Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΏΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ
Η κυβέρνηση «δουλοπρεπώς» συναίνεσε στην καταστροφική απόφαση του Κοινοτικού Διευθυντηρίου για περικοπή των Κοινοτικών Επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών, σε χώρες υπερβολικού ελλείμματος. Αυτή η κατ' αρχήν απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η οποία οδεύει προς οριστικοποίηση τον Οκτώβριο, όπως είναι φανερό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και πρώτ' απ' όλα την αγροτική παραγωγή.
Ως συνέχεια αυτής της απαράδεκτης απόφασης ακολούθησε γαλλογερμανική πρόταση με την οποία αφαιρείται ακόμα και το δικαίωμα ψήφου από χώρες «υπερβολικού ελλείμματος». Η Ελλάδα στον Καιάδα...!!!
Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ της ISKRΑ για τα δύο φλέγοντα αυτά ζητήματα
1. Αγροτικές Επιδοτήσεις : Σε καταστροφή οδηγείται η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος
Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β΄ Πειραιά Παναγιώτη Λαφαζάνη με θέμα «Η μεταρρύθμιση των κυρώσεων της ΕΕ για χώρες μέλη που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνιστά μείζονα απειλή σε βάρος της οικονομίας και ειδικότερα της γεωργίας της χώρας μας.»
Στην επίκαιρη ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος με εντυπωσιακό τρόπο επιβεβαίωσε πλήρως τους χειρότερους από τους φόβους μας. Ο κ. Σαχινίδης στην ουσία επιβεβαίωσε την συμφωνία της κυβέρνησης στη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα, που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν μέχρι και την πλήρη περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχείρησε ματαίως να «χρυσώσει το χάπι» των οδυνηρών επιπτώσεων σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και πρώτα απ΄όλα σε βάρος των αγροτών.
ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ.
Η αποκαλυτπική ομιλία του κ. Σαχινίδη ήταν η εξής:
Κύριε συνάδελφε, εδώ και πολλούς μήνες όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κρίσης, η οποία αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε το θεσμικό έλλειμμα το οποίο υπήρχε στη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Βέβαια, ήταν η ελληνική Κυβέρνηση η οποία, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το κύμα των κερδοσκοπικών επιθέσεων, πίεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο δημιουργούσε αυτό το θεσμικό κενό στη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Όλοι σήμερα στην Ευρωζώνη αναγνωρίζουν την ανάγκη ενδυνάμωσης της οικονομικής διακυβέρνησης με θεσμικούς όρους, ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά, ώστε όχι μόνο να διορθώνει εκ των υστέρων, αλλά να μπορεί να προλαμβάνει τα προβλήματα πριν αυτά δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες των χωρών που μετέχουν στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα αποτελεί κοινό τόπο και αυτό εκφράστηκε και στις συνεδριάσεις της ομάδας δράσης υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Βαν Ρομπέι ότι η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ απαιτεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και βέβαια έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα δράσης διαμορφώνει αυτή τη στιγμή αλλαγές εντός του πλαισίου της Συνθήκης που θα βελτιώσουν τη διακυβέρνηση της Ένωσης. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές που θα χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κρατικά μέλη.
Σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 30.6.2010 με τίτλο «Ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση – Εργαλεία για ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προβλέπεται η χρήση κατάλληλων κυρώσεων και κινήτρων που αφορούν τόσο το προληπτικό όσο και το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Όσον αφορά το διορθωτικό σκέλος, όταν δηλαδή ένα κράτος υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο σύστημα οικονομικών κυρώσεων και κινήτρων.
Σύμφωνα με αυτό, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικός μοχλός για την εγγύηση της τήρησης των κυριοτέρων μακροοικονομικών όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάζουν τους τελικούς αποδέκτες των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μάλλον την πληρωμή προς τα κράτη-μέλη ή τις πληρωμές, για τις οποίες τα κράτη-μέλη ενεργούν ως ενδιάμεσοι.
Η δική μας άποψη επ' αυτού είναι θετική και έχει διατυπωθεί δημόσια και από τον Υπουργό Οικονομικών. Είμαστε υπέρ κάποιων ρεαλιστικών αλλαγών προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης ενός συστήματος οικονομικών κυρώσεων στις χώρες με χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία που δεν σέβονται πλήρως τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Όσον αφορά την Κοινή Γεωργική Πολιτική –για την οποία εκφράσατε δικαιολογημένα την ανησυχία σας- και το Ταμείο για την Αλιεία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα αποκλείεται η δημιουργία μιας κατάστασης, στην οποία η μείωση των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγούσε μείωση του εισοδήματος των γεωργών και των αλιέων.
Ως εκ τούτου, οι όροι για τις πληρωμές θα αφορούν μόνο τις επιστροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να καταβάλουν τις γεωργικές επιδοτήσεις, πλην όμως η επιστροφή της δαπάνης αυτής από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε εν μέρει να ανασταλεί.
Αντιλαμβάνεστε ότι οι σχετικές προτάσεις δεν έχουν τύχει ακόμη της απαραίτητης επεξεργασίας. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ στις βασικές αρχές της ελληνικής θέσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη:
«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας με αυτά που είπε ο κ. Υφυπουργός αν και κανονικά θα έπρεπε εδώ να είναι ο κ. Υπουργός, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Συμβούλιο για να μας δώσει την απάντηση, γιατί ξέρει και το κλίμα και την κατάσταση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τις εξελίξεις.
Κατ΄αρχάς η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ευρωζώνη δεν έχει απλώς ένα θεσμικό κενό. Αντίθετα, υπάρχει ένα θεσμικό έκτρωμα, το οποίο οδηγεί τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το κακό στο χειρότερο. Και το θέμα με το θεσμικό έκτρωμα της ΕΕ δεν είναι να ενισχύσετε τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή, να επιτείνετε αυτές τις αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα αλλά να διαμορφώσετε σε πολιτικές ανάπτυξης και σύγκλισης των χωρών, πολιτικές κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει προοπτική. Αλλιώς προοπτική για την ΕΕδεν θα υπάρξει!
Μπαίνω στην ουσία. Μας είπατε ότι στο πλαίσιο των ενισχυμένων κυρώσεων που θα αποφασιστούν, ασφαλώς θα συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός μέχρι και η πλήρης περικοπή των επιδοτήσεων και μεταξύ αυτών θα συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός μέχρι την πλήρη περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.
Μας λέτε, όμως, ότι, ώ του θαύματος αυτό δεν θα έχει επίπτωση στους αγρότες, διότι υποτίθεται ότι τα κράτη-μέλη θα καταβάλουν κανονικά τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά όμως δεν θα εισπράττουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό τα αντίστοιχα ποσά!
Πώς , λοιπόν, τα κράτη-μέλη θα καταβάλουν αυτές τις επιδοτήσεις όταν δεν λαμβάνουν τα αντίστοιχα ποσά από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και μάλιστα όταν τελούν υπό υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα;
Πείτε μου πως θα γίνει αυτό το θαύμα;
Φανταστείτε μια χώρα σαν την Ελλάδα, στη φάση που βρισκόμαστε, να μην εισπράττει κοινοτικές επιδοτήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όμως να είναι υποχρεωμένη να τις καταβάλει στους δικαιούχους και ιδιαίτερα στους αγρότες.. Απλώς δεν θα τις καταβάλει! Θα οδηγηθεί έτσι ο αγρότης στην έσχατη εξαθλίωση! Θα οδηγηθεί η αγροτική οικονομία στην πλήρη τελειωτική καταστροφή!
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιου είδους αντιλήψεις, με τις οποίες με έκπληξη άκουσα ότι συμφωνείτε, καταστρέφετε αυτή τη χώρα; Ότι διαλύετε κάθε ίχνος προοπτικής και ελπίδας για ανάκαμψη στο μέλλον; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουμε σε μια εφιαλτική περίοδο όπου, ό,τι υποτίθεται ότι ήταν το θετικό της παρουσίας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαφανίζεται, και μένει η Ελλάδα ένα «γυμνό κουφάρι» το οποίο συμπεριφέρεται επιθετικά προς την ύπαιθρο και στην ελληνική περιφέρεια με στόχο την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους;
Θα σας παρακαλέσω να ξανασκεφθείτε ορισμένα πράγματα. Οδηγείτε την Ελλάδα στην άβυσσο και θα περίμενα μια ευαισθησία, θα περίμενα τουλάχιστον στοιχειώδη λογική. Δεν βλέπω να υπάρχει ούτε στοιχειώδης λογική. Δεν το περίμενα να έρχεστε στη Βουλή και να λέτε με τόσο κυνικό τρόπο αυτά τα πράγματα. Περίμενα ότι δεν θα είχατε συμφωνήσει για τη διεύρυνση των κυρώσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ και ότι θα λέγατε πως θα κάνετε εκστρατεία αντίδρασης απέναντι σε τέτοιου είδους αποφάσεις,. Περίμενα να μας διαβεβαιώνατε ότι δεν πρόκειται να επικυρώσετε τέτοιες αποφάσεις, ότι δεν θα πηγαίνατε σε μια λογική που λέει υπάρχει έλλειμμα άρα καταστρέφουμε χώρες και λαούς!
... και το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: Η μεταρρύθμιση των κυρώσεων της ΕΕ για χώρες μέλη που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνιστά μείζονα απειλή σε βάρος της οικονομίας και ειδικότερα της γεωργίας της χώρας μας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν κατ’ αρχήν στη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος χωρών-μελών που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε αυτές να συμπεριλαμβάνουν και την αναστολή των επιδοτήσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στους τομείς γεωργίας και αλιείας.
