23 Μαΐ 2016

Σκάνδαλο Σταθάκη: «Κουκουλώνει» τα κακουργήματα των μεγαλοεργολάβων

η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του υπουργού Οικονομίας έρχεται 48 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καλεί στις 21 Ιουλίου για παροχή εξηγήσεων τους υπευθύνους των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ επειδή συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, από το 1989 έως το 2016.
giorgos-stathakisΜε διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα (κατατέθηκε χθες για ψήφιση στη Βουλή) ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη τους υπεύθυνους των κατασκευαστικών εταιρειών που «λήστεψαν» για ολόκληρα χρόνια το Δημόσιο…
Συγκεκριμένα, τροποποιεί ως εξής την παρ.3 του άρθρου 44 του ν. 3959/2011 που αφορά την απαγόρευση της δημιουργίας καρτέλ:
Άρθρο 106
Ποινικές διατάξεις
Η παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 3959/2011 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης των προστίμων που έχουν επιβληθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 25 και 25α, εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων του παρόντος νόμου και των συρρεόντων εγκλημάτων που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων και τελούνται χωρίς χρήση βίας ή απειλής και επέρχεται πλήρης απαλλαγή από άλλου είδους διοικητικές κυρώσεις. Με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του προστίμου, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής, αναστέλλεται η παραγραφή των εγκλημάτων χωρίς να ισχύουν οι χρονικοί περιορισμοί του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 113 του Ποινικού Κώδικα».
Με άλλα λόγια ο Σταθάκης απαλλάσσει από κάθε ποινική ευθύνη εκείνους τους μεγαλοεργολάβους που με συμφωνίες μεταξύ τους νόθευσαν τον ανταγωνισμό στα δημόσια έργα «ληστεύοντας» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες, από τη στιγμή που θα καταβάλουν τα πρόστιμα που θα τους επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού!
Σημειώνεται ότι η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του υπουργού Οικονομίας έρχεται 48 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που καλεί στις 21 Ιουλίου για παροχή εξηγήσεων τους υπευθύνους των ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ επειδή συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, από το 1989 έως το 2016.
Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται η κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων καθώς μεγάλα έργα στο ΜΕΤΡΟ, Προαστιακό και τον ΟΣΕ, που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα της παραχώρησης και έργα μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την πολύχρονη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις προέβαιναν σε συνεννοήσεις αναφορικά με:
α) τον προσδιορισμό, εκ των προτέρων, του αναδόχου ανά διαγωνισμό,
β) τον καθορισμό του ύψους των προσφερόμενων εκπτώσεων,
γ) την μη υποβολή οικονομικών προσφορών σε διαγωνισμούς, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων,
δ) την από κοινού εκτέλεση των έργων, παρά τη συμμετοχή τους σε φαινομενικά ανταγωνιστικά σχήματα, μέσω επαφών σε χρόνο πριν από την υποβολή οικονομικών προσφορών, ή/και
ε) την παραίτηση από τη διεκδίκηση διαγωνισμών με αντάλλαγμα την από κοινού συμμετοχή στην εκτέλεση των έργων.
Η εν λόγω καρτελική σύμπραξη υλοποιήθηκε κυρίως μέσω τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων των εμπλεκομένων ανταγωνιστών ή και με τη σύναψη διασφαλιστικών/ αποζημιωτικών συμφωνητικών.
Με βάση την ίδια εισήγηση είχαν συμμετοχή στις συνεννοήσεις, κατά περιόδους ή ως προς συγκεκριμένους διαγωνισμούς, και εταιρίες των ομίλων FCC, VINCI, HOCHTIEF και SIEMENS, καθώς και οι εταιρίες ΒΙΟΤΕΡ, ΕΚΤΕΡ, ΘΕΜΕΛΗ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, ALSTOM TRANSPORT, IACOVOU BROTHERS, ARCHIRODON CONSTRUCTION, SALINI, SELI, ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΡΕΤΒΟ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ, NEMESIS, VAN OORD, TADEI, IMPRESA, RIZZANI και MAIRE TECNIMONT.
Σημειώνεται ότι η υπεύθυνοι της Τεχνικής Ολυμπιακής του Στέγγου είχε ζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιεικείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού προσκομίζοντας αδειάσιστα στοιχεία για τη λειτουργία του καρτέλ που είχαν στήσει οι κατασκαυαστικές εταιρείες.
Αντί λοιπόν μετά τα ευρήματα της Επιτροπής ο Γ. Σταθάκης να στείλει τους εμπλεκόμενους στον εισαγγελέα, όπως ορίζει το άρθρο 43 του ν.3959, προκειμένου να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος του ελληνικού λαού, με μία νομοθετική ρύθμιση ολίγων σειρών επιχειρεί να τους απαλλάξει από κάθε ποινική τιμωρία…
ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 19-5-2016 από directNEWS.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More