25 Φεβ 2012

Adele: ΄Someone like her΄

Η Adele αποτελεί ένα πραγματικό φαινόμενο της νέας γενιάς τραγουδιστών αλλά και ένα πραγματικό πρότυπο της νεολαίας δίνοντας τη δική της εκδοχή για τη μουσική παραγωγή. Η ξεχωριστή φωνή, η ουσιαστική ερμηνεία και ένα λαμπερό πρόσωπο ίσως τελικά να νικούν την απαράμιλλη ομορφιά και τους καλογυμνασμένους κοιλιακούς μιας κατά τα άλλα ανούσιας ερμηνευτικής ικανότητας άλλων συναδέλφων της.
Η Adele Laurie Blue Adkins όπως είναι το πλήρες όνομά της γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1988 στο Τότεναμ του Βόρειου Λονδίνου. Η μητέρα της Penny την έκανε σε νεαρή ηλικία εκτός γάμου ενώ ο πατέρας της χώρισε με τη μητέρα της όταν εκείνη ήταν ακόμα 3 ετών κάτι για το οποίο η Adele ακόμα και σήμερα δεν τον έχει συγχωρήσει.

Το μουσικό της ταλέντο η αλήθεια είναι ότι έκανε την εμφάνισή του όταν η Adele ήταν περίπου 4 ετών καθώς άρχισε να έχει έντονο ενδιαφέρον για τις φωνές που ακούει. Μεγαλώνοντας η ίδια έχει αναφέρει ότι λάτρευε τη μουσική των Spice Gilrs και πολλές φορές υποδυόταν ότι γευματίζει μαζί τους. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έχει αναφέρει το συγκρότημα των Spice Girls ήταν αυτό που την διαμόρφωσε.


Στα 9 της η Adele μετακόμισε μαζί με τη μητέρα της στο Brighton και δύο χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στο Brixton και έπειτα στο West Norwood στο Νότιο Λονδίνο εμπνευσμένη από το οποίο έγραψε και το πρώτο της ηχογραφημένο τραγούδι ‘Hometown Glory’ στα δεκαέξι της. Την περίοδο που διέμενε στο Νότιο Λονδίνο η νεαρή αλλά τόσο ταλαντούχα Adele άρχισε να ανακαλύπτει και την R&B μέσα από καλλιτέχνες όπως, η Aaliyah, οι Destiny’s Child και η Mary J. Blige.

Το 2006 λίγους μήνες μετά την αποφοίτησή της από το γνωστό μουσικό σχολείο
Brit School for Performing Arts & Technology, αποτέλεσε τη χρονιά που άλλαξε τη ζωή της και την έβγαλε από την καλλιτεχνική ανωνυμία, όταν ανέβασε τρία ηχογραφημένα της τραγούδια στο PlatformsMagazine.com. Η πρόταση από τη δισκογραφική εταιρεία XL Recordings δεν άργησε να έρθει και η Adele θα έμπαινε δυναμικά στη μουσική σκηνή της χώρας. Τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Brit Awards ’Critics’ Choice’, ενώ το 2008 κέρδισε το BBC Sound της χρονιάς εκείνης.

Το άλμπουμ της 19 που πήρε τον τίτλο του από την ηλικία της κυκλοφόρησε το 2008 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στα βρετανικά charts, ενώ το τραγούδι της Chasing Pavements που κυκλοφόρησε σε single κατέλαβε τη θέση Νο2 των charts παραμένοντας εκεί για 4 εβδομάδες.  Το ‘19’ έγινε 4 φορές πλατινένιο και η καριέρα της στις ΗΠΑ ενισχύθηκε από την εμφάνισή της στο ‘
Saturday Night Live’ την ίδια χρονιά. Η πορεία της όμως δεν θα σταματήσει εκεί καθώς το 2009 λαμβάνει το βραβείο Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη στα βραβεία Grammy αλλά και της Καλύτερης Pop Vocal Performance.
Στις αρχές του 2011, η Adele κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ της ‘21’ σημειώνοντας ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία από εκείνη του ‘19’. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στη Βρετανία στις 24 Ιανουαρίου του 2011 και στις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου, ενώ κατάφερε να γίνει 14 φορές πλατινένιο στη Μεγάλη Βρετανία ενώ στις ΗΠΑ παραμένει στην κορυφή των δημοφιλέστερων άλμπουμ για περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο καλλιτέχνη από το 1993. Το γεγονός αυτό καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες και η παρουσία της Adele καθηλώνει στο πέρασμά της τόσο κριτικούς όσο και κοινό.

Το ‘21’ κατάφερε να σαρώσει στα φετινά Grammy. Αφού προτάθηκε σε έξι κατηγορίες, Album of the Year, Best Pop Vocal Album, Record of the Year, Song of the Year, Best Short Form Music Video για το Rolling in the Deep και Best Pop Solo Performance για το Someone Like you κατάφερε να κερδίσει και στις έξι κατηγορίες το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2012 κάνοντας την, τη δεύτερη γυναίκα καλλιτέχνη μετά την Beyonce Knowles στην ιστορία των Grammy που κερδίζει έξι βραβεία σε μία νύχτα.

Το φαινόμενο Adele όμως δεν σταματάει εδώ καθώς αποτελεί την πρώτη καλλιτέχνη που έχει πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα δίσκων μέσα σε έναν χρόνο στη Βρετανία. Με το ‘19’ και το ‘21’ αλλά και τα δύο πρώτα τραγούδια από τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά, η Adele έγινε η πρώτη τραγουδίστρια εν ζωή που κατάφερε να κατακτήσει το ρεκόρ των 5 πρώτων θέσεων και στα Βρετανικά αλλά και στα Αμερικανικά charts, κάτι που είχε να γίνει από την εποχή των Beatles το 1964.

Παράλληλα, μετά και την κυκλοφορία του τρίτου τραγουδιού από το ‘21’, η νεαρή φωνή της Μεγάλης Βρετανίας κατέκτησε και πάλι την κορυφή και έγινε η πρώτη καλλιτέχνης στην ιστορία της μουσικής που βρισκόταν στο Billboard 200, ταυτόχρονα με τρεις πρωτιές στο Billboard Hot 100 number ones, ενώ το τραγούδι ‘Rolling in the Deep’ ήταν το best-seller τραγούδι της χρονιάς στις ΗΠΑ. Το ‘21’ αποτελεί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς ενώ η ίδια, η Adele εμπνεύστηκε το κομμάτι από τον χωρισμό της με τον αγαπημένο της, για τον οποίο μάλιστα έγραψε και το ‘Someone Like you’.
Η Adele όμως φαίνεται ότι εκτός από καταπληκτική φωνή έχει και ισχυρή προσωπικότητα για τον κόσμο της μουσικής. Δεν προέβαλε ποτέ τα φυσικά προσόντα της για να πουλήσει δίσκους. Άνοιξε το δρόμο σε μια κατηγορία γυναικών με διαφορετικές διαστάσεις απ’ ότι εκείνες των μοντέλων-τραγουδιστριών, αποδεικνύοντας ότι όταν πραγματικά ξεχωρίζεις δεν έχει σημασία το μέγεθος του τζην που φοράς αλλά το μέγεθος του ταλέντου που διαθέτεις. Ακόμα και όταν ο Karl Lagerfeld την αποκάλεσε χοντρή, το όμορφο πρόσωπο της Adele έγινε εξώφυλλο στη Vogue δηλώνοντας ότι τα παραπανίσια κιλά δεν την ενοχλούν αλλά σημασία για εκείνη έχει να κάνει καλούς δίσκους και ότι δεν είναι μοντέλο για να φροντίζει τόσο για την εξωτερική της εμφάνιση.


Τέλος, η μοναδική Adele δεν ξεχνά ότι η διασημότητα εξαργυρώνεται όχι μόνο λαμβάνοντας τιμητικά βραβεία, πολλά χρήματα και τεράστια αγάπη από κοινό και κριτικούς αλλά προσφέροντας και στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι τον Ιούλιο του 2008, έδωσε 8000£ για έναν πίνακα της Stella Vine σε φιλανθρωπική δημοπρασία για το ‘Keep a Child Alive’, που βοηθά παιδιά της Αφρικής με AIDS και τις οικογένειές τους, ενώ το 2009 συμμετείχε στη συναυλία ‘Divas’ στο Brooklyn Academy of Music για να συγκεντρωθούν χρήματα για το Save The Music Foundation και τον Δεκέμβριο του 2011 έκανε την έναρξη του John Mayer’s 2nd Annual Holiday Charity Revue στο Nokia Theatre στο Los Angeles.
Η Adele φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει για τα καλά με στόχο να κάνει Ευρώπη και Αμερική να παραμιλούν με τα τραγούδια της, ενώ κάποια δημοσιεύματα που την ήθελαν να αποσύρεται για τέσσερα με πέντε χρόνια ώστε να δώσει προτεραιότητα στην προσωπική της ζωή φαίνεται ότι μάλλον θα παραμείνουν απλώς σενάρια καθώς η ίδια από την ιστοσελίδα της ανακοίνωσε ότι σύντομα θα βρίσκεται και πάλι στο στούντιο ξεκινώντας νέες ηχογραφήσεις
. πηγή:Capital Weekend

2 σχόλια:

εξαιρετικό το αφιέρωμα σε μία από τις ελάχιστες νέες τραγουδίστριες που σέβομαι :[

Το κείμενο το έχετε αντιγράψει από κάποια πηγή;

Αγαπητέ αναγνώστη σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια το κείμενο είναι δουλειά της capital για το Capital Weekend.

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More