Θοδωρής Λαπαναϊτης
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η χτεσινή μέρα ήταν πρωτόγνωρη. Από τη μια έβλεπαν τον Αλέξη Τσίπρα να διαβαίνει τις πύλες της Γερμανικής Καγκελαρίας και να βαδίζει στο κόκκινο χαλί, στο πλάι της Άγκελας Μέρκελ με βάση το πρωτόκολλο και την ίδια στιγμή, στην Αθήνα οι εργαζόμενοι του κομματικού ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο 105,5» προέβαιναν σε καταγγελίες για φίμωσή τους, εξαιτίας της κατάληψης από αντιεξουσιαστές που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους σε κρατούμενους απεργούς πείνας και ζητούσαν την κατάργηση των τρομονόμων και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
Από τη μια λοιπόν μια πολύωρη συνάντηση του πρώτου Έλληνα Αριστερού πρωθυπουργού με την εκπρόσωπο της ηγεμονικής δύναμης της «νεοφιλελεύθερης Ευρώπης» στην έδρα της και σε «κλίμα κατανόησης» και από την άλλη μια πολύωρη κατάληψη που ακριβώς λόγω της ημέρας φάνταζε ακατανόητη σε πολλούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, διότι εξ’ αντικειμένου στρεφόταν ενάντια στην κυβέρνηση, για θέματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία. Η απόλυτη αντίφαση σε όλο της το μεγαλείο.
Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν μπροστά σε μια έκπληξη καθ’ οδόν για το Βερολίνο, καθώς είδαν να δημοσιεύεται στους FT το περιεχόμενο της επιστολής που είχε αποσταλεί στις 15 Μαρτίου στη Γερμανίδα Καγκελάριο, το Γάλλο πρόεδρο και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου περιγραφόταν με δραματικούς τόνους το πρόβλημα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσει σε λίγες εβδομάδες η χώρα αν δεν δοθεί λύση στη χρηματοδότησή της από τους εταίρους και πρώτα από όλα από την ΕΚΤ. Η διαρροή αυτή –την οποία όλοι χρεώνουν στη γερμανική πλευρά– είχε τη σκοπιμότητά της, που ήταν να δείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και έχει ανάγκη από τα δανεικά των εταίρων.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επί ένα εξάωρο σχεδόν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν εφ’ όλης της ύλης με την Γερμανική ηγεσία τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και για τις διμερείς σχέσεις. Οι προσδοκίες από αυτή τη συνάντηση ήταν εξ’ αρχής μειωμένες ως προς την πολιτική λύση που επεδίωκε αρχικά η κυβέρνηση, ωστόσο σε μια φράση κωδικοποιείται ο στόχος της ελληνικής αποστολής: «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με το κλίμα που μεταδίδει η ελληνική πλευρά θεωρείται ότι ο στόχος αυτός καταρχήν επετεύχθη, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του λέγοντας τόσο για το ιστορικό παρελθόν των δύο χωρών όσο και για το παρόν ότι «πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα».
Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες, δύο αποστροφές του Έλληνα πρωθυπουργού θα συζητηθούν αρκετά τις επόμενες μέρες. Ο Αλ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των μνημονίων στη χώρα μας πρόσθεσε ότι «πρέπει, όχι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μίγμα πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις παθογένειες». Παράλληλα στο πλαίσιο της αναζήτησης «συναινετικών λύσεων» και αφού εξέφρασε και πάλι τις διαφωνίες του με την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης σημείωσε για την προηγούμενη πενταετία των μνημονίων ότι «είναι λάθος να λέμε φταίνε οι ξένοι» επισημαίνοντας τις «ενδογενείς» αιτίες της κρίσης. Σε επίπεδο πολιτικής ρητορικής είναι πασιφανές ότι υπάρχει σαφής μετατόπιση του πρωθυπουργού που μέχρι πρότινος μιλούσε για «ανατροπή» και «αλλαγή πολιτικής».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, επέμεινε στη γραμμή της συμφωνίας που επετεύχθη στη μίνι συνάντηση Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα της χρηματοδότησης της χώρας με βάση τα συμφωνηθέντα στο Eurogroup. Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για την καταπολέμηση της διαφθοράς κάνοντας ονομαστική αναφορά στο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και στο θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου όπου οι τόνοι του Αλέξη Τσίπρα ουδόλως είχαν σχέση με την οξύτητα των κυβερνητικών τοποθετήσεων στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες. Ο πρωθυπουργός κατέστησε το ζήτημα αυτό πρωτίστως «ηθικό», το αποσυνέδεσε από τις σημερινές πολιτικές διαφορές στο ζήτημα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και ουσιαστικά άδειασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, λέγοντας ότι, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν εξέφρασε την πρόθεση κατάσχεσης περιουσίας του γερμανικού δημοσίου όπως το κτίριο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα. Μάλιστα άσκησε κριτική τόσο στο γερμανικό τύπο με αφορμή το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Der Spiegel για την παρομοίωση της σημερινής Γερμανίας με το Γ’ Ράιχ και της Άγκελας Μέρκελ με τους αξιωματικούς των ναζί και αναφέρθηκε επικριτικά και σε παλιότερο σκίτσο της Αυγής που απέδιδε στον Β. Σόιμπλε ναζιστικές αντιλήψεις.
Τα μηνύματα που εστάλησαν στην Ελληνική πλευρά ήταν σαφή και αυστηρά από την Άγκελα Μέρκελ παρά τους εξαιρετικά ευγενικούς τρόπους έκφρασης που είχε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Στο όνομα της ισοτιμίας των εταίρων η Άγκελα Μέρκελ, παρουσιάστηκε ως «Πόντιος Πιλάτος» κρυπτόμενη πίσω από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και ζήτησε πρώτα να παρουσιαστούν σαφή οικονομικά στοιχεία, να εκπονηθούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και αφού δοθούν και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των μέτρων μέχρι τον Ιούνιο, παρέπεμψε στις αποφάσεις του Eurogroup (όπου κυρίαρχος είναι ο Β. Σόιμπλε) για την αποκατάσταση της ρευστότητας.
Η Άγκελα Μέρκελ έθεσε στον πρωθυπουργό ένα ερώτημα και έκανε δύο σαφείς προειδοποιήσεις. Ζήτησε να μάθει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την παρουσία της Task Force στην Ελλάδα. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της Γερμανίας να ανοίξει το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, ενώ δεν παρέλειψε να υπαινιχθεί τα όρια της ελληνικής διπλωματίας ως προς τις σχέσεις της με τη Ρωσία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είπαμε ότι και τα δύο κράτη θέλουν να συνεχίσουν να ανήκουν στην ΕΕ. Ανήκουν στην ΕΕ, ανήκουν στο ΝΑΤΟ, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις…».
Σε κάθε περίπτωση η 23η Μάρτη θα είναι μια μέρα σταθμός για την πορεία της κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ όποια και αν είναι η εξέλιξη. Αυτό που προκύπτει καταρχήν είναι ένα σκληρό πόκερ, εκατέρωθεν απειλών και εκβιασμών, αν κανείς λάβει υπόψη του με βάση την αποκάλυψη των FT, το γεγονός ότι την ελληνική επιστολή στους τρεις ηγέτες της ΕΕ σύμφωνα με την οποία αφήνεται να αιωρείται η στάση πληρωμών μπροστά στο πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας ακολουθεί μετά από δύο μέρες η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάινσελμπλουμ που μιλάει για σενάριο Κύπρου στις ελληνικές τράπεζες με κούρεμα των καταθέσεων.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Μεσολάβησε το τηλεφώνημα της Μέρκελ και η πρόσκλησή της στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί το Βερολίνο. Έπειτα από ελληνικό αίτημα πραγματοποιήθηκε η μίνι συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Πέμπτη όπου οι Γερμανοί επέβαλλαν τη συμμετοχή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και χτες η Άγκελα Μέρκελ παρέπεμψε την ελληνική κυβέρνηση …στο Eurogroup.
Υπ’ αυτή την έννοια οι επόμενες μέρες, ίσως εβδομάδες, θα δείξουν τι ακριβώς σήμαιναν τα επίμαχα σημεία στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που για πρώτη φορά είπε πως δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ότι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια …των μνημονίων.
Πηγή: thecitizen.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου