26 Αυγ 2010

Μπλόκο στη ΔΕΘ από Άνθιμο - Καρατζαφέρη

Του Νίκου Ηλιάδη
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Θ" κορυφαίοι πολιτικοί αλλά και εκκλησιαστικοί παράγοντες απειλούν να μποϊκοτάρουν τη ΔΕΘ και ζητούν, προκειμένου να παραστούν στις εκδηλώσεις της, να μην παραβρίσκεται σε αυτές ο πρόεδρος της Έκθεσης.

Αντίδραση Καρατζαφέρη

Το ζήτημα του Κωνσταντίνου επαναφέρει πρώτος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με έγκυρη πηγή ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει διαμηνύσει αρμοδίως ότι θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ σε ημερομηνία η οποία θα καθοριστεί την τρέχουσα εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την περιήγησή του στα περίπτερα δεν θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο της Έκθεσης. Ενημερώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί τα γραφεία της διοίκησης, όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος και στελέχη του ΛΑΟΣ είχαν αντιδράσει με σφοδρότητα στο διορισμό του κ. Κωνσταντίνου στην προεδρία της ΔΕΘ. Μάλιστα ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Κυριάκος Βελόπουλος είχε καταθέσει και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της οποίας είχε πει ότι "εμένα με ενδιαφέρει αν είναι Έλληνας ή ελληνόφωνος ο κύριος, γιατί ως πρόεδρος της ΔΕΘ εκπροσωπεί την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση".

Απειλεί ο Άνθιμος

Μπλόκο στη ΔΕΘ σχεδιάζει όμως και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους ο κ. Άνθιμος φέρεται αποφασισμένος να μην παραστεί στις τελετές αγιασμού και εγκαινίων, εφόσον θα συμμετάσχει σε αυτές ο κ. Κωνσταντίνου. Τη θέση αυτή αναμένεται να τη διατυπώσει και εγγράφως προς τη διοίκηση της ΔΕΘ, μόλις λάβει την πρόσκληση, για να παραστεί στις εκδηλώσεις, η οποία πρόκειται να σταλεί αύριο. Πέρα από το ζήτημα των επίμαχων δηλώσεων του προέδρου της ΔΕΘ ο κ. Άνθιμος έχει προηγούμενα με τον κ. Κωνσταντίνου, καθώς ο τελευταίος με την ιδιότητα του δικηγόρου για λογαριασμό πελατών του είχε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή των εργασιών κατασκευής ξενώνα σε οικόπεδο 32 στρεμμάτων στο Πανόραμα, υπόθεση που είχε ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία.
Πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα βάλει φωτιά στη ΔΕΘ με αφορμή το λεγόμενο Μακεδονικό. Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελετή εγκαινίων το 2005 το κήρυγμά του περί Μακεδονίας από το βήμα στο "Ι. Βελλίδης" είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του τότε αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος

Εκτός από τους κυρίους Καρατζαφέρη και Άνθιμο ερωτηματικά υπάρχουν ως προς τη στάση την οποία θα τηρήσουν τοπικοί πολιτικοί παράγοντες που επίσης έχουν εναντιωθεί στο διορισμό του κ. Κωνσταντίνου. Από το περιβάλλον τόσο του νομάρχη όσο και του δημάρχου Θεσσαλονίκης αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχής από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, λέγοντας ότι "δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση".
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε επιτεθεί με σφοδρότητα εναντίον του κ. Κωνσταντίνου, τον οποίο κατηγόρησε ότι "προσβάλλει βάναυσα όλους τους Έλληνες και όλους τους Μακεδόνες" και παράλληλα ότι "στήνει μειονότητες". Σχολιάζοντας το διορισμό του είχε πει πως "είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ντροπή για αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης και είμαι σίγουρος ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν γνώριζε". Όμως και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος από την πλευρά του είχε πει ότι "ο πρόεδρος της ΔΕΘ κ. Κωνσταντίνου πρέπει να κάνει δήλωση ότι αισθάνεται πως είναι Έλλην Μακεδόνας. Ειδάλλως πρέπει να απομακρυνθεί".
Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια θα είναι η αντίδραση και άλλων πολιτικών παραγόντων, όπως ο Στέλιος Παπαθεμελής αλλά και οι 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή με ιδιαίτερα επικριτικό περιεχόμενο για το πρόσωπο του προέδρου της ΔΕΘ.

Τι λέει το Μαξίμου

Πηγή του Μεγάρου Μαξίμου έλεγε χθες στη "Θ" ότι "δεν γνωρίζουμε να υπάρχει τέτοιο ζήτημα". Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο για το θέμα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομίας, η πολιτική ηγεσία του οποίου θα παράσχει πλήρη κάλυψη στον πρόεδρο της ΔΕΘ. Άλλωστε, όταν είχε έρθει το θέμα στη Βουλή με αφορμή ερώτηση του κ. Βελόπουλου, η Λούκα Κατσέλη είχε πει πως "σε λίγο θα ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ. Η κυβέρνηση θέλει αναβάθμιση της HELEXPO-ΔΕΘ σε νέες εγκαταστάσεις, με νέους ανθρώπους, στρατηγικό διεθνή εταίρο και με εξωστρέφεια στο θεσμό. Στην προσπάθεια αυτή ο κ. Κωνσταντίνου έχει όλα τα προσόντα να υποστηρίξει το εγχείρημα", προσθέτοντας ότι "τον κ. Κωνσταντίνου πρέπει να τον κρίνουμε από τις πράξεις του ως προέδρου της ΔΕΘ. Η εργασία του για το μεγάλο αυτό εγχείρημα της ΔΕΘ-HELEXPO είναι άψογη και θέλω να τον κρίνω στο τέλος του επόμενου έτους ανάλογα με αυτά που θα έχει κάνει".
Σημειώνεται πάντως πως την κυβέρνηση είχε απασχολήσει το θέμα της δήλωσης Κωνσταντίνου ότι "εγώ είμαι ένας ευρωπαίος ελληνόφωνος κεντροαριστερός δικηγόρος" κατά το στάδιο της επιλογής του για τη θέση του προέδρου της ΔΕΘ. Τότε είχε ζητηθεί και εστάλη στο Μαξίμου ολόκληρη η ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης του λεγόμενου "Μακεδονικού Αναγνωστικού" και εκρίθη από τους επιτελείς του πρωθυπουργού ότι δεν δημιουργούσε απολύτως κανένα πρόβλημα.
http://www.makthes.gr/news/politics/60120/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More