8 Ιουν 2020

H Σοβιετία της Aegean Airlines…

Κώστας Λουλουδάκης

Πρόταση: Από την ημέρα που θα ισχύει η δημόσια χρηματοδότηση στην Aegean να απαγορευτούν οι απολύσεις του προσωπικού και όλα τα κέρδη, τα μετοχικά μερίσματα, και τα μπόνους των μεγαλοστελεχών να καταβάλλονται στο δημόσιο ταμείο μέχρι εξοφλήσεως της δημόσιας «βοήθειας» συν τους νόμιμους τόκους… Ε; Τι λέτε κι εσείς υπουργέ Γεωργιάδη;

Πεμπτουσία του φιλελευθερισμού είναι η «αόρατος χειρ» της αγοράς η οποία ενεργοποιείται αυτομάτως και αυθόρμητα για να δημιουργήσει οικονομικούς θεσμούς που θα ευνοήσουν την ανάπτυξη και θα «καθαρίσουν» το τοπίο  από τους δημόσιους παρεμβατισμούς στην οικονομική σφαίρα. Η «αόρατος χειρ», προώθησε και επέβαλε την θεσμική αφαίρεση της δυνατότητας του δημοσίου να παίζει οποιονδήποτε ρόλο στην οικονομία με την αιτιολογία πως η «ελευθερία» των αγορών επιτρέπει στο σύστημα να αυτορυθμίζεται!

Με δυο λόγια: Οι νέοαυστριακοί* θεωρούν εξ ορισμού αρνητικό τον ρόλο του δημοσίου στην οικονομία και πιστεύουν θεολογικά πως η επιδίωξη των ιδιοτελών σκοπών των επενδυτών επιφέρει κοινωνική ευημερία! Άλλωστε, σύμφωνα με τον πεφωτισμένο θεολόγο των νεοφιλελευθέρων Φρίντριχ Χάγιεκ (Επίτιμος Προέδρου του Κέντρου Δημοσίων Σπουδών της Χιλής Centro de Estudios Públicos, τίτλο που του απέμεινε ο φασίστας Πινοσέτ)  η ρύθμιση της αγοράς από την κυβέρνηση και η σχεδιαζόμενη οικονομία οδηγεί στον ολοκληρωτισμό.

Έτσι κι αλλιώς στις ελεύθερες  αγορές, καθώς λένε,  δεν υπάρχει «free lunch»… Μόλις όμως προκύπτουν προβλήματα, επισφάλειες ή κρίση στην αγορά, έρχεται το κράτος με το δημόσιο χρήμα για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και η περιβόητη «αόρατος χειρ» των «ελεύθερων» αγορών πάει περίπατο.

Παράδειγμα; Στις ΗΠΑ το 2008  γιγαντιαία δημόσια ποσά δαπανήθηκαν για να σώσουν  τον χρηματοπιστωτικό τομέα από την οικονομική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε. Σύμφωνα με το Bloomberg Businessweek, σε άρθρο του στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 με τίτλο  «Tallying the full cost of the financial crisis», οι δημόσιες δαπάνες για να ορθοποδήσουν οι «ελεύθερες» από δημόσιους εποπτικούς θεσμούς, αγορές  υπολογίζονταν στα 12,8 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Ο τότε υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ακύρωσε την ελεύθερη αγορά, καθώς προέβη σε μια «σοσιαλιστική» πολιτική και διέσωσε τα ιδιωτικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα με χρήματα του δημοσίου. Οι αγορές, δηλαδή οι εταιρείες Lehman Brothers, Fannie Mae, Merill Lynch, Citigroup, Freddie Mac, American International Group (AIG), απόλαυσαν την προστασία του κράτους και την δημόσια χρηματοδότηση.

Το σύστημα ορθοπόδησε, καθώς διασώθηκε με δημόσιο χρήμα και όχι με χρήμα από τις τσέπες των επενδυτών και των μετόχων. Ακριβώς η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και στην Ελλάδα… (Περισσότερα διαβάστε εδω:  To colpo grosso της «ανακεφαλαιοποίησης»… https://www.imerodromos.gr/colpo-grosso-trapezes/)

Διαστροφή; Εάν σκέφτεστε να απαντήσετε ναι, τότε θα σας χαρακτηρίσω μεμψίμοιρους που είστε ανίκανοι να συνειδητοποιήσετε πως η ευημερία των εργατών δεν είναι δυνατή παρά μέσω των φιλελεύθερων πολιτικών που απελευθέρωσαν από τα δεσμά των συντεχνιών και από την κηδεμονία του δημοσίου την επιχειρηματική δραστηριότητα των αρίστων της κοινωνίας… Παρά ταύτα αν προχωρήσετε την ανάγνωση επιθυμώ να ανοίξετε λίγο τον δρόμο της υπερβατικότητας και να παραμερίσετε τη αθέατη ιδεοληψία σας.

Ξεκινώ…

Πριν μερικές μέρες ο προερχόμενος από την τάξη των αρίστων επενδυτής, πρόεδρος και βασικός μέτοχος Ευτύχης Βασιλάκης (με ποσοστό συμμετοχής 36,68%. Άλλοι μέτοχοι : Siana Enterprices Company Limited, Alnesco Enterprices Company Limited, Αχιλλέας Β. Κωνσταντακόπουλος) της Aegean Airlines και μέλος του Δ.Σ. της Endeavor Greece μίλησε για  ανάγκη δημόσιας οικονομικής ενίσχυσης της εταιρείας του γιατί η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε κατά 56%  την επιβατική κίνηση.

Στάση εδώ.

Δεν νομίζω ο Ευτύχης Βασιλάκης να κάλεσε τους υπαλλήλους του ή το δημόσιο όταν διένειμε στους μετόχους της η Aegean 210,7 εκ. ευρώ ή όταν άμειβε τα μέλη του ΔΣ, με ποσά που  φτάνουν το 1,5 εκ. ετησίως. Ούτε έκανε κοινωνό το κράτος στα κέρδη της εταιρείας του που έφτασαν από το 2005 μέχρι και το 2019 τα 522,9 εκ. ευρώ και μάλιστα μετά φόρων. (Λεωνίδας Βατικιωτης –  Λεφτά υπάρχουν για την Aegean: στους τραπεζικούς …leonidasvatikiotis.wordpress.com)

Ενώ η  τρέχουσα οικονομική  κατάσταση Aegean όσο αφορά τα επίπεδα ρευστότητάς της στο τέλος του 2019 ήταν στα 510 εκ. ευρώ!!! (Διαβάστε την Χρηματοοικονομική Έκθεση της εταιρείας για το 2019 εδώ: el.about.aegeanair.comoikonomikes_katastaseis/2019/Download)

Ωστόσο ο Ευτύχης Βασιλάκης, λόγω αριστείας να υποθέσω, νιώθει ελεύθερος να αφεθεί να θέσει ο ίδιος τους κανονισμούς που θα του προτείνουν οι κυβερνητικοί συνεταίροι του ώστε να μας κάνει την χάρη και να δεχτεί την δημόσια χρηματοδότηση της εταιρείας του.

Άλλωστε σε ένα οικονομικό φιλελεύθερο περιβάλλον η διαχείριση του συμφέροντος του επενδυτή, ταυτίζετε με το δημόσιο συμφέρον…

Ως επακόλουθο λοιπόν ο Βασιλάκης-Λουδοβίκος, απαιτεί  το ελληνικό δημόσιο να μη ζητήσει μετοχές ως αντάλλαγμα μα ούτε να παρέμβει στο ΔΣ διορίζοντας κάποιον για να ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης.

Δεν επιθυμώ να σας ανεβάσω την αρτηριακή υπέρταση σας, αλλά νιώθω υποχρεωμένος να σας κάνω σαφές πως την δημόσια οικονομική στήριξη που ζήτησε ο Πρόεδρος- Λουδοβίκος, της Aegean δεν την ζητά για την διάσωση της εταιρείας ούτε για την διατήρηση των θέσεων εργασίας, άλλωστε ο Βασιλάκης δήλωσε ξεκάθαρα πως: «Δυστυχώς είναι μονόδρομος η μείωση του κόσμου που απασχολούμε». (Μονόδρομος η μείωση του προσωπικού της Aegean σύμφωνα με τον Ευτύχη Βασιλάκη (news247.gr/epixeiriseis/vasilakis-aegean-se-ena-mina-apo-retire-ypogeio-imerisia-esoda)

Την δημόσια χρηματοδότηση τη ζητάει, όχι γιατί κινδυνεύει, αλλά για να σιγουρέψει ότι θα επεκταθεί. Κάτι που  δήλωσε ευθαρσώς ο Βασιλάκης  καθώς ανέφερε ότι: «Η κρατική βοήθεια είναι εκείνη που θα κρίνει και το επιχειρηματικό μέγεθος της εταιρείας στο εξής»!( https://www.mononews.gr/agores/ta-minimata-pou-ekpempi-to-omologo-ton-200-ekat-euro-gia-tin-epomeni-mera-tis-aegean)

Η  Aegean είναι σε περίοδο ανανέωση και αύξηση του στόλου της. Θα παραλάβει κατ’ ελάχιστον 46 νέα αεροσκάφη έως το 2024 συνολικής αξίας 6 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία έχει παραλάβει ήδη τρία αεροσκάφη.

Στην τελετή παράδοσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος-Μωυσής-Μητσοτάκης δήλωσε όλος περηφάνια ότι «η παραγγελία αυτή παραπέμπει σε ηρωικούς καιρούς του παρελθόντος» (;) κι έκανε αναφορά στο 1930 όταν «ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυε την Ελληνική Πολιτική Αεροπορία» αλλά και στη χρυσή εποχή των αεροπορικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα, «τότε που ο Αριστοτέλης Ωνάσης δημιουργούσε και έστελνε στις πέντε ηπείρους την Ολυμπιακή Αεροπορία. Άξιος συνεχιστής αυτής της παράδοσης ενός αιώνα είναι η Aegean». (Καθημερινή: Με νέα Airbus «απογειώνεται» η Aegean). Δηλαδή ακόμα και την επέκταση της εταιρείας δεν θέλουν να την αναλάβουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους οι μέτοχοι που όλα τα προηγούμενα χρόνια θησαύριζαν από την γιγάντωση του μονοπωλίου που δημιούργησε ο άνθρωπος-πλασιέ της δημόσιας περιουσίας, υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Άλλη μια στάση εδώ καθώς θεωρώ χρήσιμο να μεταφέρω τα λόγια του πλασιέ υπουργού, τότε Μεταφορών, από την Βουλή, τον καιρό που πούλησε την Ολυμπιακή αεροπορία :

«Ο κ. Πετσάλνικος σε άλλη συζήτηση που είχε γίνει για νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκε τροπολογία για την Ολυμπιακή έλεγε “και ενισχύετε μόνο καθιστώντας πλέον αποκλειστικά μονοπώλια τους ιδιώτες, τους ιδιοκτήτες της Aegean στη συγκεκριμένη περίπτωση”.Τα πράγματα όμως, κύριοι συνάδελφοι, γύρισαν με τρόπο περίεργο για εσάς, καμιά φορά χαμογελάει η τύχη, καμιά φορά όποιος έχει δίκιο το βρίσκει μέσα και από συμπτώσεις, ήρθαν τα πράγματα έτσι που έκανε προσφορά η MIG, έκανε προσφορά και η Aegean στη συνέχεια, και ο διαγωνισμός, η διαδικασία κατέληξαν προς την κατεύθυνση της MIG και τότε κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος όλα τα έωλα επιχειρήματα και όλη η απαράδεκτη και προσβλητική πολλές φορές επιχειρηματολογία, προσβλητική για εμένα, επιχειρηματολογία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που προσπαθούσε τόσον καιρό να παρουσιάσει τόσο τον αρμόδιο Υπουργό όσο και την Κυβέρνηση ολόκληρη ως όργανο των ανταγωνιστών της Ολυμπιακής. Ακόμη και σήμερα ακούστηκαν τέτοιου είδους σχόλια για τις ερωτήσεις που είχα υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για τις ερωτήσεις αυτές είμαι υπερήφανος» (hellenicparliament.gr/praktika/synedriaseis-olomeleias?sessionRecord=114b08a3-dcd4-48bb-886f-4e8c4a4a53c5)

Και πώς να μην ήταν περήφανος ο πλασιέ καθώς έκανε τα πάντα για να δυσφημίσει την Ολυμπιακή στο ευρωκοινοβούλιο όταν ήταν ευρωβουλευτής…

Αλήθεια, πως και από ποιους μεθοδεύτηκε η συγχώνευση των δύο αεροπορικών εταιρειών και  καταλήξαμε στο μονοπώλιο της  Aegean κύριε Χατζηδάκη;

Και γιατί η δημόσια ενίσχυση στην Ολυμπιακή ήταν παράνομη ενώ στην Aegean είναι νόμιμη και απαραίτητη;

Ωστόσο στον πρόεδρο Ευτύχη Βασιλάκη, ο οποίος εγκατέλειψε το  αυτορρυθμιζόμενο και ελεύθερο οικονομικό σύστημα, στρεφόμενος στον προστατευτισμό της ελληνικής… Σοβιετίας , έσπευσε να απαντήσει ένας μεταξύ των πολλών που διαθέτει η χώρα οι οποίοι αρέσκονται να πιστεύουν πως εκπροσωπούν την λόγια αρχαία γραμματεία. Μια μετριότητα της μετριότητας, χωρίς ταλέντο, αλλά με ντελίριο ανωτερότητας και αριστείας, που εξισορροπεί την πολιτική του αθλιότητα με την άμετρη ματαιοδοξία του για τηλεοπτική αναγνώριση. Έκανε καριέρα στα ανώτερα κλιμάκια της πολιτικής φάσκοντας και αντιφάσκοντας συνεχώς αλλά ήταν καλός και στον τομέα των διασυνδέσεων και των πολιτικών γλειψιματιών ισχυρών της εξουσίας. Μιλάω για τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο υπουργός δήλωσε: «Δεν θα αφήσουμε εταιρείες, όπως η Aegean, χωρίς στήριξη». Συμπλήρωσε, δε, πως  η «κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για την Aegean», το οποίο όπως διευκρίνισε δεν είναι ακόμη έτοιμο. Πάντως, σημείωσε: «Στόχος μας είναι να μην βρεθεί, (σ.σ. η Aegean), σε θέση αδυναμίας». Κατέληξε ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπει το δημόσιο ως μέτοχος στην εταιρεία, αλλά να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο»!!! (capital.gr/epixeiriseis/3455212/ad-georgiadis-den-tha-afisoume-etaireies-opos-i-aegean-xoris-stirixi)

Τι θαυμαστή δουλικότητα…

Έτσι κι αλλιώς χαμένος δεν θα είναι.

Λόγου χάρη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, πρώην υπουργός εσωτερικών στην δοτή κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου, πρώην πρόεδρος του ΔΣ στα  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Τάσος Γιαννίτσης, σήμερα κατέχει την θέση  του πρόεδρου στην εταιρεία LAMDA Development  του Λάτση. Ο προερχόμενος από τον στενό κύκλο των αρίστων κ. Γιαννίτσης έχει αναλάβει να τρέξει το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού…

Καθόλου δημόσιο κι εδώ!

Ποιες οικογένειες είπαμε, πως μοιράζουν τον πλούτο της χώρας;

Δεν χρειάζεται κανείς να απαντήσει.

Διότι εσύ ηλίθιε πολίτη πρέπει να ακολουθείς συγκεκριμένες φιλελεύθερες βεβαιότητες που σου πλασάρει ο Άρχων Αφέντης, πλήρως υποταγμένος και χωρίς καμιά παρέκκλιση…Θα είσαι ελεύθερος όμως να διαλέξεις αυτά που θα σου προσφέρει στην «ελεύθερη» αγορά το… μονοπώλιο.

Έτσι, αφού δεχτούμε πως το λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν – όχι ο Ευτύχης Βασιλάκης, τα μεγαλοστελέχη και οι μέτοχοι- οι φορολογούμενοι, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί το «επιχειρηματικό μέγεθος της εταιρείας» – και  με δεδομένο ότι τους όρους της δημόσιας χρηματοδότησης τους έθεσε ο καλός επενδυτής και σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται κανένας έλεγχος της εταιρείας από δημόσιους θεσμούς – έχω να κάνω μια πρόταση:

Από την ημέρα που θα ισχύει η δημόσια χρηματοδότηση στην Aegean να απαγορευτούν οι απολύσεις του προσωπικού και όλα τα κέρδη, τα μετοχικά μερίσματα, και τα μπόνους των μεγαλοστελεχών να καταβάλλονται στο δημόσιο ταμείο μέχρι εξοφλήσεως της  δημόσιας «βοήθειας» συν τους νόμιμους τόκους…

Ε;

Τι λέτε κι εσείς υπουργέ Γεωργιάδη;

*Η νέοαυστριακή οικονομική θεωρία έχει ως κεντρική φιλοσοφική θέση ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αξιολογηθεί ορθολογικά ούτε να βελτιωθεί με οποιανδήποτε δημόσια παρέμβαση. Η απόλυτη αξία των νεοαυστριακών είναι η ελεύθερη από τον κρατικό παρεμβατισμό αγορά. Αυτή την «ελευθερία» την βλέπουν ως βασική προϋπόθεση για την ύπαρξη της ανθρώπινης ελευθερίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More