23 Μαρ 2017

Ο κύριος Γερούν και ο εκφασισμός του βλάκα



   Εάν θέλαμε να απαντήσουμε στον κύριο Γερούν Ντάισελμπλουμ, με το πνεύμα που μίλησε ο ίδιος για τους νότιους, υπάρχουν πολλοί και εύκολοι τρόποι. Ένα παράδειγμα: «Βρε Γερούν, τι λες; Αυτά δεν τα μουρμουράνε ούτε οι μεθυσμένοι βόρειοι – καλοκαιράκι σε ελληνικό νησί – μετά από χυλόπιτα, καθώς κοιτάζουν θλιμμένοι το σανδαλάκι τους (με την κάλτσα)!».Ένας τέτοιου είδους «διάλογος» θα μπορούσε να μην έχει τέλος και ο κύριος Γερούν θα αναγκαζόταν να βρει νέα (οινο)πνευματώδη επιχειρήματα.
   Ο κύριος Γερούν, πρόεδρος του Eurogroup, επιμένει στη δήλωση του πως οι νότιοι σπατάλησαν τα λεφτά τους στα ποτά και στις γυναίκες. «Στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη οι χώρες του βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση. Εγώ, ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύω ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική. Όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να σπαταλάω όλα μου τα χρήματα για σναπς και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητώ υποστήριξη», δήλωσε ο κύριος Γερούν στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Μάλιστα, όταν κλήθηκε από ευρωβουλευτή – μπροστά σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου – να ανακαλέσει, τότε αρνήθηκε. «Όχι, σίγουρα όχι», είπε ο κύριος Γερούν, για να προσθέσει: «Αυτή η δήλωση είχε στόχο να ξεκαθαρίσει απολύτως τι σημαίνει αλληλεγγύη κατά τη γνώμη μου».
   Ακούστε, κύριε Γερούν. Το πνεύμα σας διακατέχεται από κάτι που πρέπει να το ψάξετε. Αυτό το κάτι ξεκινά από τα χαζά κλισέ και φτάνει στα επικίνδυνα μονοπάτια του εκφασισμού του βλάκα. Όχι, κύριε Γερούν, δεν έχουμε σκοπό να σας υποτιμήσουμε. Δεν λέμε πως δεν είστε έξυπνος, άλλο υποστηρίζουμε. Προσέξτε τι εννοούμε: Αν, κύριε Γερούν, μιλήσουμε με τους δικούς σας όρους, τότε μπορούμε να βρούμε χαρακτηρισμούς όχι μόνο για τους νότιους και τους βόρειους, αλλά και για κάθε εθνικότητα. Θα ήταν έως και αστείο, ακόμα και με χαζά κλισέ, σε μια καλογραμμένη κωμωδία. Ίσως γελάγαμε με τη σάτιρα χαρακτηριστικών τύπων κάθε λαού.
   Εσείς, κύριε Γερούν, δεν έχετε, καν, το χιούμορ να κάνετε μια τέτοια προσπάθεια, οπότε κινδυνεύετε να περάσετε κατευθείαν (εάν δεν έχετε περάσει ήδη) στον εκφασισμό του βλάκα, ο οποίος άνετα θα διεύρυνε το σκεπτικό κάπως έτσι: «Η Ελλάδα είναι μόνο για ήλιο, θάλασσα, λαμογιά και τεμπελιά». «Η Ολλανδία είναι μόνο για τουλίπες, ωραία πάρκα, χασίσια και  πουτάνες στη βιτρίνα».
  Ακούστε, κύριε Γερούν. Υπάρχουν Ολλανδοί και Ολλανδοί, Έλληνες και Έλληνες, νότιοι και νότιοι, βόρειοι και βόρειοι. Εάν δεν τα έχετε μάθει αυτά μέχρι τώρα δεν πρόκειται να σας τα μάθουμε εμείς. Κρίμα κι ο κόπος να καθόμαστε να γράφουμε τα αυτονόητα, για την κοινωνική διαστρωμάτωση σε κάθε χώρα, για τους διαφορετικούς τύπους που μπορεί να συναντήσει κανείς.
  Προσέξτε, κύριε Γερούν, για να κερδίσετε και κάτι: Άλλο τα χαρακτηριστικά στοιχεία του κάθε λαού, που προκύπτουν από την ιστορία και την πολιτισμική του διαδρομή, και άλλο οι γενικεύσεις, για ολόκληρους λαούς – το Νότο και το Βορά, τη Δύση και την Ανατολή – που οδηγούν στον εκφασισμό των κοινωνιών. Σταματάμε εδώ τα αυτονόητα, αν και υπάρχουν κι άλλα πολλά, διότι δεν έχουμε άλλο χρόνο, για εσάς, κύριε Γερούν. Μια σημείωση μόνο κι ένα τραγουδάκι, για το τέλος.
  Η σημείωση: Και η βλακεία έχει τα κοινωνικά της αίτια, δεν είναι «προνόμιο» για κανένα λαό. Στην περίπτωση των Νταϊσελμπλουμ προκύπτει και από τον (ανεξήγητο) ελιτισμό τους, την απόσταση τους από την κοινωνία και τα απωθημένα τους για πλευρές της ζωής που μάλλον δεν έζησαν.
  Το τραγουδάκι είναι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που έφυγε πρόσφατα. Το αφιερώνουμε στους (νότιους και βόρειους) Ντάισελμπλουμ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More