1 Ιουν 2018

Εργασιακός μεσαίωνας: Η σκοτεινή πλευρά του βρετανικού αγροτικού θαύματος

«Υψηλού εργασιακού κινδύνου» η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου

Πρόσφατα, η «ΥΧ» είχε γράψει για την αλματώδη άνοδο των βρετανικών αγροτικών εισοδημάτων, τα οποία το 2017 βρέθηκαν σε ιστορικό υψηλό 20ετίας, σημειώνοντας αύξηση 41% σε σχέση με το 2016.
Τώρα, έρευνα της βρετανικής κυβερνητικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της εργασιακής κακομεταχείριση «Gangmasters & Labour Abuse Authority» (GLAA) έρχεται να αναδείξει την αθέατη πλευρά αυτής της «επιτυχίας», η οποία –όπως προκύπτει– είναι χτισμένη με τον κόπο και τον ιδρώτα ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης.
Η έρευνα της GLAA σκιαγραφεί μια ζοφερή εικόνα για τον αγροτικό κλάδο της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως τομέας «υψηλού κινδύνου» σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση και την κακομεταχείριση των εποχικών εργαζοµένων, συμπεριλαμβανομένων των κακών μισθών και των συνθηκών εργασίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αριθμός των κρουσμάτων σύγχρονης δουλείας αυξήθηκε κατά 35% το διάστημα 2016-17. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, συνολικά 10.000 έως 13.000 άτομα έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων, με τους δύο κλάδους να συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους με τα περισσότερα μελανά περιστατικά.

Εργασιακός μεσαίωνας


Στη γεωργία, αρκετοί νεαροί αγρεργάτες από την Ανατολική Ευρώπη, κυρίως Βουλγαρικής (σ.σ. απαρτίζουν το 67% των εποχικών εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο) και Ρουμανικής καταγωγής, δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα υπό άθλιες συνθήκες, παίρνοντας λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπει ο ελάχιστος μισθός. Οι εβδομάδες των ακόμη και 60 εργάσιμων ωρών είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, ενώ μερικές φορές οι αγρεργάτες εργάζονται για επτά συνεχόμενες ημέρες, ολοκληρώνοντας διπλές βάρδιες με ανεπαρκή διαλείμματα μεταξύ τους.
Η βρετανική αγροτική βιομηχανία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πιστοποιημένους «αρχιεργολάβους», οι οποίοι λειτουργούν ως οι σημαντικότεροι μεσάζοντες για την κάλυψη της ζήτησης εποχικής χειρωνακτικής εργασίας, ιδίως στους τομείς των λαχανικών, των φρούτων, της ζωικής παραγωγής και των πουλερικών. Ωστόσο, η έκθεση του GLAA αναφέρει ότι ορισμένοι κάτοχοι άδειας ελέγχονται για παραπτώματα που συνδέονται με την εργασιακή εκμετάλλευση, ενώ είθισται εγκληματικές ομάδες να διακινούν παράνομους εργαζόμενους από το εξωτερικό, υπονομεύοντας τους κατόχους των αδειών.
Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της GLAA ότι οι εποπτικές αρχές συχνά διοχετεύουν εν γνώσει τους παράνομους μετανάστες για εργασία στη γεωργία. Όσο για τη βιομηχανία τροφίμων, εκεί υπάρχουν διάχυτες αναφορές για κρούσματα παιδικής εργασίας…

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Σε αρκετές περιπτώσεις οι εποχιακοί εργαζόμενοι φιλοξενούνται κατά μεγάλους αριθμούς σε οικισμούς με τροχόσπιτα. Ωστόσο, οι συνθήκες σε ορισμένες από τις τοποθεσίες αυτές είναι επιεικώς απαράδεκτες, με τους αγρεργάτες να ζουν συνωστισμένοι, σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον. Δεν λείπουν λοιπόν οι σοβαρές καταγγελίες, όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την ασφάλεια, αφού ορισμένοι επόπτες των οικισμών όπου στεγάζονται οι αγρεργάτες εμφανίζουν καταχρηστική και βίαιη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τη GLAA, έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα επιθέσεων κατά αγρεργατών.
Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες σχετικά με εργαζόμενους οι οποίοι ζουν και κοιμούνται στα φορτηγά που τους μεταφέρουν σε ολόκληρη τη χώρα για τις ανάγκες των αγροτικών εργασιών. Μάλιστα, ακόμα και οι οδηγοί των εν λόγω μεταφορικών μέσων συνηθίζεται να εργάζονται ως αγρεργάτες κατά την ανάπαυλα των ταξιδιών…

Εξαπάτηση και μισθοί πείνας

Στην αγροτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν λείπουν τα περιστατικά εξαπάτησης. Συχνά οι προσλήψεις των αλλοδαπών αγρεργατών γίνονται διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με μερικούς να καταφθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για θέσεις εργασίας που είτε δεν υπάρχουν, είτε δεν προσφέρονται υπό τους όρους που είχαν συμφωνηθεί. Η εργασία στο χωράφι σπανίως αποτελεί πρώτη επιλογή για τους υποψήφιους εργάτες, με αρκετούς από αυτούς να διατηρούν την εσφαλμένη πεποίθηση ότι προορίζονται για δουλειά σε μεταποιητικές μονάδες.
Συχνά οι αμοιβές περιορίζονται σε λιγότερα χρήματα από ότι προβλέπει το κατώτατο ωρομίσθιο στη Μεγάλη Βρετανία (σ.σ. 7,83 λίρες ανά ώρα για τους εργαζόμενους ηλικίας 25 ετών και άνω), ειδικά όταν γίνονται κρατήσεις για τη στέγαση ή και τη μεταφορά τους. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα κατά τα οποία οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν κάποια απόδειξη πληρωμής μισθού, ή η τελευταία δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις ώρες ή τη φύση της εργασίας που ολοκληρώθηκε. Το τέχνασμα αυτό χρησιμοποιείται προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν εικονικά δίκαιο ωρομίσθιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More