21 Νοε 2010

Τα... ποδήλατα από την Πάτρα

Το ποδήλατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Πρωταγωνιστής στην παραγωγή ποδηλάτου στη χώρα μας είναι ο επιχειρηματίας κ.
Αγγ. Μανιατόπουλος , η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει τα ποδήλατα Ιdeal που κυκλοφορούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι από τα 300.000 ποδήλατα που πωλούνται ετησίως στη χώρα μας, τα 40.000 έχουν ελληνική υπογραφή και κατασκευάζονται στην Πάτρα, από μια ελληνική βιομηχανία που λίγοι γνωρίζουν, διότι δεν της αρέσει να προβάλλεται. Εχει την επωνυμία Ν. Μανιατόπουλος ΑΕ και κατασκευάζει ποδήλατα που η ίδια σχεδιάζει.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 84 χρόνια από τον Νίκο Μανιατόπουλο, ενώ σήμερα διοικείται από τον γιο του, κ. Αγγελο Μανιατόπουλο, επιχειρηματία με πολλές φιλοδοξίες, ο οποίος μετέτρεψε την εμπορική εταιρεία του πατέρα του σε παραγωγική με σημαντικές εξαγωγές στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη.


Οι άνθρωποι της αγοράς αποκαλούν τον Αγγελο Μανιατόπουλο, ο οποίος διατηρεί ένα χαμηλό προφίλ και δεν επιθυμεί να δίνει συνεντεύξεις,
«χαρισματικό ».

«Η μικρή δυναμική της Ελλάδας»
, επισημαίνει ο κ. Δ. Αλεξίου, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, «ήταν και ο βασικός λόγος που έστρεψε την επιχείρηση προς το εξωτερικό, έτσι ώστε να εκμεταλλευθεί και άλλες αγορές».

Το 2009 ο τζίρος της ανήλθε στα 19,5 εκατ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 30% προέρχεται από τις εξαγωγές.


Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1926 με το όνομα Μανιατόπουλος και από το 1977 πουλάει ποδήλατα με το όνομα Ιdeal. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους της στην Ελλάδα και με 40.000 ποδήλατα τον χρόνο μία από τις λίγες μεγάλες που κατασκευάζουν ποδήλατα στην Ευρώπη. Η εταιρεία εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά γνωστές ξένες μάρκες ποδηλάτων. Διαθέτει από το 1991 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στον Αγιο Βασίλειο Πατρών.


Τα ποδήλατά της διατίθενται σήμερα σε 20 χώρες της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Κύπρο, Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, κ.ά., ενώ πρόσφατα προστέθηκε και το Ισραήλ.


Οι βασικοί λόγοι που τα ποδήλατα Ιdeal αντέχουν τον ανταγωνισμό των ξένων, σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, είναι «η τεχνογνωσία που διαθέτει η εταιρεία, η καλή οργάνωση και η συνεχής προσαρμογή των ποδηλάτων της στις ανάγκες της αγοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More