23 Οκτ 2020

Το τέλος της ελληνικής ζάχαρης

 

Αλέξανδρος Ζέρβας

Οριστικοί «τίτλοι τέλους» φαίνεται να πέφτουν αναφορικά με την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως επισφραγίστηκε μετά και την ανακοίνωση εκ μέρους του ιδιώτη υπενοικιαστή δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζαχάρεως (Πλατύ, Σέρρες) πως οι όποιες ποσότητες ελληνικών ζαχαρότευτλων έχουν καλλιεργηθεί και όσες παραδοθούν από τους αγρότες, θα χρησιμοποιηθούν για παραγωγή βιοαερίου και ζωοτροφών.

Ειδικότερα, ο εν λόγω ιδιώτης υπενοικιαστής ιδιοκτήτης της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, δήλωσε σε συνέντευξή του  στον τοπικό σερραϊκό μέσο ότι «την 1η Νοεμβρίου θα ανοίξει το εργοστάσιο στις Σέρρες, αλλά από τα παραδοτέα τεύτλα δεν θα παραχθεί ζάχαρη».

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2020/43/327444-elliniki_zaxari.jpg

Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη μέχρι πριν μόλις ένα μήνα δεσμεύονταν δημοσίως περί του αντιθέτου. Συγκεκριμένα σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου ανέφερε επί λέξει: «υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη και τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή, του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκη, του προέδρου της Royal Sugar κ. Χρήστου Καραθανάση και εκπροσώπων της Intrum και τευτλοπαραγωγών συμφωνήθηκε ότι η Royal Sugar θα ξεκινήσει την παραλαβή των τεύτλων το αργότερο ώς την 1η Νοεμβρίου 2020 για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών σε συμφωνημένη με τους παραγωγούς τιμή».

Ανάλογες δεσμεύσεις είχαν ακουστεί και πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν στις 7 Νοεμβρίου του 2019 ανακοινωνόταν -παρουσία πλήθους κυβερνητικών παραγόντων, προεξάρχοντος του Άδωνι Γεωργιάδη- η συμφωνία μεταξύ της  ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar για τη μίσθωση των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες.

 

Κάτι τέτοιο όχι μόνο δε συνέβη, αλλά μπαίνει οριστική «ταφόπλκα» στις όποιες προσδοκίες είχαν δημιουργηθεί για επανεκκίνηση της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Κάπως έτσι και τα τρία εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης (σε Σέρρες, Πλατύ, Ορεστιάδα) παραμένουν ανενεργά, με προοπτικές επαναλειτουργίας να υπάρχουν μόνο για το πρώτο.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, φέρνουν σε ακόμη μεγαλύτερη απόγνωση τόσο τους εργαζόμενους της επιχείρησης, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα πολλών μηνών, όσο και τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι παρά το ότι για φέτος έχουν εξασφαλισμένη αποζημίωση, ζουν με το φόβο της επόμενης μέρας.

Από τη δική τους πλευρά, οι εργαζόμενοι «πνέουν μένεα» εναντίον των κυβερνητικών στελεχών. «Η κυβέρνηση είναι σαφώς πως έχει εκτεθεί σε αυτή την περίπτωση» επισημαίνει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο των Σερρών, Χριστόδουλος Βαρκάκης, σημειώνοντας παράλληλα: «Διότι μέχρι και πολύ πρόσφατα μιλούσαν όλοι για παραγωγή ζάχαρης, ότι θα υπάρχει δηλαδή επανεκκίνηση της παραγωγής τεύτλων και επανεκκίνηση της βιομηχανίας με όλους του εργαζόμενους. Εκ του αποτελέσματος δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Άρα όσοι δεσμεύονταν για κάτι τέτοιο είναι εκτεθειμένοι σήμερα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More