22 Φεβ 2016

Γερμανία: Χειροκροτούσαν μπροστά από φλεγόμενο κέντρο προσφύγων

”Οι ρατσιστές είναι ντροπή για την χώρα μας”
dresden-refugees-fire
Η φωτιά σε υπό διαμόρφωση κέντρο προσφύγων στο Μπάουτσεν συνοδεύτηκε από… χειροκροτήματα και επευφημίες ενώ παριστάμενοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την Πυροσβεστική. (ΑΠΕ)
H «χαρά» του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει με περιέργεια νέα επίθεση εναντίον κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων κοντά στην Δρέσδη, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Γερμανία, όπου πολλοί υπουργοί καταδίκασαν μία «αποτροπιαστική» ενέργεια λίγες ημέρες έπειτα από ένα παρόμοιο περιστατικό στην ίδια περιοχή.
Η φωτιά, που πιθανόν οφείλεται σε εμπρησμό, ξέσπασε στο Μπάουτσεν στο ανατολικό τμήμα της Δρέσδης σε ένα παλιό ξενοδοχείο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων τον Μάρτιο.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι σημαντικές, όμως δεν υπάρχει κανένα θύμα, σύμφωνα με την αστυνομία.
Μία εικόνα ωστόσο προκάλεσε την κατακραυγή: πλήθος περαστικών, 20 έως 30 άνθρωποι, δεν έκρυβαν την χαρά τους ενώ κοιτούσαν το κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές.
Εμπόδισαν και τους πυροσβέστες
Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ, άλλοι επιδίδονταν σε μορφασμούς και μιλούσαν με περιφρόνηση ενώ ορισμένοι χειροκροτούσαν επισήμανε εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τρεις άνθρωποι προσπάθησαν ακόμα και να εμποδίσουν το έργο των πυροσβεστών και δύο νεαροί, ηλικίας περίπου 20 ετών, υπό την επήρεια αλκοόλ, προσήχθησαν από τις αρχές καθώς καταφέρθηκαν εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η πυρκαγιά στο Μπάουτσεν σημειώθηκε μετά τα επεισόδια στο Κλάουσνιτς, νότια της Δρέσδης, την Πέμπτη το βράδυ, που ξέσπασαν μόλις έφθασε στην περιοχή λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 αιτούντες άσυλο.
Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται αστυνομικός να αρπάζει από το λαιμό έφηβο για να τον αναγκάσει να βγει από το λεωφορείο, ενώ εκατό διαδηλωτές φωνάζουν προς τους πρόσφυγες: «επιστρέψτε στις πατρίδες σας» ή «έξω».
Η στάση της αστυνομίας προκάλεσε την κατακραυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως των Πρασίνων και του αριστερού Die Linke.
«Οι ρατσιστές είναι μια ντροπή για τη χώρα μας»
Την ίδια ώρα πολλά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού καταδίκασαν με σθένος τα δύο αυτά περιστατικά—τα χειροκροτήματα του πλήθους μπροστά στο φλεγόμενο κτίριο στο Μπάουτσεν και τη διαδήλωση κατά των προσφύγων στο Κλάουσνιτς.
«Είναι απόλυτα απαράδεκτο οι άνθρωποι που έρχονται εδώ αναζητώντας προστασία από τους διωγμούς να αντιμετωπίζουν το μίσος» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
«Αυτοί που χειροκροτούν μπροστά από σπίτια που καίγονται, αυτοί που τρομοκρατούν τους πρόσφυγες συμπεριφέρονται με φρικτό κι αποκρουστικό τρόπο» υπογράμμισε σε μήνυμά του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Τwitter ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μαας.
«Οι ρατσιστές (…) είναι μια ντροπή για τη χώρα μας. Ντροπή σας!» έγραψε επιπλέον στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, υφυπουργός αρμόδιος για της Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Είναι γεγονός ότι πολλές από τις επιθέσεις που διαπράττονται εναντίον των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων- το 2015 καταγράφηκαν τουλάχιστον 1000 σε ολόκληρη τη χώρα- σημειώνονται στο κρατίδιο της Σαξονίας, όπου η ακροδεξιά καταγράφει υψηλά ποσοστά μεταξύ των πολιτών.
Στην Δρέσδη άλλωστε, την πρωτεύουσα της Σαξονίας, γεννήθηκε το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida το φθινόπωρο του 2014.
Τα δύο βίντεο από το Κλάουσνιτς, το πρώτο με τον όχλο και το δεύτερο με τον αστυνομικό, που προκάλεσαν αντιδράσεις:





Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More