28 Ιουλ 2014

Οι Αμερικανοί απαιτούν εγκατάσταση βομβαρδιστικών drones στην Κρήτη

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπο να ικανοποιήσει την απαίτηση της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση σε ελληνικά αεροδρόμια δύο μοιρών Μη Επανδρωμένων Βομβαρδιστικών.
Το θέμα που είχε αναδείξει στις 17 Ιουλίου ο ιστότοπος «Ημεροδρόμος», παρουσίασε εκτενώς με νέες πληροφορίες η ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ , δύο μέρες μετά   και έκανε χτες  πρώτο του θέμα η εφημερίδα Το Βήμα, περιγράφει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οδυνηρή εμπλοκή της χώρας   στους αμερικανικούς επιθετικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.
Η αμερικανική απαίτηση δεν είναι καινούργια. Όπως έχει γράψει το εξειδικευμένο στρατιωτικό site on alert  είχε  υποβληθεί στον Ελληνα Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος μάλιστα το αντιμετώπισε θετικά, πριν από περίπου ένα χρόνο κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ποντικιού»  αυτός ο ελληνοαμερικανικός διάλογος και οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση των drones εξελίχθηκαν με ανταλλαγές non paper στα οποία εξετάζονται πιθανοί τόποι εγκατάστασης (Κρήτη  και Καλαμάτα)  των μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων (πλαίσιο συμφωνίας, διαχείριση των εσωτερικών αντιδράσεων)  που συνεπάγεται η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.
Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι παρά τη δεδομένη  διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τους Αμερικανούς «φίλους» αυτό δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο για τρεις λόγους:
Πρώτον:  δεν υπάρχει το πλαίσιο της συμφωνίας. Η βάση της Σούδας σύμφωνα με την ελληνοαμερικανική στρατιωτική συμφωνία προσφέρει στους Αμερικανούς  «διευκολύνσεις» επιμελητείας και ανεφοδιασμού. Υπό αυτήν την έννοια η στάθμευση μιας μοίρας Μη Επανδρωμένων βομβαρδιστικών τα οποία, προφανώς θα αναλαμβάνουν αποστολές, δηλαδή θα χτυπούν όπου οι Αμερικανοί επιθυμούν, είναι εκτός πλαισίου των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών συμφωνιών. Και αν αυτό ισχύει για τη βάση της Σούδας, ισχύει πολύ περισσότερο και για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ή για όποιο άλλο αεροδρόμιο τελικά επιλεγεί.
Δεύτερο  η διατάραξη/ κατάρρευση των σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, καθώς τα αμερικανικά drones που τυχόν θα σταθμεύσουν στην Κρήτη και την Καλαμάτα  θα έχουν την ευθύνη επόπτευσης και επιβολής των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.
 Τρίτο η δυσκολία που παρουσιάζει το εγχείρημα μιας «σιωπηλής συμμόρφωσης» με το αμερικανικό αίτημα. Όπως εξηγούν αρμόδιοι στρατιωτικοί παράγοντες η στάθμευση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών  σε ελληνικά αεροδρόμια, ακόμη και σε αυτό της Σούδας δεν μπορεί να παραμείνει κρυφή επί μακρόν. Υπό αυτήν την έννοια η αντιμετώπιση των εσωτερικών αντιδράσεων είναι μια ακόμη παράμετρος που δυσκολεύει την προσπάθεια των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου να ικανοποιήσουν τη συγκεκριμένη πιεστική αμερικανική απαίτηση…
Συμπέρασμα:  η οικονομικά χρεοκοπημένη Ελλάδα εμπλέκεται  ολοένα και βαθύτερα (μετά τη στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ)  στο αιματοβαμμένο παιχνίδι της Μέσης Ανατολής με όρους που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας.
 http://seisaxthia.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More