Επειδή μια τέτοια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος των χωρών μελών, που παραβιάζουν τους απαράδεκτους και αυθαίρετους δείκτες δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, θα έχει εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες για την πλειοψηφία των πιο αδύναμων χωρών της ΕΕ και ιδιαίτερα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας
Επειδή, επιπροσθέτως, τέτοιου είδους κυρώσεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες ειδικά για τη δοκιμαζόμενη ελληνική γεωργία και τη μεγάλη πλειοψηφία του εναπομείναντος αγροτικού κόσμου
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.1. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι και την κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διεύρυνση των κυρώσεων που ανακοίνωσε;
2.2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιδράσει και πως, ώστε να ματαιωθεί η σχεδιαζόμενη για τον Οκτώβρη οριστική απόφαση για τη διεύρυνση των κυρώσεων της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβουν και την αναστολή κοινοτικών επιδοτήσεων;
2. Γαλλογερμανικός άξονας : Χωρίς δικαιώματα ψήφου οι χώρες με υψηλά ελλείμματα
Δια...της παράκαμψης επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο σκληρός ιμπεριαλιστικός πυρήνας των χωρών της ΕΕ, το "αγκάθι" της ψήφου των χωρών με υψηλά ελλείμματα. Στο βαθμό που οι ίδιοι κύκλοι καιρό τώρα έχουν διακηρύξει την πρόθεση τους να αυστηροποιήσουν περαιτέρω το ζουρλοναδύα του Συμφώνου Σταθερότητας, έπρεπε να βρεθεί τρόπος οι ελλειμματικές χώρες να μην μπορούν ούτε καν να ψηφίσουν προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.
Συγκεκριμένα σε κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χτες, ο Υπουργός Οικονομικών της Γεραμνίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γαλλίδα ομόλογος του, αποκάλυψαν ότι οι δύο τους απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπόι, με προτάσεις «για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν.
Ποινές
Στην επιστολή υπάρχει έκκληση για επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων, όπως δέσμευση κεφαλαίων σε άτοκο λογαριασμό της Επιτροπής και προσωρινή άρση δικαιωμάτων ψήφου κρατών-μελών. Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι για να αποφασιστεί το τελευταίο θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις Συνθήκες, οι δύο υπουργοί προτείνουν να υπάρξει στο ενδιάμεσο μια μη-δεσμευτική πολιτική συμφωνία κορυφής.
Σύμφωνα με αυτή, οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται να μη συμμετέχουν σε ψηφοφορίες αν βρεθούν επανειλημμένα στη θέση του παραβάτη ή να συνασπίσουν τις δυνάμεις τους για να αντισταθμίζουν τις ψήφους των παραβατών, αν εκείνοι επιμείνουν να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου ακολούθησε τη συνεδρίαση του γαλλικού κυβερνητικού συμβουλίου, όπου για πρώτη φορά συμμετείχε ξένος υπουργός - ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διενέργεια των «stress test» στις τράπεζες, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Φαίνεται, όμως, ότι απέτυχε να πείσει τους Γάλλους για την υιοθέτηση διαδικασίας πτώχευσης και πολιτικής κηδεμονίας όσων κρατών-μελών αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς η πρόταση δεν συμπεριλήφθηκε στην κοινή επιστολή.
Αρένα
Η γαλλο-γερμανική πρόταση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο της Ε.Ε., που έχει κληθεί να καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Οκτωβρίου προτάσεις για την ισχυροποίηση του πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας. Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριζαν, χθες, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατρέψει τη Σύνοδο σε ρωμαϊκή αρένα, καθώς αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των άλλων ηγετών. Με άλλα λόγια βλέπουμε να εντείνονται οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι εθνικοί ανταγωνισμοί στο πλαίσιο της ΕΕ, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει το υπόστρωμα σοβαρώβν φυγόκεντρων τάσεων στο μέλλον.
«Το πρόβλημα», υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, «δεν είναι η απλώς αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά η επέκταση της κοινοτικής εποπτείας, με την ευθυγράμμιση των εθνικών προϋπολογισμών, τις προτεινόμενες ποινές σε όσους δε συμμορφώνονται και η δυνατότητα κυρώσεων για αποκλίσεις σε νέους τομείς όπως το ιδιωτικό χρέος ή το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας».
Η υιοθέτηση τέτοιων κανόνων δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τα περιθώρια μελλοντικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε., καθώς ακόμα και αν βρεθούν στην εξουσία κυβερνήσεις που επιθυμούν να προωθήσουν πολιτικές με ευρύτερη κοινωνική διάσταση, θα πέφτουν πάνω στο «τοίχος» των νέων κανόνων.
www.iskra.gr
www.imerisia.gr
Σοβαρό περιστατικό βίας έξω από δημοτικό σχολείο – Στο νοσοκομείο γυναίκα
-
Ανάστατη είναι η Μπούκα Αμφιλοχίας από επεισόδιο που σημειώθηκε χθες 9
Ιανουαρίου, περί τις 13:00 μ.μ. έξω από το Δημοτικό Σχολείο της…
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου