3 Αυγ 2016

Ακριβός ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων.

Πλούτος, του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα, με την οικονομική κρίση να μεγαλώνει και την πολιτιστική κρίση να ακολουθεί είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε το εισιτήριο μιας παράστασης στο αρχαίο θέατρο σε τιμή απαγορευτική για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. 
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι οι θεατρικές παράγωγες κοστίζουν ειδικά όταν άξιοι ηθοποιοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, αυτό όμως δεν δικαιολογεί το υψηλό κόστος του εισιτηρίου. Αγαπητοί κύριοι το κόστος των 20 ευρώ είναι δυσβάστακτο για μια οικογένεια και πρώτοι οι ηθοποιοί θα πρέπει να συστρατευτείτε ενάντια στην εκμετάλλευση του κοινού που διψά για θέατρο και αξιόλογη τέχνη. Προφανώς η ελεύθερη αγορά επικροτεί τέτοιες πολιτικές και όλα τα λειτουργήματα τα κάνει προϊόντα, αλλά ας σεβαστούμε τους αρχαίους χώρους και ας τους τιμήσουμε όπως τους αξίζει.
Εύχομαι η αντίφαση των λεγομένων του σκηνοθέτη με το κόστος του εισιτηρίου της παράστασης να γίνει τελικά η πηγή σκέψης για ότι ζούμε σήμερα.

Σημειώνει ο σκηνοθέτης

«Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση επικεντρώνει την ερμηνεία αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας σ' ένα γεγονός που σχεδόν τις περισσότερες φορές παραβλέπεται: στο ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά τον θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίδοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, από τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει»

 

Υ.Γ «Το χρήμα είναι ο χειρότερος θεσμός μέσ' στους ανθρώπους.» (Ευριπίδης)

 

Kάποιες κριτικές από το athinorama: http://www.athinorama.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More