29 Ιαν 2011

10 διακοσμητικές απορίες βρίσκουν απάντηση

Δεν είναι τόσο δύσκολο να αγαπήσουμε τον χώρο που ζούμε αν καταφέρουμε να τον διανθίσουμε με σωστές διακοσμητικές επιλογές. Η διάσημη αμερικανίδα διακοσμήτρια Lauri Ward απαντά στις πιο συχνές απορίες μας σχετικά με διλήμματα και προβληματισμούς και δείχνει τον τρόπο να αλλάξουμε τους βασικούς εσωτερικούς χώρους του σπιτιού μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Κρεβατοκάμαρα
«Τι μπορώ να κάνω για να φωτίσω την σκοτεινή μου κρεβατοκάμαρα;»
Οι περισσότερες κρεβατοκάμαρες χρειάζονται τουλάχιστον δύο λάμπες -ιδανικά ένα ασορτί σετ για το κάθε κομοδίνο- για να παρέχουν αρκετό φως στον χώρο και να βοηθούν σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα. Προτιμήστε λαμπατέρ με ύψος από 55 έως 70 εκατοστά και χρησιμοποιήστε λάμπες φθορίου των 100 watt. Για ακόμα περισσότερο φως μπορείτε να τοποθετήστε και ένα μικρό, διακριτικό λαμπατέρ σε κάποιο γραφείο ή μπουντουάρ, αν υπάρχει. Αν πάλι η κρεβατοκάμαρα είναι μικρή και δεν χωράει δύο κομοδίνα, μπορείτε να στερεώσετε δύο απλίκες με λάμπες στον τοίχο, στο ύψος που σας βολεύει για να διαβάζετε όταν είστε ξαπλωμένοι. Ευνόητο είναι πως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο οι τοίχοι πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμοι, ενώ οι καθρέφτες βοηθούν στην αντανάκλαση του φωτός.


«Πώς μπορώ να κάνω το βαρετό κρεβάτι μου να δείχνει πιο ελκυστικό;» Για να δώσετε έναν αέρα ανανέωσης στο κρεβάτι σας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά ξεκινήστε με τα σεντόνια και τα σκεπάσματα. Συνδυάστε μονόχρωμα κατωσέντονα και πανωσέντονα με εμπριμέ μαξιλαροθήκες σε διάφορα σχέδια. Επιπλέον, φροντίστε να στρώνετε καλά τα σεντόνια και να διπλώνετε ομοιόμορφα το σκέπασμα ώστε να μοιάζουν όλα καθαρά και περιποιημένα, σαν σε ξενοδοχείο. Προσέξτε το πάνω μέρος του καλύμματος να ξεκινά από εκεί που τελειώνουν τα μαξιλάρια και το κάτω μέρος να σταματά στην άκρη του στρώματος –να μην σέρνεται, δηλαδή, στο πάτωμα. Ολοκληρώνοντας το… art du lit τοποθετήστε τα μαξιλάρια είτε το ένα πάνω στο άλλο –για κάθε μεριά του κρεβατιού- είτε το ένα μπροστά από το άλλο –χρησιμοποιήστε, δηλαδή, δύο μαξιλάρια για το κάθε άτομο, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο, ενώ προσθέστε, αν θέλετε, και από ένα μαξιλάρι-ρολό μπροστά ή πάνω από τα άλλα. Προτιμήστε το βασικό μαξιλάρι, στο οποίο κοιμάστε, να είναι μονόχρωμο και τα άλλα, που παίζουν πιο διακοσμητικό ρόλο, να είναι εμπριμέ.


Καθιστικό
«Πώς να επιλέξω ένα εστιακό σημείο στο καθιστικό μου;»
Τα περισσότερα καθιστικά έχουν τουλάχιστον ένα εστιακό σημείο –κάποια έχουν και περισσότερα. Αυτό μπορεί να είναι το τζάκι, μία μεγάλη τηλεόραση ή μία εντυπωσιακή επιτοίχια μονάδα που επιδεικνύει διάφορα διακοσμητικά. Αν το καθιστικό έχει κάποιο μεγάλο παράθυρο -ή τζαμαρία- αυτό μπορεί να αποτελέσει εστιακό σημείο, ακόμα κι αν η θέα δεν είναι ελκυστική. Αν πάλι ο χώρος δεν έχει τίποτα από τα παραπάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα εστιακό σημείο κρεμώντας έναν μεγάλο πίνακα πάνω από τον καναπέ ή ένα σύνολο φωτογραφιών πλαισιωμένες με την ίδια κορνίζα.


«Πώς μπορώ να αλλάξω το décor ώστε να αντικατοπτρίζει τις εποχές;»
Μία πρώτη λύση είναι να αλλάξει κανείς τα ριχτάρια ή τα διακοσμητικά μαξιλάρια στους καναπέδες και τις πολυθρόνες. Τα σκούρα ή βελούδινα διακοσμητικά μαξιλάρια, για παράδειγμα, τα οποία χρησιμοποιούμε τον χειμώνα μπορούν να δείξουν πολύ πιο ανοιξιάτικα αν τα ντύσουμε με ανοιχτόχρωμες βαμβακερές ή λινές μαξιλαροθήκες. Μία ακόμα ιδέα είναι να τοποθετήσουμε μικρά εποχικά αξεσουάρ σε διάφορα σημεία του καθιστικού, τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν εύκολα όταν αλλάξει η εποχή. Για παράδειγμα, αυτήν την εποχή πρέπει να μαζέψετε όλα τα σκουρόχρωμα κεριά και να τα αντικαταστήσετε με λευκά ή εκρού. Ακόμα, μαζέψτε το μάλλινο χαλί από το πάτωμα και τοποθετήστε μία λεπτή, σχοινένια μοκέτα (φωτο) σε ανοιχτό χρώμα που θα προσδώσει πιο καλοκαιρινή όψη.


Κουζίνα
«Πώς θα διαλέξω τα σωστά χρώματα για την κουζίνα μου;» Πολλές κουζίνες έχουν χρωματικά στοιχεία πριν ακόμα προσθέσουμε εμείς τα δικά μας. Οι ηλεκτρικές συσκευές, για παράδειγμα, είναι είτε inox ή λευκές, άλλες μικροσυσκευές είναι μαύρες, ενώ στο πάτωμα μπορεί να υπάρχουν λευκά ή σκουρόχρωμα πλακάκια ή ακόμα και μωσαϊκό. Οπότε, οι δικές μας πινελιές έχουν να κάνουν με την επένδυση των ντουλαπιών στην κουζίνα και των πάγκων. Ξεκινώντας από τους πάγκους, οι γρανιτένιοι έχουν συνήθως έγχρωμες ανταύγειες στα «νερά» που κάνουν. Από αυτά τα χρώματα μπορούμε να επιλέξουμε την απόχρωση για τα ντουλάπια. Είναι, λοιπόν, σημαντικό, να λάβουμε υπ’όψιν μας τα υπάρχοντα χρώματα της κουζίνας πριν προχωρήσουμε σε αυτά που θα προσθέσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όποια χρωματική παλέτα και να επιλέξουμε, αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τέσσερις αποχρώσεις –συμπεριλαμβανομένων των standard χρωμάτων της κουζίνας.


«Πώς μπορώ να ανανεώσω την κουζίνα μου χωρίς να ξοδέψω πολλά;» Ένας γρήγορος τρόπος να ανανεώσει κανείς την κουζίνα, χωρίς να χρειάζεται να την ανακαινίσει, είναι να αλλάξει τα πόμολα στα ντουλάπια της κουζίνας. Σε καταστήματα με είδη κιγκαλερίας (στην οδό Βύσσης, για παράδειγμα -δείτε το στον χάρτη), θα βρείτε τεράστια ποικιλία από μεταλλικά ή πλαστικά πόμολα. Διαλέξτε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στην κουζίνα σας και θα της έχετε μόλις προσφέρει νέα πνοή. Ακόμα, μπορείτε να αλλάξετε κουρτίνες ή στόρια, στα παράθυρα της κουζίνας. Για την εποχή που διανύουμε επιλέξτε λεπτά στόρια από bamboo, τα οποία μειώνουν τον ήλιο και αναδεικνύουν το ανοιξιάτικο ύφος.


