3 Δεκ 2010

Κύπρος, ωραίο μου πλυντήριο

Ως «κυρίαρχη λεπτομέρεια» σε παιχνίδια εξουσίας στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν την Κύπρο αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα αναρτημένα ήδη στο WikiLeaks, με θεματολογία είτε πολιτικές τακτικές ΗΠΑ και Ε.Ε. (με τη Βρετανία προεξάρχουσα) είτε ύποπτες οικονομικές δοσοληψίες του οργανωμένου εγκλήματος και κρατική διαφθορά σε Ρωσία, Ουκρανία και Ισραήλ.
Με δεδομένο ότι η ανάρτηση των εγγράφων στο cablegate. wikileaks.org εξακολουθεί σε καθημερινή βάση, να αναφέρουμε ενδεικτικά:
*Σε τηλεγράφημα διαβαθμισμένο SECRET//NOFORN (όχι για τα μάτια ξένων) ο Ρίτσαρντ Μιλς, σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στο Λονδίνο, αναφέρει στις 20 Μαΐου 2008 στην Ουάσιγκτον (08LONDON1412) επανειλημμένες και επίμονες διαμαρτυρίες της βρετανικής κυβέρνησης για μυστικές πτήσεις αεροσκαφών των ΗΠΑ που είχαν μετασταθμεύσει στη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
Πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι οι Αμερικανοί έστελναν από εκεί κατασκοπευτικά αεροσκάφη U2 να πετάξουν πάνω από Τουρκία, Βόρειο Ιράκ και Λίβανο, συλλέγοντας πληροφορίες για τις κινήσεις, αντιστοίχως, της Χεζμπολάχ και των Κούρδων αυτονομιστών. Οι ΗΠΑ παρείχαν στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και του Λιβάνου πληροφορίες από τις πτήσεις.
Εχοντας σαφέστατα επίγνωση του ειδικού καθεστώτος λειτουργίας της βάσης του Ακρωτηρίου, η Μάριοτ Λέσλι, διευθύντρια Αμυνας και Πληροφοριών του Φόρεϊν Οφις, επισήμαινε ότι οι Κύπριοι είναι υπερευαίσθητοι για την εκεί βρετανική παρουσία και ότι «ανά πάσα στιγμή μπορούν να κλείσουν τη βάση». Οι Αμερικανοί απλώς αγνόησαν τους Βρετανούς, ως «γραφειοκράτες».
*Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, στη Μόσχα, Τζον Ρ. Μπέιρλε, κάνει μνεία στην Κύπρο σε μυστική αναφορά του προς το κέντρο στις 12 Φεβρουαρίου 2010 (10MOSKOW317, SECRET) όπου περιλαμβάνει πληροφορίες για παράνομες οικονομικές δοσοληψίες του πρώην δημάρχου Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ (σ.σ. τον απέλυσε στις 28 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ).
Αναφέρεται λεπτομερώς σε ένα γενικότερο πλέγμα διαφθοράς στη Ρωσία, όπου μαφιόζοι, ολιγάρχες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακόμα και στελέχη της αστυνομίας, πολιτοφυλακής και μυστικών υπηρεσιών (FSB), αλληλοϋποστηρίζονται συναλλασσόμενοι με το αζημίωτο, και στη φυσική εξόντωση «ανυπάκουων» και «ανταγωνιστών». Η «κρίσα» (προστασία στη ρωσική αργκό) επιτυγχάνεται με γενναίες δωροδοκίες, ακόμα και σε ανώτατο βαθμό. Ονόματα πληροφοριοδοτών είναι διαγραμμένα στο WikiLeaks: «Ο ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ είπε ότι δεν βλέπει νόημα να πηγαίνουν στο Κρεμλίνο βαλίτσες γεμάτες χρήματα, αφού είναι ευκολότερο να ανοιχτεί ένας μυστικός λογαριασμός στην Κύπρο...».
Ως πόρνες στην Κύπρο...
*Λεπτομερής αδιαβάθμιστη αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ στις 15 Μαΐου 2009 (09TELAVIV1098) σχετικά με τις φαμίλιες του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα και τις διεθνείς δρατηριότητές τους (ναρκωτικά, όπλα, πορνεία, προστασία επιχειρήσεων, απαγωγές) κάνει λόγο για τον... Κυπριακό σύνδεσμο: «Τον Μάρτιο του 2009 οι αρχές συνέλαβαν δώδεκα υπόπτους συμμετοχής στο θεωρούμενο ως το μεγαλύτερο υπό ισραηλινή ηγεσία κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων που μέχρι σήμερα αποκαλύπτεται. Ο αρχηγός του κυκλώματος, Ράμι Σαμπάν, και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν ότι έφεραν λαθραία χιλιάδες γυναίκες από την πρώην Σοβιετική Ενωση και τις εξανάγκασαν να δουλέψουν ως πόρνες σε Ισραήλ, Κύπρο, Βέλγιο και Βρετανία...».
*Στις 21 Νοεμβρίου 2008 ο Γουίλιαμ Κλάιν, εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, στέλνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμπιστευτικό σημείωμα (08KYIV2294, CONFIDENTIAL) για τις επιδιώξεις του Ντμίτρι Φιρτάς, «από τους πλουσιότερους και πλέον διαβόητους ολιγάρχες της Ουκρανίας», να ελέγξει τη Nadra Bank, την έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. Στον βίο και πολιτεία του, παραθέτει αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητές του στον τομέα της ενέργειας, στην Κύπρο: «Το Μάιο του 2000 η εταιρεία KMIL του Φιρτάς πήρε άδεια πώλησης φυσικού αερίου σε μη ρυθμιζόμενες (unregulated) τιμές. Μία εταιρεία ονόματι Highrock Holding Ltd καταχωρίστηκε στην Κύπρο το 2001 για να διευκολύνει αυτή τη δραστηριότητα. Ο Φιρτάς και η σύζυγός του μαζί κατείχαν το 33% της Highrock. Περίπου 43% κατείχε μία φίρμα ονόματι Agatheas Trading Ltd...».
*Πιο παλιό, με ημερομηνία 28 Απριλίου 2004, εμπιστευτικό τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες (04BRUSSELS1868, CONFIDENTIAL), αφιερώνεται στο περιεχόμενο συζήτησης του τότε Ευρωπαίου επιτρόπου Κρις Πάτεν με τον Αμερικανό υπουργικό σύμβουλο Κάιλ Σκοτ. Θέμα συζήτησης και το Κυπριακό, ενώ ο Πάτεν αυτοπροσδιοριζόταν ως «ο μεγαλύτερος συνήγορος υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Εξέφραζε δε την πεποίθηση ότι οι Ελληνοκύπριοι, όντας «γονατισμένοι διπλωματικά» μετά την αποτυχία υπερψήφισης του Σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούσαν να θέσουν σοβαρά εμπόδια στην ίδρυση «γραφείου συμφερόντων» στη Βόρεια Κύπρο, μέσω του οποίου η Κομισιόν θα μπορούσε «να ξοδέψει λεφτά» εκεί (σ.σ. ουδέποτε αυτό συνέβη).
Το «μη επιθυμητό» αποτέλεσμα του κυπριακού δημοψηφίσματος για τον Πάτεν ήταν «λυπηρή απεικόνιση των πραγματικοτήτων της διεύρυνσης της Ε.Ε.»: Κάποια από τα νέα μέλη, υποστήριξε, ήταν άνθρωποι «που για να δειπνήσεις μαζί τους πρέπει να κρατάς πολύ μακρύ κουτάλι». Ούτε την Ε.Ε. έπρεπε να εκπλήσσει η συμπεριφορά του (τότε προέδρου) Τάσσου Παπαδόπουλου, είπε ο Πάτεν, «αφού όλοι ήξεραν με ποιον είχαν να κάνουν: τον δικηγόρο του Μιλόσεβιτς. ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ (διαγραμμένες αισχρολογίες).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More