Μια νέα διεθνή αρχιτεκτονική, που θα θέσει αντικειμενικά τη Ρωσία στο επίκεντρο μιας ενοποιημένης Ευρασίας, περιορίζοντας σε δεύτερο ρόλο τις ΗΠΑ και τις «λοιπές αμερικανικές δυνάμεις», προώθησε δυναμικά αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την Τρίτη συμφώνησε στην Αγ. Πετρούπολη με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέν Τζιαμπάο, να παραμερίσουν το δολάριο υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς συναλλαγές. Χθες στο Βερολίνο συζήτησε με την Ανγκελα Μέρκελ την πρότασή του για δημιουργία μιας κοινής αγοράς Ρωσίας-ΕΕ, που θα εκτείνεται από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ.
Ο Ρώσος πρόεδρος «προδημοσίευσε» το σχέδιό του σε συνέντευξη στην «Suddeutsche Zeitung», η οποία διοργάνωσε και το κοινό φόρουμ με τη Μέρκελ. Πέρα από το γεωπολιτικό του όραμα, συζήτησαν με τη Γερμανίδα καγκελάριο το θέμα της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (κάτι που εκκρεμούσε εδώ και 17 χρόνια), την κατάργηση της βίζας μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ και την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream, που θα προμηθεύει ρωσικό αέριο τη Δυτική Ευρώπη μέσω Γερμανίας. Οι ενεργειακές συζητήσεις περιλαμβάνουν και την αγορά του 3,5% της γερμανικής E.ON Ruhrgas από τη ρωσική Gazprom.
Πάντως, οι αμοιβαίες επιφυλάξεις των δύο ηγετών για την οριστικοποίηση του γεωπολιτικού τους «αρραβώνα» θα δυσκολέψουν την εξέλιξη της σχέσης σε... γάμο. Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν συμβούλεψε την ΕΕ να θέσει κανόνες στην άκρατη φιλελευθεροποίηση των αγορών ενέργειας, ώστε να προληφθούν μελλοντικές κρίσεις.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Στο Κάιρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης
Σταμενίτης για το SUPMED του CIHEAM – Montpellier
-
Για τη στρατηγική της Ελλάδας με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της
Κλιματικής Κρίσης στον πρωτογενή τομέα, μίλησε ο Υφυπουργός Αγροτικής
Ανάπτυξης...
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου