4 Ιουν 2011

Νυχτώνει για τα ολοήμερα

Σε περιστολή του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, θεσμού που εισήγαγε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ πριν από δέκα χρόνια, προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Με απόφαση που έλαβε, χθες, εντελώς αιφινιδιαστικά, καταργεί -ουσιαστικά- τα μικρά ολοήμερα σχολεία στην περιφέρεια και αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις σε όλα τα υπόλοιπα.
Μετά τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων, η συρρίκνωση των ολοήμερων είναι η νέα παρέμβαση με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι μισθοί εκατοντάδων ωρομίσθιων, αρκετών μονίμων και σχολικές δαπάνες. Περίπου 500 σχολεία στην περιφέρεια αναμένεται να καταργηθούν και περίπου άλλοι τόσοι ωρομίσθιοι (ειδικοτήτων) να μην ξαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε, χθες, η αρμόδια υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαιτείται πλέον να φοιτούν τουλάχιστον 60 παιδιά στο σχολείο και 15 στο ολοήμερο, ενώ πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς. Σημειωτέον, η τελευταία προϋπόθεση ισχύει για όλα τα ολοήμερα, τα οποία κατά τ' άλλα θα ευνοούνταν από τις συγχωνεύσεις. Η υπουργός είχε μιλήσει για αντισταθμιστικά οφέλη... Οπως και να έχει, πάντως, τα μόνα τυχερά, είναι μετρημένα: τα 800 περσινά πιλοτικά και άλλα 161 που συμπεριελήφθησαν φέτος στη λίστα.
Εν ολίγοις, σχεδόν καταργείται ο θεσμός στην περιφέρεια, αφού η συντριπτική πλειονότητα των σχολείων είναι ολιγοθέσια, εξαφανίζεται στις δυσπρόσιτες, ενώ συρρικνώνεται εν γένει. Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει:
Οι προϋποθέσεις
- Σε όλα τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία που έχουν οργανικότητα κάτω από 6/θ, είναι δυνατόν να λειτουργήσει Ολοήμερο Πρόγραμμα με τις εξής προϋποθέσεις:
1. Να είναι εγγεγραμμένοι και να φοιτούν ανελλιπώς τουλάχιστον εξήντα (60) μαθητές στο σχολείο.
2. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος να είναι 15 μαθητές.
3. Στα ως άνω Δημοτικά Σχολεία με Ολοήμερο Πρόγραμμα θα εγγράφονται και θα φοιτούν στο πρόγραμμα του Ολοήμερου οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή σχετική δήλωση ανεργίας.
4. Η αποχώρηση των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος με την προϋπόθεση ότι θα έχει κατατεθεί στην αρχή του σχολικού έτους σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων τους.
Εντονες είναι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στις νέες περισταλτικές παρεμβάσεις στο χώρο της Παιδείας, που έχουν προσλάβει, πλέον, τη μορφή ανεμοστρόβιλου.
Παρασύρονται και διαλύονται κεκτημένα ή ακόμα και πρωτοποριακές κατακτήσεις του παρελθόντος, όπως ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου.
Πολλοί δάσκαλοι θυμήθηκαν τα σχολεία για τα παιδιά εργαζόμενων γονέων (τα ΔΑΜΕΓ) που λειτουργούσαν πριν εισαγάγει ο Γιώργος Παπανδρέου το ολοήμερο. Δέκα χρόνια πίσω...
Κομνηνός Μαντάς, πρόεδρος ΔΟΕ: «Είναι βαρύτατο ατόπημα η αιφνιδιαστική απόφαση της υπουργού Παιδείας, η οποία ουσιαστικά καταργεί τα ολιγοθέσια ολοήμερα σχολεία. Τα μετατρέπει σε παιδοφυλακτήρια αλλοιώνοντας πλήρως το χαρακτήρα της αγωγής που πρέπει να παρέχεται στα παιδιά που φοιτούν σ' αυτά. Αν θέλει να είναι συνεπής με τις εξαγγελίες της θα πρέπει άμεσα να ανακαλέσει αυτή την απόφαση». *

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More