Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Την ώρα, που οι επιστροφές φόρου – τόσο εισοδήματος, όσο και προστιθέμενης αξίας – πραγματοποιούνται με το σταγονόμετρο, την ώρα, που οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους μέσω της κατάργησης δώρων και επιδομάτων, την ώρα, που οι εφοριακοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου οικονομικών διαμαρτύρονται για αντίστοιχες περικοπές και αλλαγή του τρόπου φορολόγησης επιδομάτων και λοιπών εισοδημάτων, κάποιοι δημόσιοι λειτουργοί εξ αυτών προχωρούν με περισσή ευκολία στην κατάσχεση συντάξεων από φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν το «ακατάσχετο». Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το ελληνικό Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κατάσχει μέρος της σύνταξης ή του μισθού κάποιου φορολογούμενου, ο οποίος έχει κάθε είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή προς αυτό. Από αυτή την περίπτωση, εξαιρούνται όσοι έχουν μισθό ή σύνταξη κάτω από 1.000 ΕΥΡΩ το μήνα (το ποσό ήταν αρχικά 600 ΕΥΡΩ και αυξήθηκε πέρυσι σε 1.000). Η διάταξη προβλέπει ότι μπορεί να κατασχεθεί το 25% των αποδοχών.
Κι όμως, συνταξιούχος από τη Θεσσαλονίκη έπεσε στην κυριολεξία από τα σύννεφα όταν διαπίστωσε ότι η εφορία είχε δεσμεύσει από το λογαριασμό του ποσό 220 ΕΥΡΩ. Ο ίδιος έχει οφειλές από νοσήλια σε δημόσιο νοσοκομείο, τις οποίες – λόγω οικονομικών δυσκολιών, όπως υποστηρίζει – δεν μπορούσε να αποπληρώσει. Τι σύνταξη παίρνει ; 880 ΕΥΡΩ ! Δηλαδή, κάτω από το όριο των 1.000 ΕΥΡΩ.
Μόλις κατάλαβε τι είχε συμβεί, πήγε και διαμαρτυρήθηκε στη ΔΥΟ, όπου ανήκει. Εκεί, ο αρμόδιος υπάλληλος αναγνώρισε το λάθος και τον ενημέρωσε ότι πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να πάρει πίσω τα χρήματά του. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι πρέπει να καταθέσει τη σχετική αίτηση για επιστροφή παράνομα παρακρατηθέντος φόρου στο δικαστικό τμήμα της εφορίας. Στη συνέχεια, το τμήμα αυτό να στείλει τα απαραίτητα χαρτιά στην τράπεζα, όπου τηρεί το λογαριασμό ο συνταξιούχος, ώστε να κατατεθεί ξανά το ποσό στον δικαιούχο. Πόσο διαρκεί αυτή η διαδικασία;
Όχι περισσότερο από μία εβδομάδα. Με μία προϋπόθεση όμως: ότι το δικαστικό τμήμα της εφορίας θα αποστείλει εγκαίρως το αίτημα στην τράπεζα.
Δεν γνωρίζουμε αν το συγκεκριμένο περιστατικό είναι το μοναδικό. Καλό θα είναι, πάντως, οι υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών να είναι το ίδιο προσεκτικοί με τέτοιες περιπτώσεις, όσο είναι και με τις επιστροφές φόρου, τις οποίες – ορθώς – ελέγχουν ουκ ολίγες φορές, για να διαπιστώσουν αν ο φορολογούμενος δικαιούται πράγματι να λάβει πίσω αυτό το ποσό. Καλό θα είναι και η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση, όπως πιέζει και όταν το Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει χρήματα. Σε περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, η αδικαιολόγητη στέρηση του οποιουδήποτε ποσού από κάθε φορολογούμενο είναι απαγορευτική (πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για το ένα τέταρτο των μηνιαίων αποδοχών του).
http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=1032981
Πάτρα: Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη
-
Χωρίς τέλος συνεχίζεται το θρίλερ με την υπόθεση του θανάτου των πέντε
βρεφών στην Αμαλιάδα, με την Ειρήνη Μουρτζούκου να βρίσκεται στο επίκεντρο
των ερευν...
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου