ΤΡΕΙΣ πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων διατηρούν το δικαίωμά τους να πάρουν σύνταξη πριν από το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το «κεκτημένο» των τριών ομάδων περιγράφεται στην πρώτη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Ετσι, το 65ο γλιτώνουν:
* Ολες οι γυναίκες με ανήλικο παιδί καθώς αν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας (15 έως 25 έτη) θα μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμη και στα 50 ή στα 55.
* Οι άντρες με 30 χρόνια εργασίας οι οποίοι αναγνωρίζοντας τέσσερα πλασματικά χρόνια θα μπορούν να φύγουν στα 58 και
* Οι εργαζόμενοι στα βαρέα.
Παράλληλα η πολιτική ηγεσία (Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) ανακαθορίζει τη θέση της για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα που προσδοκούσαν να βγουν στην σύνταξη με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, αφήνοντας ένα περιθώριο για όσους συμπληρώνουν το όριο αυτό μέχρι το τέλος του 2011. Δικαίωμα που καταργήθηκε με το νόμο 3863/2010 για όσους συμπλήρωναν τα αναγκαία έτη ασφάλισης από 1/1/2011, γενικεύοντας έτσι τη διακριτική, σε βάρος των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστική μεταχείριση. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η διασφάλιση των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων προ του 1983 μόνο στο Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία.
Ουσιαστικά οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης δέχονται τώρα ότι αποτελεί αδικία η «παγίδευση» μέχρι του 58ου έτους όσων έχουν φέτος 36 έτη ασφάλισης (10.800 ένσημα χωρίς στρατό και διαδοχική ασφάλιση) και θα έβγαιναν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας κατά τον επόμενο χρόνο, με βάση το προηγούμενο καθεστώς.
Το υπουργείο Εργασίας θα φέρει τροπολογία (στο νομοσχέδιο για τις επιθεωρήσεις Εργασίας που θα εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο) με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη ασφάλισης στο 56ο έτος το 2011 (57ο το 2012 κ.ο.κ. ώστε το 2015 να ανέλθει στο 60ό έτος με 40ετία). Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια, θετική, εξέλιξη οποίος έχει 32 έτη ασφάλισης φέτος (και 33 το 2011) θα μπορεί να βγει στη σύνταξη με την συμπλήρωση του 56ου έτους όποτε και αν συμβεί αυτό, αφού από 1/1/2011 θα μπορεί να «πάρει» και 4 πλασματικά έτη, επιτυγχάνοντας την 37ετία.
Στις προβλέψεις της εγκυκλίου για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου περιγράφονται οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που «ξεφεύγουν» και δεν παγιδεύονται στην εργασία μέχρι τα 65 έτη. Σε αυτές ανήκουν οπωσδήποτε οι γυναίκες με ανήλικο παιδί, οι εργαζόμενοι στα βαρέα που βγαίνουν με μειωμένη στο 58ο έτος, ενώ μπορούν να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στα ΒΑΕ ακόμη και αν αποχαρακτηριστεί το επάγγελμά τους (με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τότε 3.600 ΒΑΕ ένσημα), όσοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν τουλάχιστον 9.000 ένσημα φέτος και συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους (δηλαδή το 2011 θα έχουν 9.300 ένσημα). Αναλυτικά προβλέπεται ότι:
- Οι μητέρες με ανήλικο κατοχυρώνουν το σημερινό (ισχύον) όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (50ό έτος για μειωμένη και 55ο για πλήρη) με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης (15 έτη εάν πρόκειται για ειδικό ταμείο, όπως το ΤΣΠΕΑΘ, 20 εάν πρόκειται για τράπεζα με ειδικό καθεστώς και έως 25 στο Δημόσιο) συν την ανηλικότητα του τέκνου.