Τραπεζαρία «Θα πρέπει να επιλέξω στρογγυλό ή ορθογώνιο τραπέζι;»
Για να αποφασίσετε το σχήμα του τραπεζιού που θα επιλέξετε θα πρέπει πρώτα να σκεφτείτε πόσο επίσημα ή λιτά θα είναι τα γεύματα που πρόκειται να διοργανώνετε. Τα στρογγυλά τραπέζια ανταποκρίνονται καλύτερα στις φιλικές-casual συνεστιάσεις, καθώς προσφέρονται για κουβέντα, ενώ τα ορθογώνια τραπέζια είναι πιο κλασικά και επίσημα. Ειδικά αν είναι μεγάλα -π.χ. οκτώ ή περισσότερων ατόμων- περιορίζουν την συζήτηση ανάμεσα σε όσους κάθονται δίπλα ή απέναντι. Αν πάλι σκοπεύετε να τοποθετήσετε το τραπέζι σε ένα στενό ορθογώνιο δωμάτιο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε τραπέζι στο ίδιο σχήμα. Ωστόσο, ένα στρογγυλό τραπέζι με φύλλα που το μετατρέπουν σε οβάλ μπορεί να ταιριάξει σε οποιαδήποτε τραπεζαρία και πιθανότατα αποτελεί την ιδανική λύση.


«Μπορώ να χρησιμοποιώ την τραπεζαρία ως οικιακό γραφείο όταν δεν την χρησιμοποιώ;»
Καθώς πρόκειται για τον λιγότερο αξιοποιούμενο χώρο μέσα στο σπίτι, η τραπεζαρία αποτελεί ιδανικό σημείο για οικιακό γραφείο. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να χρησιμοποιεί το τραπέζι ως γραφείο και να τοποθετήσει έναν κλειστό αποθηκευτικό χώρο, με ντουλάπια, όπου θα φυλά όλους τους φακέλους και τα είδη γραφείου, αλλά και τα πιατικά της τραπεζαρίας. Βεβαιωθείτε ότι οι πρίζες γύρω από το τραπέζι βοηθούν την λειτουργία του υπολογιστή -ο οποίος ενδείκνυται να είναι φορητός- και όποιον άλλων μηχανημάτων και φροντίστε να τοποθετήσετε ένα φωτιστικό που θα σας βοηθά ενώ θα δουλεύετε. Ένα μεγάλο, όμορφο κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποθηκευτικός χώρος, για στυλό, μολύβια, συνδετήρες κ.λ.π., το οποίο θα μαζεύεται εύκολα όταν η τραπεζαρία θα αναλαμβάνει πάλι τον κανονικό της ρόλο. Αν σας απασχολεί η φθορά της επιφάνειας του τραπεζιού απλώστε σε αυτήν ένα βαρύ, προστατευτικό ύφασμα από στυπόχαρτο ή δερματίνη.


Μπάνιο
«Τι είδους φωτισμός είναι καλύτερος για το μπάνιο;»
Για το ξύρισμα ή το μακιγιάζ ιδανικότερος είναι ο φωτισμός στις δύο μεριές του καθρέφτη, γιατί δεν δημιουργεί σκιές. Προτιμήστε δύο λάμπες φθορίου σε μορφή απλίκας, τις οποίες θα τοποθετήσετε στο ύψος του κεφαλιού σας. Για γενικό φωτισμό σε όλο το μπάνια τοποθετήστε χωνευτό φωτισμό στο ταβάνι. Ζητήστε την βοήθεια του ηλεκτρολόγου για να υπολογίσετε πόσες λάμπες μπορούν να τοποθετηθούν, ανάλογα με το μέγεθος του μπάνιου. Και επιλέξτε μαύρο διάφραγμα γύρω από τις λάμπες, το οποίο μειώνει την αντανάκλαση του φωτός στο ελάχιστο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More