11 Νοε 2010

Βάλτε τέλος στις άγρυπνες νύχτες με την άσκηση

Ένα από τα χειρότερα συναισθήματα στον κόσμο, που δυστυχώς όλοι έχουμε νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, είναι να βρίσκεσαι ξύπνιος μέσα στη μέση της νύχτας και να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι επειδή όσο κι αν προσπαθείς δεν μπορείς να κοιμηθείς.
Οι επιστήμονες πλέον υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν το μυστικό για μια ξεκούραστη νύχτα. Και όπως δηλώνει ο Δρ Holly Phillips η συγκεκριμένη ‘’συνταγή’’ μπορεί να βελτιώσει και τη σεξουαλική σας ζωή. Ακολουθήστε το παράδειγμα της Roberta Price. Τι κάνει; Περπατάει. Με κάθε βήμα που κάνει εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για έναν καλύτερο ύπνο.

«Διανύω περίπου δυόμισι μίλια την ημέρα», λέει η Roberta.
Η Roberta έκανε αρκετά καθιστική ζωή κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια περνούσε άγρυπνη το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας.
«Η κατάσταση ήταν πολύ απογοητευτική γιατί ξυπνούσα το πρωί κουρασμένη. Πήγαινα για ύπνο κουρασμένη και ποτέ δεν κατάφερνα να ξεκουραστώ όσο ήθελα και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί», εξηγεί η Roberta.
Η Roberta δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα . Υπολογίζεται ότι το 40 % των ενηλίκων ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου. Μια νέα αμερικανική μελέτη, όμως, έρχεται να υποστηρίξει ότι η λύση στο πρόβλημα της αϋπνίας μπορεί να είναι απλώς να σηκωθείτε από τον καναπέ και να κινηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η μελέτη από το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου επικεντρώθηκε στη σύνδεση μεταξύ της τακτικής, μέτριας άσκησης και του ικανοποιητικού νυχτερινού ύπνου.
«Είδαμε μια σημαντική διαφορά στην ποιότητα του ύπνου», επισημαίνει ο Δρ Phyllis Zee, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Τα μέλη της ομάδας που έκαναν διάδρομο ή στατικό ποδήλατο αποκοιμήθηκαν γρηγορότερα και παρέμειναν κοιμισμένα περισσότερο από τα μέλη της ομάδας, που δεν έκαναν κάποια άσκηση αλλά συμμετείχαν σε άλλες δραστηριότητες, όπως σε μαθήματα μαγειρικής και σε εκδρομές σε μουσεία.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
«Παρατηρήσαμε μεγάλη διαφορά στη διάθεσή τους. Υπήρχαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα στην ομάδα που έκανε κάποια άσκηση», προσθέτει ο Δρ Zee.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο ενεργός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη σεξουαλική ζωή. Μια ακόμη νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ.
Αλλά για πόση άσκηση μιλάμε; Το ιδανικό είναι 40 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα. Φαίνεται, όμως, ότι παίζει ρόλο και ο χρόνος που επιλέγουμε να ασκηθούμε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση αργά το απόγευμα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
«Κάνω μία ώρα διάδρομο. Είναι κάτι που και μου αρέσει και με βοηθάει να νιώθω καλά», εξομολογείται η Roberta.
Όπως λέει η ίδια απολαμβάνει το περπάτημα σε αρκετά γρήγορους ρυθμούς, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η προπόνηση, δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλής έντασης για να μπορέσετε να έχετε το βράδυ απολαυστικό ύπνο.
Η έκκριση αδρεναλίνης και η ανακούφιση από το άγχος ύστερα από μια σύντομη προπόνηση έχει αποδειχθεί επίσης ότι προσφέρει συναισθήματα αντίστοιχα με αυτά που προκαλεί στους καπνιστές ο καπνός.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί υποστηρίζουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More