Πολλά έχουν ειπωθεί τον τελευταίο καιρό για το ελιξίριο της νεότητας και την επιθυμία μας να μείνουμε για πάντα νέοι..
Θα μπορούσε άραγε αυτή η επιθυμία να υλοποιηθεί;;
Ο ειδικός στον καρκίνο Δόκτορ Ρόναλντ Ντε Πίνο από το Αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έρχεται να δώσει μία νέα τροπή σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, αφού κατάφερε να αναστρέψει την διαδικασία γήρανσης ποντικών για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.
Ο Δρ Ντε Πίνο ενεργοποίησε ένα ένζυμο που δίνει και πάλι ζωή στα τελομερή, μικρά κομμάτια του DNA που βρίσκονται στην άκρη κάθε χρωμοσώματος κι έτσι δεν αφήνουν τα κύτταρα να υποστούν βλάβες. Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση του ενζύμου, δημιουργήθηκαν τόσα νέα κύτταρα, που τα ποντίκια είχαν ξανανιώσει και μπορούσαν και πάλι να τεκνοποιήσουν.
Όπως είπε ο Δόκτορ Ρόναλντ Ντε Πίνο «Ήταν σαν να πήρα έναν άνθρωπο που είχε τα χαρακτηριστικά 80χρονου και να τον έκανα πενηντάρη. Είναι η πρώτη φορά που αντιστρέφεται η διαδικασία γήρανσης».
Τώρα, ο διακεκριμένος επιστήμονας λέει ότι θα καταφέρει να φτιάξει ένα χάπι που θα κάνει ακριβώς το ίδιο στους ανθρώπους.
Ωστόσο, Βρετανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι κανείς δεν θα πρέπει να βιαστεί να προμηθευτεί το «ελιξίριο της νεότητας», καθώς είναι δυνατόν να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας κάνει πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες.
Η αλήθεια είναι ότι η ραπαμυσίνη, η ουσία που χορηγήθηκε στα γηρασμένα ποντίκια είναι γνωστή από τη δεκαετία του 1970, οπότε ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Νησί του Πάσχα. Χρησιμοποιήθηκε από την ιατρική κοινότητα για να παρεμποδίσει την απόρριψη των μοσχευμάτων σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όπως εξάλλου και των μεταλλικών στεντ που τοποθετούνται σε καρδιοπαθείς ώστε να διατηρούνται ανοιχτές οι αρτηρίες. Επίσης, με κλινικές δοκιμές ερευνάται το κατά πόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αντικαρκινική θεραπεία.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι στον άνθρωπο η επιμήκυνση της ζωής θα είναι ακόμα πιο θεαματική εφόσον βέβαια προληφθεί η εμφάνιση τόσο του καρκίνου, όσο και καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καταστεί δυνατή η θεραπεία τους.
Η ραπαμυσίνη δρα με τρόπο παρόμοιο με τον περιορισμό πρόσληψης θερμίδων, κάτι που, όπως φάνηκε στο παρελθόν, πολλαπλασιάζει τα χρόνια του βίου. Ειδικότερα, δρα στοχεύοντας την πρωτεΐνη mTOR, που ελέγχει πολλές διαδικασίες του μεταβολισμού αλλά και την αντίδραση του οργανισμού στο στρες.
Ωστόσο, αν τελικά αυτό το όνειρο γίνει πραγματικότητα, ηθικά ζητήματα τίθενται επί τάπητος. Ορίζει κάποιος ότι είναι καλό να μένουμε νέοι για πάντα;; Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα που σίγουρα δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να διευθετηθεί.
Βεβαίως, από την θεωρία μέχρι την πράξη, η απόσταση συνήθως είναι τεράστια. Όμως, τίποτα και κανείς δεν εγγυάται ότι σε λίγο καιρό όλα αυτά δεν θα εφαρμόζονται και στον άνθρωπο..
Οι Passepartout έρχονται να ξεσηκώσουν το Μεσολόγγι!
-
Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σας προσκαλεί σε μια μουσική γιορτή με τους
Passepartout, την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024 στις 19:30 στην…
Πριν από 19 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου