29 Ιαν 2011

Τέσσερις συνταγές για κινέζικα μαγειρέματα


Είναι κοινό μυστικό πως η ασιατική κουζίνα συγκινεί τους ουρανίσκους μεγάλου γαστριμαργικού κοινού. Οι περισσότεροι, όμως, διστάζουν να επιχειρήσουν μαγειρέματα που μυρίζουν Ανατολή στην κουζίνα τους, γιατί πιστεύουν πως είναι κάτι το εξαιρετικά περίπλοκο. Ο Cuong Liang, σεφ του ασιατικού εστιατορίου, Nam’a, μας αποδεικνύει πως δεν είναι τόσο δύσκολο. Ο εδώ και 19 χρόνια υπεύθυνος για τα λαχταριστά πιάτα του Nam’a, μοιράζεται μαζί μας τέσσερις από τις συνταγές που απολαμβάνουν οι πελάτες του εστιατορίου. Το μόνο που θα χρειαστείτε για να εκτελέσετε τις συνταγές είναι ένα σκεύος γουόκ, τα υλικά και μπόλικη όρεξη.

Cantonese fried rice

Υλικά 1 πακέτο ρύζι γιασεμί
1 αυγό
300γρ. αρακά
3 κουταλιές καλαμπόκι
120γρ. φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
Αλάτι - Πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σόγια

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ίση ποσότητα νερού και ρυζιού. Αφού βράσει και το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό, το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν κρυώσει βάζουμε το ρύζι στο ψυγείο για 3 ώρες. Στην συνέχεια το ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να διαχωριστούν οι κόκοι του ρυζιού.
Ζεσταίνουμε το γουόκ και ρίχνουμε μέσα το αυγό ολόκληρο. Το ανακατεύουμε για να γίνει σαν ομελέτα, προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τέλος προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι και τη σόγια μέχρι να πάρει ένα καφετί χρώμα.


Καραμελωμένες γαρίδες
Υλικά (για μία μερίδα)
5 Γαρίδες
Μία κουταλιά της σούπας ξύδι
Μία κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας σόγια
Αλάτι – Πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού sesame oil
Μία κουταλιά της σούπας τοματοπολτό
Λίγο σουσάμι
Μισό φλιτζάνι κάσιους
2 κουταλιές corn flour (ή μέχρι να δέσει η sauce)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σοτάρουμε για λίγο στο γουόκ. Σε καθαρό γουόκ προσθέτουμε το ξύδι, το μέλι, τη σόγια, αλάτι, πιπέρι και τοματοπολτό, και δύο κουταλιές της σούπας νερό αν χρειαστεί, ώστε το χρώμα της σάλτσας να γίνει σκούρο καφέ. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε μέχρι η σάλτσα να σκεπάσει τις γαρίδες. Για να δέσει η σάλτσα ρίχνουμε το corn flour, αφού δέσει ρίχνουμε τα κάσιους και λίγο πριν σερβίρουμε το πιάτο, προσθέτουμε και το σουσάμι.
Η ίδια συνταγή μπορεί να εκτελεστεί και με κοτόπουλο κατά τον ίδιο τρόπο.

Lemon chicken
Υλικά (για μία μερίδα)
Φιλέτο κοτόπουλο ψιλοκομμένο (180 γρ.)
Ένα φλιτζάνι νεροκάστανο (ο καρπός του φυτού "τράπα", τον οποίο θα βρείτε στα "ψαγμένα" μανάβικα)
Λίγο Σκόρδο
1 λεμόνι στυμμένο
1 κουταλιά της σούπας λάδι
Αλάτι - Πιπέρι
15 γρ. baby corn
Ginger (μία κουταλιά ψιλοκομμένο)
2 κουταλιές corn flour (ή μέχρι να δέσει η sauce)

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γουόκ με το λάδι, ρίχνουμε στυμμένο λεμόνι, δύο κουταλιές της σούπας νερό και στη συνέχεια το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, baby corn, τα νεροκάστανα και ψιλοκομμένο ginger. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και στο τέλος, για να δέσει η σάλτσα, το corn flour.

Spring rolls
Υλικά
Γέμιση (στις αναλογίες που εσείς θέλετε) : λάχανο, καρότο, κολοκυθάκι, σέλινο, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, μείγμα μπαχαρικών της προτίμησής σας.
Φύλλο: 250γρ. αλεύρι, νερό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γουόκ, ρίχνουμε το σκόρδο, κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά μαζί και αφήνουμε στην φωτιά μέχρι όλα τα λαχανικά να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα μπαχαρικά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά τα λαχανικά και τα σουρώνουμε, μέχρι να στραγγίσουν καλά. Για το άνοιγμα του φύλλου ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα μας τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να πάρει μορφή μαστίχας (να κολλάει στο χέρι μας).
Στη συνέχεια παίρνουμε μια χούφτα ζύμη και την τοποθετούμε επάνω σε ζεστό μάτι της κουζίνας, ώστε να δημιουργηθεί μια πίττα. Το ίδιο κάνουμε μέχρι να τελειώσει και η υπόλοιπη ζύμη μας. Αφού ετοιμάσουμε τις πίτες τις τυλίγουμε με τα λαχανικά και τις τηγανίζουμε σε καθαρό λάδι στο γουόκ μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Σερβίρονται με γλυκόξινη σά
λτσα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More