24 Ιαν 2011

Γροιλανδία: Με πρωτοφανείς ρυθμούς το λιώσιμο των πάγων το 2010

Το 2004 υπολογίστηκε ότι εάν έλιωνε το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας, η στάθμη των υδάτων των ωκεανών θα ανέβαινε μακροπρόθεσμα κατά επτά ολόκληρα μέτρα «πνίγοντας» παράκτιες πόλεις ανά τον κόσμο.

Οι απώλειες πάγου στη Γροιλανδία το 2010 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ η απορροή υδάτων στον ωκεανό ήταν διπλάσια από το μέσο ετήσιο όρο των τριών τελευταίων δεκαετιών, ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Εργαστήριο Διεργασιών Κρυόσφαιρας της Νέας Υόρκης.
Η έκθεσή τους, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Environmental Resarch Letters, εντείνει την ανησυχία για αύξηση της στάθμης των υδάτων που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η έκταση, όπου οι επιστήμονες κατέγραψαν απώλεια πάγου αυξάνεται, όπως λένε, κατά 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα το χρόνο.
Το 2004 υπολογίστηκε ότι εάν έλιωνε το σύνολο των πάγων της Γροιλανδίας, η στάθμη των υδάτων των ωκεανών θα ανέβαινε μακροπρόθεσμα κατά επτά ολόκληρα μέτρα «πνίγοντας» παράκτιες πόλεις ανά τον κόσμο. Πιστεύεται ότι έως τα τέλη του αιώνα, η «συνεισφορά» της στην αύξηση της στάθμης των ωκεανών θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και το μισό μέτρο. Το στρώμα πάγου στη Γροιλανδία φθάνει σε κάποιες περιοχές τα 3 χιλιόμετρα.
Με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, ο Μάρκο Τεντέσκο και η ομάδα του υπολόγισαν ότι η απορροή από το λιώσιμο του πάγου το 2010 άγγιξε τους 530 μεγατόνους (δισεκατομμύρια τόνους), όταν ο μέσος όρος την περίοδο 1958-2009 ήταν 274 και την περίοδο 1979-2009 285 γιγατόνοι. «Η διαδικασία δεν είναι σε καμία περίπτωση γραμμική και έτσι θα ήταν αδύνατο να τραβήξουμε απλώς μια γραμμή» για το τι θα συμβεί στο μέλλον, εξηγεί ο Τεντέσκο. Τα τελευταία 30 χρόνια ωστόσο, «παρατηρείται αύξηση της απορροής».
Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Διεργασιών Κρυόσφαιρας λένε πως ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, καθώς τα τελευταία 40 χρόνια, οι θερμοκρασίες στην Αρκτική έχουν αυξηθεί κατά 2-3 φορές περισσότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στη Γροιλανδία, η θερμοκρασία το περασμένο καλοκαίρι ήταν κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο, ενώ όπως λέει ο Τεντέσκο, στην πρωτεύουσα Νούουκ, η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 ήταν τα θερμότερα από το 1873, όταν άρχισαν οι μετρήσεις.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι το 2010 ήταν το θερμότερο έτος.
Ο Ήλιος βγήκε δύο ημέρες νωρίτερα
Εν τω μεταξύ, μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Γροιλανδία απασχόλησε και πάλι τους επιστήμονες που ασχολούνται με κλιματικά ζητήματα. Στη μικρή πόλη Ιλουλισάτ, που βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να περνούν το μεγαλύτερο τμήμα του χειμώνα στο σκοτάδι, ο Ήλιος έκανε την εμφάνισή του δύο ημέρες νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία - τη 13η Ιανουαρίου- διχάζοντας τους επιστήμονες. Κάποιοι ερμήνευσαν τη... βιαστική έλευση του Ηλίου μιλώντας για μια ατμοσφαιρική οφθαλμαπάτη, ενώ άλλη «έδειξαν» την κλιματική αλλαγή.
Όλοι τους ωστόσο συμφώνησαν ότι το περιστατικό ήταν μεμονωμένο και δεν αποτελεί απόδειξη ότι η έλευση της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο επιταχύνεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More