Η δεύτερη προϋπόθεση
Εάν δεν συμπληρώνεται ο αναγκαίος χρόνος ασφάλισης φέτος ή δεν υπάρχει ανήλικο τέκνο (δεύτερη προϋπόθεση που υποχρεωτικώς πρέπει να συνυπάρχει) τότε το 2011 το όριο ηλικίας αυξάνει στο 52ο (για μειωμένη) και 57ο (για πλήρη σύνταξη). Εφόσον τον επόμενο χρόνο έχουν συμπληρωθεί οι ελάχιστες προϋποθέσεις (συν 300 ημέρες ασφάλισης, νέα δυνατότητα αναγνώρισης έως 4 έτη πλασματικού χρόνου, απόκτηση ή υιοθεσία τέκνου), τότε το ηλικιακό όριο θα έχει κατοχυρωθεί και η εργαζόμενη θα βγει στη σύνταξη όποτε το συμπληρώσει.
Αντιστοίχως το 2012 τα όρια ηλικίας που μπορούν να δεσμεύσουν οι εργαζόμενες (με ανήλικο και ελάχιστη προϋπηρεσία η οποία ποικίλει ανά ταμεία και στο ΙΚΑ είναι 18,3 έτη) είναι το 55ο και 60ο για πλήρη. Το συγκεκριμένο έτος αυξάνεται στα 5 ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης. Και αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για κατοχύρωση κάποιου ενδιάμεσου-ευνοϊκού ορίου ηλικίας για έξοδο στη σύνταξη με τη συμπλήρωση της συγκεκριμένης ηλικίας. Εστω και αν σήμερα ή αργότερα, που θα ισχύουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, η ασφαλισμένη (θα) έχει μικρότερη ηλικία. Για να εκτιναχθούν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια στο 65ο αμέσως μετά, το 2013 (με μειωμένη στο 60ό) οπότε επέρχεται συνταξιοδοτική εξίσωση με τους άνδρες.
Οι εν λόγω προβλέψεις είναι θετικές για τη μεταβατική αυτή περίοδο, κυρίως για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) και τις ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, τύπου κ.ά.) όπου η έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε ότι πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα και οι τρεις προϋποθέσεις (ανήλικο παιδί, ελάχιστες ημέρες ασφάλισης και ηλικία 50 ετών) ώστε να κατοχυρώσει κάποια συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα. Διαφορετικά, στην περίπτωση που δεν είχε συμπληρώσει το 50ό έτος, δηλαδή δεν είχε τεκνοποιήσει μετά το 33ο έτος της ηλικίας της (!) έχανε αυτό το δικαίωμα. Αντιθέτως, με τις δύο προϋποθέσεις (ανήλικο και 25 έτη ασφάλισης) διασφάλιζε και στο παρελθόν το δικαίωμα να βγει στη σύνταξη στο 50ό έτος (όποτε και αν συμπλήρωνε αυτό το όριο) μια μητέρα δημόσιος υπάλληλος.
- Οσοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν φέτος 30 έτη ασφάλισης -και 31 ή 9.300 ένσημα το 2011- μπορούν να αναγνωρίσουν από τις αρχές του νέου χρόνου τέσσερα πλασματικά έτη και να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 58ο έτος όποτε και αν συμπληρώσουν αυτό το (ηλικιακό) κριτήριο, αποφεύγοντας έτσι τα 65 έτη. Στα πλασματικά έτη μπορεί να είναι ο στρατός (έως 360 ημέρες το χρόνο και με μείωση 30% στο ποσό της αναγνώρισης), 3 έτη στη μητέρα που έχει 2 παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα έτη σπουδών με την προϋπόθεση της κτήσης πτυχίου ή απολυτηρίου (και μεταλυκειακές σπουδές) και με κόστος 148 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης, 300 ημέρες λοχείας και άλλες 300 ανεργίας (δωρεάν οι δύο τελευταίες αναγνωρίσεις) κ.ά.
Σοβαρό περιστατικό βίας έξω από δημοτικό σχολείο – Στο νοσοκομείο γυναίκα
-
Ανάστατη είναι η Μπούκα Αμφιλοχίας από επεισόδιο που σημειώθηκε χθες 9
Ιανουαρίου, περί τις 13:00 μ.μ. έξω από το Δημοτικό Σχολείο της…
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου