3 Δεκ 2010

Η κυβέρνηση οδηγεί σε πτώχευση τον ιδιωτικό τομέα

Το κύμα απολύσεων που πλήττει τον ιδιωτικό τομέα σήμερα, όχι μόνο ισοφαρίζει αλλά και ξεπερνάει τις θυσίες των δημοσίων υπαλλήλων για να μειωθεί το έλλειμμα. Φυσικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που απολύονται και οι επιχειρήσεις που κλείνουν, καμία ευθύνη δεν έχουν για την διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους.

Αντίθετα, είναι αυτοί που συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείμματος πληρώνοντας τους φόρους, χωρίς να έχουν κανένα απολύτως ανταποδοτικό όφελος. Είναι αυτοί που επιβαρύνθηκαν με την έκτακτη - μόνιμη πλέον - εισφορά. Και οι φόροι που πληρώνουν όλοι αυτοί που σήμερα ή κλείνουν ή απολύονται, χρησιμοποιούνται για να ταίζουν τους δημοσίους υπαλλήλους και να συντηρούν τις κρατικές σπατάλες και τη διαφθορά.


Παρά την προφανή αδικία, ο πολιτικός κόσμος κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσει όσο μπορεί τους δημοσίους υπαλλήλους και τη γραφειοκρατία. Είναι "δικοί " τους άνθρωποι, οι πολιτικοί τους έχουν διορίσει, σε αυτούς στηρίζονται και συχνά από αυτούς "εκβιάζονται" αφού η γραφειοκρατία του δημοσίου γνωρίζει τα "άπλυτα" των πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτής της άνομης σχέσης, το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να καθυστερήσει την εφαρμογή του μνημονίου όσον αφορά τον περιορισμό των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, ανακοινώνει αλλά δεν εφαρμόζει μέτρα, δεν έχει προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, υποχωρεί μπροστά στην πρώτη οργανωμένη αντίδραση, χρηματοδοτεί "κολλητούς" συνδικαλιστές (βλέπε ΔΕΗ - Μπιρμπίλη).


Την ίδια στιγμή και ενώ βλέπει το χάλι του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να περιορίσει την ύφεση και να διευκολύνει την ανάπτυξη. Ο αναπτυξιακός νόμος - που υποτίθεται ότι ήταν το φόρτε του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές δεν είναι ακόμη έτοιμος και σύμφωνα με τις πληροφορίες που ακούμε θα είναι ένα κουρελόχαρτο - ας ελπίσουμε να μην είναι έτσι. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα στον αναπτυξιακό νόμο για την αντιμετώπιση της ύφεσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη διευκόλυνσης των επιχειρήσεων να αδειοδοτηθούν. Τις αφήνει να βασανίζονται και να εκβιάζονται απο τη γραφειοκρατία, να πληρώνουν για να πάρουν άδεια λειτουργίας, να εκβιάζονται απο κάθε ελεγκτή εφορίας, πολεοδομίας, αγορανομίας, υγειονομικού, κλπ.


Και δεν φτάνει αυτό, η κυβέρνηση στοχοποιεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις αποκαλεί φοροφυγάδες ενώ συνήθως κάθε άλλο παρά αυτό είναι. Για παράδειγμα, κατηγορούνται διάφοροι επιχειρηματίες για μη απόδοση ΦΠΑ. Το άκρον άωτον του ψεύδους. Και να εξηγηθώ: Σήμερα η αγορά λειτουργεί με μεταχρονολογημένες επιταγές 9 - 12 μηνών. Ο επιχειρηματίας λοιπόν που τιμολογεί έναν πελάτη θα εισπράξει τα χρήματα του σε εννέα μήνες το νωρίτερο. Όμως τον ΦΠΑ 23% που αντιστοιχεί στο τιμολόγιο θα πρέπει να τον πληρώσει μέσα στον μήνα. Τελικά ο επιχειρηματίας προπληρώνει τον ΦΠΑ που δεν τον έχει εισπράξει. Όσο αυξάνεται ο τζίρος του και τιμολογεί τόσο πληρώνει ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει. Όμως η ρευστότητα της εταιρίας του, δεν του φτάνει για να πληρώνει διαρκώς χωρίς να εισπράττει. Κάτι δεν θα πληρώνει. Το ΙΚΑ, τους μισθούς, το ενοίκιο, τις προμήθειες, κάτι θα μείνει απλήρωτο μέχρι να εισπραχθούν τα λεφτά. Με αυτό το σύστημα, όλη η αγορά υποφέρει από το ίδιο πρόβλημα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το δημόσιο δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει στις επιχειρήσεις (πχ φαρμακοβιομηχανίες που είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα, αλλά και καμία άλλη υποχρέωση του προς προμηθευτές και συνεργάτες) αν συνυπολογίσουμε ότι δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ στους εξαγωγείς, αν συνυπολογίσουμε ότι δεν δέχεται συμψηφισμό χρεών με τα χρέη των επιχειρήσεων προς αυτό, θα καταλάβουμε αμέσως γιατί πτωχεύουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε χρόνο και γιατί απολύονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Εξαιτίας του δημοσίου και μόνο. Εξαιτίας της ανύπαρκτης οικονομικής πολιτικής, της πλήρους άγνοιας της αγοράς που χαρακτηρίζει το οικονομικό επιτελείο, και της αδιαφορίας της κυβέρνησης για το αν θα πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται ή όλοι οι υπόλοιποι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More