10 Νοε 2010

Επικυνδηνη η ληψη παυσιπονων στην εγκυμοσυνη

Επικίνδυνη η λήψη παυσιπόνων στην εγκυμοσύνη

Αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κρυψορχίας στα αγόρια
 

ΛΟΝΔΙΝΟ Η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης, ασπιρίνης, ιβουπροφένης και άλλων παυσίπονων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επικίνδυνη αν η γυναίκα κυοφορεί αγόρι, προειδοποιούν ειδικοί από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Γαλλία με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Ηuman Reproduction». Οι ερευνητές τονίζουν ότι η λήψη τέτοιων φαρμάκων από την έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο να φέρει στον κόσμο αγόρι με κρυψορχία, κατάσταση κατά την οποία οι όρχεις δεν κατεβαίνουν κανονικά μέσα στο όσχεο και συνδέεται με υπογονιμότητα και καρκίνο στην ενήλικη ζωή.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μελέτη περισσοτέρων από 2.000

εγκύων και των παιδιών που έφεραν στον κόσμο. Οπως συγκεκριμένα είδαν, οι γυναίκες που έκαναν ταυτόχρονη χρήση περισσοτέρων του ενός παυσίπονων φαρμάκων, όπως π.χ. παρακεταμόλης και ιβουπροφένης, αντιμετώπιζαν επταπλάσιες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο γιο με κάποια μορφή κρυψορχίας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν λάμβαναν παυσίπονα φάρμακα.

Ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδος φάνηκε να είναι μάλιστα εκείνη μεταξύ της 14ης και της 27ης εβδομάδας της κύησης. Η λήψη οποιουδήποτε παυσίπονου φαρμάκου στη συγκεκριμένη φάση της εγκυμοσύνης συνδεόταν με μεγαλύτερο από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης κρυψορχίας.

Σε ό,τι αφορούσε τις διαφορετικές ουσίες, η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη συνδέονταν με τετραπλασιασμό του κινδύνου για κρυψορχία. Και η παρακεταμόλη φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάστασης, ωστόσο όχι τόσο σημαντικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ταυτόχρονη χρήση περισσοτέρων του ενός παυσίπονων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της παρακεταμόλης κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, 16πλασίαζε τον κίνδυνο εμφάνισης κρυψορχίας στο βρέφος. Σημαντική αύξηση του κινδύνου παρουσιαζόταν επίσης όταν η γυναίκα λάμβανε παυσίπονα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων χωρίς διακοπή.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι τα παυσίπονα φάρμακα διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία των ανδρικών ορμονών στα αρσενικά έμβρυα με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα στη φυσική ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων τους. Καθησυχάζουν πάντως τις εγκύους υπογραμμίζοντας ότι η σποραδική λήψη ενός παυσίπονου φαρμάκου δεν βλάπτει το έμβρυο.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι περισσότεροι γυναικολόγοι συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν τη λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- συνιστούν ως ασφαλή τη χρήση παρακεταμόλης σε μικρές δόσεις και για σύντομο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Ωστόσο περισσότερες από τις μισές εγκύους σε Ευρώπη και ΗΠΑ αναφέρουν ότι λαμβάνουν ήπια παυσίπονα φάρμακα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More