20 Οκτ 2010

Προσοχή! Πολλές από τις εφαρμογές του Facebook διαρρέουν προσωπικά δεδομένα.

Πολλές από τις εφαρμογές που παρέχονται από το Facebook (όπως για παράδειγμα το παιχνίδι Farmville) έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για την ταυτότητα εκατομμυρίων χρηστών, παραβιάζοντας τους όρους που έχει θέσει το ίδιο το Facebook, επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα διαφημιστικές εταιρείες καθώς και ειδικές εταιρείες που παρακολουθούν τη διαδικτυακή δραστηριότητα έχουν στα χέρια τους δεδομένα όπως τα ονόματα των χρηστών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ονόματα των φίλων τους. Το πρόβλημα αφορά δεκάδες εκατομμύρια μέλη του κοινωνικού δικτύου, ακόμα και αυτούς που έχουν ενεργοποιήσει τις αυστηρότερες ρυθμίσεις ασφάλειας στα προφίλ τους…


«Η πρακτική αυτή παραβιάζει τους κανόνες του Facebook και εγείρει νέα ερωτήματα για την ικανότητά του να διατηρεί ασφαλή τα δεδομένα για τους χρήστες και τις δραστηριότητές τους» γράφει η εφημερίδα. Η πλειονότητα των εν λόγω εφαρμογών δεν έχουν δημιουργηθεί από το Facebook, αλλά από εξωτερικούς προγραμματιστές και ως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι σαφές ποιες από τις περιπτώσεις οφείλονται σε σκόπιμη ενέργεια και ποιες σε κακό προγραμματισμό που δεν προέβλεψε όλα τα ενδεχόμενα. Πάντως σε κάποιες περιπτώσεις (σύμφωνα με το ρεπορτάζ) διέρρευσαν πληροφορίες και από το profile μελών που είχαν επιλέξει στις ρυθμίσεις τους τις εντολές της εμπιστευτικότητας, ώστε το προφίλ τους να παραμείνει εντελώς ιδιωτικό.


Εκπρόσωπος του Facebook διαβεβαίωσε τον συντάκτη της εφημερίδας, ότι λαμβάνει μέτρα για να «περιορίσει δραστικά» τη διαρροή πληροφοριών. Η ίδια πηγή όμως παραδέχθηκε ότι «Η ταυτότητα ενός χρήστη του Facebook [user ID] μπορεί να αποκαλυφθεί ακούσια από τον browser του χρήστη ή από μια εφαρμογή». Με βάση όσα γνωρίζουμε αλλά και όσα ανακοίνωσε το Facebook, τα user ID «δεν επιτρέπουν πρόσβαση στις προσωπικές [private] πληροφορίες οποιουδήποτε χρήστη».


Η έρευνα έδειξε ότι και οι δέκα δημοφιλέστερες εφαρμογές του Facebook μεταδίδουν δεδομένα χωρίς να ενημερώνουν τους χρήστες. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Farmville, με 59 εκατομμύρια χρήστες, το HoldEm Poker και το FrontierVille. Η Wall Street Journal σημείωνε ότι το FarmVille και δύο ακόμα δημοφιλείς εφαρμογές μετέδιδαν δεδομένα όχι μόνο για τους χρήστες αλλά και για φίλους τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More