25 Μαΐ 2016

Μια φωτογραφία, απ’ αυτές που κρεμάν οι φοιτητές, στην καρδιά τους

τσε
Στις 25 Μάη 2001 πέθανε ο φωτογράφος της κουβανικής επανάστασης, και «πατέρας» της πιο διάσημης φωτογραφίας από εφευρέσεως φακού, Αλμπέρτο Κόρδα. Της φωτογραφίας του Τσε Γκεβάρα να κοιτάζει κάτω από το μαύρο μπερέ. «Ηρωικός Αντάρτης» ονόμασε ο ίδιο το πορτρέτο.
Tse 
Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 5 Μαρτίου 1960 στην Αβάνα της Κούβας τραβήχτηκε στην κηδεία των θυμάτων μιας ναυτικής τραγωδίας. «Βρισκόμουν περίπου δέκα μέτρα από την εξέδρα όπου μιλούσε ο Φιντέλ Κάστρο. Ξαφνικά, πρόσεξα ότι ο Τσε πλησίαζε το κιγκλίδωμα» περιέγραψε ο ίδιος αργότερα τη στιγμή της σύλληψης της φωτογραφίας.
Η φωτογραφία δε χρησιμοποιήθηκε από τον κουβανικό Τύπο. Επτά χρόνια αργότερα τη ζήτησε από τον Κόρδα ένας Ιταλός συνάδελφός του κι ο κουβανός του την χάρισε. Όταν λίγους μήνες αργότερα ο Τσε πέθανε, η φωτογραφία κυκλοφόρησε ως πόστερ στην Ιταλία και σε πολύ μικρό έκανε το γύρο του κόσμου. Εκτοτε δεν έπαψε να βρίσκεται στις καρδιές των φοιτητών, των νέων και επαναστατών όλης της Γης.
Η φωτογραφία δεν χάρισε τον πλούτο στο δημιουργό της. Ο Κόρντα αρνήθηκε να πληρωθεί ή να λάβει δικαιώματα για τον Επαναστάτη του, και υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα της φωτογραφίας του: όταν γνωστή βότκα χρησιμοποίησε στη διαφημιστική της καμπάνια την φωτογραφία του Τσε, ο Κόρντα τη μήνυσε και ζήτησε να σταματήσει η εμπορική χρήση της φωτογραφίας. Κέρδισε 50.000 δολάρια, ερχόμενος σε συμβιβασμό πριν εκδικαστεί η αγωγή του, τα οποία δώρισε αμέσως στο Κουβανικό σύστημα Υγείας.
Alberto_Korda2 
Ο Alberto Diaz Gutierrez η Korda γεννήθηκε στην Αβάνα το 1929. Ηταν διάσημος φωτογράφος μόδας στην Κούβα, αγαπούσε τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις όμορφες γυναίκες. Είχε μια Porsche, MG και ένα στούντιο δίπλα σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Αβάνα. «Κόντευα τα 30, και ζούσα επιπόλαια όταν ένα εξαιρετικό γεγονός άλλαξε τη ζωή μου. Η Κουβανική Επανάσταση. Τότε τράβηξα εκείνη τη φωτογραφία του μικρού κοριτσιού που έσφιγγε ένα κομμάτι ξύλο σαν να ήταν κούκλα. Κατάλαβα ότι άξιζε να αφιερώσω τη δουλειά μου σε μια επανάσταση που είχε στόχο να εξαλείψει αυτές τις ανισότητες».
Ετσι έγινε ο κύριος φωτογράφος της επανάστασης, καθώς βρέθηκε μαζί με τους αντάρτες στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, ενώ μετά τη νίκη της επανάστασης, το 1959, δούλεψε στην εφημερίδα «Ρεβουλουσιόν» για πάρα πολλά χρόνια. Στα καθήκοντα του, ως ο «φωτογράφος της επανάστασης», ήταν να αποθανατίζει τον Τσε και τον Φιντέλ σε διάφορες στιγμές των δημόσιων δραστηριοτήτων τους. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του Τσε να ψαρεύει μαζί με τον Έρνεστ Χέμινγουέϊ.

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης



Πηγή:atexnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More