25 Μαΐ 2016

Γαλλία: Απεργίες, καταλήψεις και μπλόκα στα διυλιστήρια

Απεργούν οι εργαζόμενοι σε ολα τα διυλιστήρια της χώρας - Συνεχίζονται οι μαχητικές διαδηλώσεις και οι απεργίες

epa02399672 Workers on strike burn tires as they block the access of Total oil refinery in Donges, France, 18 October 2010. Many oil refineries and fuel depots have been blocked in France by demonstrators who oppose the government pension law, causing fuel shortages.  EPA/MAXPPP/FRANCK DUBRAY FRANCE OUT, BELGIUM OUT
Το Παρίσι φλέγεται από την οργή του λαού, ο οποίος συνεχίζει μαζικά και μαχητικά να διαδηλώνει, ενάντια στην νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με  τα νέα μέτρα,  προωθείται  το καθεστώς των μαζικών απολύσεων  των εργαζομένων,αλλά και οι  μειώσεις των μισθών.
Τις τελευταίες μέρες, οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται και παίρνουν πιο οξυμένες μορφές, όπως είναι οι καταλήψεις εργοστασίων. «Πέντε από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας απεργούν, έχουν σταματήσει ή σταματούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Εμμανουέλ Λεπίν, ομοσπονδιακός γραμματέας του πετρελαϊκού κλάδου της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT.  Το CGT ανακοίνωσε σήμερα πως απεργούν οι εργαζομενοι σε ολα τα διυλιστήρια της Γαλλίας. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης σήμερα το πρωί η γαλλική αστυνομία «ξεμπλόκαρε» το διυλιστήριο στο Fos-Sur-Mer, στη Νότια Γαλλία. Οι συνδικαλιστές καταγγέλουν βία από την αστυνομία. 189 αποθήκες καυσίμων βρίσκονται υπό κατάληψη. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φ.Ολάντ, χρησιμοποιήσε το ...γνωστό επιχείρημα σήμερα το πρωί, σε συνέντευξη του στο France Culture: Τα μπλόκα στα διυλιστήρια είναι στρατηγική μιας μειοψηφίας. Παράλληλα, η κυβέρνηση μιλά για ομηρεία της χώρας από τους διαδηλωτές! Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την έλλειψη καυσίμων, από τη μια, και από την άλλη δηλώνει πως έχει δυνατότητα να καλυφθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, επιτέθηκε στους εργαζόμενους και δήλωσε χθες το πρωί ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της για να τους σταματήσει, προμηνύοντας  με αυτό τον τρόπο ένταση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας.
Striking union members discuss near a pile of tires as they block the entrance of a road leading to a refinery near Fos sur Mer, southern France, Monday, May 23, 2016.  Union-led blockades of French depots and oil refineries have led to fuel shortages and police action. (AP Photo/Claude Paris)
Την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται στους περισσότερους κλάδους. Το CGT καλεί σε απεργία διαρκείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Παρίσι, από τις 2 Ιουνίου. 
Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά την προσπάθεια βίαιης καταστολής των αγώνων, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, από κυβέρνηση και αστυνομία, οι Γάλλοι βγαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους με τις διαδηλώσεις να μαζικοποιούνται καθημερινά και να επεκτείνονται. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία αυτές οι κινητοποιήσεις είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.Εκτός από το Παρίσι, μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης στη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Λυών, τη Ναντ, την Γκρενόμπλ και το Μονπελιέ. Νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες, σε όλη τη χώρα. 
 
french-strike

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More