6 Ιουλ 2015

«Βουτιά» στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ελληνικό «όχι»

Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του "όχι", που όμως περιορίζονται μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Ισχυρό πλήγμα για τις τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα της ευρωπεριφέρειας, με πτώση έως 4,4%. Στο 47% εκτινάχθηκε η απόδοση του ελληνικού 3ετούς ομολόγου.
Το ηχηρό «χαστούκι» του «όχι» που είπαν οι Έλληνες στα μέτρα λιτότητας προβληματίζει έντονα τις ευρωαγορές, ωστόσο η πτώση περιορίζεται μετά την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, που δημιουργεί ελπίδες για τις διαπραγματεύσεις.
Ο δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με απώλειες 1% στις 379,4 μονάδες, ο FTSE 100 με απώλειες 1,1%, ο CAC με πτώση 2,2% και ο δείκτης DAX με πτώση 2%. Οι απώλειες περιορίζονται αυτήν την ώρα στο 1,3% για τον DAX (10.915 μονάδες), στο 1,6% για τον CAC (4.732 μονάδες) στο 0,85% για τον FTSE 100 (6.530 μονάδες), ενώ για τον Stoxx 600 ενισχύονται στο 1,15% (379 μονάδες).
"Βουτιά" 2,63% για τον ιταλικό δείκτη FTMIB στις 21.917 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 1,73% κινείται ο ισπανικός IBEX στις 10.593 μονάδες.
Σημαντικό πλήγμα δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές της Banco Comercial Portugues να χάνουν 4,4%, της Deutsche Bank 2,7%, της Santander 2,6%, της BBVA 2,2%, της ING 2,4%, της Unicredit 3,8% και της Intesa Sanpaolo 3,6%. Η Banca Monte dei Paschi di Siena κατέγραφε πτώση έως και 7% με αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να αποφασίσουν την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά την επικράτηση του «όχι» -και μάλιστα με απρόσμενα μεγάλη διαφορά- ενώ αναμένονται και οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.
Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού να κινείται στο 2,34%, του ισπανικού στο 2,32% και του πορτογαλικού στο 3,06%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 3ετούς εκτινάχθηκε στο 47%, του 5ετούς στο 31% και του 10ετούς στο 17%
Το ευρώ έκανε «βουτιά» έναντι του δολαρίου με τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αργότερα όμως, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του κ. Βαρουφάκη ανέκαμψε στα 1,1060 δολάρια.
Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, καθώς οι  επενδυτές φοβούνται νέα κρίση στην ευρωζώνη λόγω του ελληνικού "όχι", με τον δείκτη Nikkei να κλείνει με απώλειες 2,08%, τον δείκτη Hang Seng να κάνει "βουτιά" άνω του 4%, ενώ έντονες ήταν οι διακυμάνσεις στους κινεζικούς δείκτες -με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η κεντρική τράπεζα της χώρας να παρέχουν στήριξη σε Shanghai Composite και CSI.


Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Ο συντάκτης της Citi στο πρωινό ενημερωτικό του οίκου αναφέρει πως οι Έλληνες ψήφισαν την απόρριψη των όρων της διάσωσης που είχαν ήδη εν μέρει αποσυρθεί. Έτσι θα υπάρξουν περαιτέρω οξύθυμες διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, όμως αυτή η διαδικασία θα παραμείνει πιο αργή και πιο επώδυνη απ' όσο η αναδιαπραγμάτευση του εταιρικού χρέους. ο λόγος είναι πως οι επιπτώσεις της πτώχευσης για τους πιστωτές είναι δυνητικά πιο επιβλαβείς. Ωστόσο, η κατάσταση δεν συγκρίνεται με την κατάρρευση της Lehman.
Θα είναι μια μέρα για γερά νεύρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Όμως οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές ανησυχούν λιγότερο για την Ελλάδα απ' ότι για την Κίνα, όπου οι αρχές παρενέβησαν για να περιορίσουν την πτώση των κινεζικών μετοχών, τονίζει η Citi.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More