19 Ιαν 2015

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ
Ξέρετε ποιοι ευθύνονται για τη φτώχεια; «Οι ίδιοι οι φτωχοί, γιατί… δεν κάνουν τίποτα για να ξεφύγουν από τη φτώχεια τους» ισχυρίζεται προκλητικά το 46%των πολύ πλουσίων Αμερικανών –σχεδόν ο ένας στους δύο δηλαδή– σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζέρναλ. Την άποψη αυτή πιστεύει μάλιστα το 61% των πλουσίων που ψηφίζουν Ρεπουμπλικάνους και μόνο το 29% όσων δηλώνουν Δημοκρατικοί.
Ακούστε κι αυτό: Το 54% των πολύ πλουσίων Αμερικανών πιστεύει ότι «οι φτωχοί τη  βγάζουν καλά γιατί εξασφαλίζουν επιδόματα από την κυβέρνηση χωρίς να δίνουν τίποτα σε αντάλλαγμα» σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Πιού. Στην ίδια δημοσκόπηση το 60% των πλουσίων δικαιολογούν την κυβέρνηση λέγοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά για να βοηθήσει τους φτωχούς! 

Και όλα αυτά τα προκλητικά τη στιγμή που… λεφτά υπάρχουν, αλλά τα καρπώνονται όλο και λιγότερα χέρια. Η περιουσία των 400 πλουσιοτέρων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε το 2014 κατά… 92 δισ.δολάρια και ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 4,1 τρισ. δολαρίων. Είναι λοιπόν εξαιρετικά προκλητικό να ακούμε αυτή την εποχή της μαζικής εξαθλίωσης κάποιους να ισχυρίζονται ότι «η κρίση είναι ευκαιρία». Ακόμη πιο εκνευριστικό όμως είναι όταν διαπιστώνει κανείς με αδιάσειστα στατιστικά στοιχεία ότι πραγματικά «η κρίση είναι ευκαιρία» περαιτέρω πλουτισμού αλλά για το «κλαμπ τωνδισεκατομμυριούχων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων σε όλον τον κόσμο… διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια που διαρκεί η κρίση. Από 793 που ήταν τον Μάρτιο του 2009 οι δισεκατομμυριούχοι έφτασαν τους 1.645 τον Μάρτιο του 2014. Η συνολική περιουσία των 85 πλουσιοτέρων ανθρώπων του κόσμου είναι ίση με εκείνη του… μισού πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 3 δισ. ανθρώπων. Η περιουσία των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξάνεται κατά 500 εκατ. δολάρια κάθε… λεπτό. Αν θέλανε μάλιστα οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου να ξοδέψουν όλα τους τα χρήματα θα χρειάζονταν… 220 χρόνια. Τουλάχιστον τρεις ζωές δηλαδή.
Την ώρα λοιπόν που η Άνγκ. Μέρκελ έχει εξαπολύσει λαίλαπα λιτότητας και λεηλατεί τους μισθούς των εργαζομένων, τις συντάξεις των ηλικιωμένων, τα εισοδήματα των μικρομεσαίων, τα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους αδύναμους, η Γερμανία είναι τέταρτη στον κόσμο σε δισεκατομμυριούχους. Συνολικά διαθέτει 123 δισ. Αλλά και οι Γερμανοί εκατομμυριούχοι αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 7,2% και ανέρχονται σε 19.095, σύμφωνα με έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS. Τα περιουσιακά τους στοιχεία αυξήθηκαν κατά 10% και έφτασαν τα 2,6 τρισ. δολάρια. «Ο ρυθμός αύξησης των γερμανών πολυεκατομμυριούχων είναι πολύ υψηλότερος από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και τον άλλο κόσμο» παραδέχεται η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ. «Οι γερμανοί υπερπλούσιοι ελέγχουν μάλιστα το 23% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας.
Να λοιπόν πού πάνε τα λεφτά, μέσω μιας ανακατανομής του κοινωνικού πλούτου σε τεράστια κλίμακα. Σε απλά ελληνικά δηλαδή, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης πήραν τρισεκατομμύρια ευρώ από τους φτωχούς και μέσω των μέτρων που εφάρμοσαν τα έδωσαν στους πλούσιους. Και την ίδια ώρα κραυγάζουν ότι «έχουμε ελλείμματα, έχουμε χρέη και απειλούμαστε μεχρεοκοπία», για να δικαιολογήσουν την επιβολή μέτρων λιτότητας εναντίον του πληθυσμού των χωρών τους.
*Πηγή: «ΠΡΙΝ» (18/1/15)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More