1 Δεκ 2012

Η συνταγή της Κυριακής-Κόκορας παστιτσάδα (Κέρκυρα)

Υλικά για 6 άτομα
  • 1 χωριάτικος κόκορας 1 ½ κιλό
  • 1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουτ ντοματοπελτέ
  • 1 κουτ ξύδι
  • 1 κουταλιά ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 κουτ γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • 4-5 γαρίφαλα
  • ½ κιλό μακαρόνια Νο 5
  • 200 γραμ τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι και το ζεσταίνετε. Ρίχνετε τις μερίδες του
κόκορα και τον σοτάρετε σχεδόν μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα.
Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε 2 ποτήρια νερό και τον αδειάζετε μέσα στην
κατσαρόλα.
Προσθέτετε το ξύδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, αλάτι και
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
113
Χαμηλώνετε τη φωτιά, συμπληρώνετε λίγο νερό εάν χρειάζεται και μαγειρεύετε τον
κόκορα για 1 ώρα περίπου μέχρι να γίνει τρυφερός.
Όσο ο κόκορας μαγειρεύεται βράζετε τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.
Όταν ο κόκορας γίνει τρυφερός τον βγάζετε , τον ακουμπάτε σε πιατέλα ,
συμπληρώνετε 1 φλιτζ του καφέ νερό μέσα στη σάλτσα, αφήνετε να πάρει βράση και
αδειάζετε μέσα τα μακαρόνια και τα γυρίζετε 2-3 φορές να κοκκινίσουν.
Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιατέλα και από πάνω τους ακουμπάτε τον κόκορα.
Πασπαλίζετε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Η μεγαλειωδέστερη συνταγή της Κέρκυρας. Κατακόκκινη σαν τη φωτιά,
πεντανόστιμη και πραγματικά εξαιρετικά αρωματική λόγω των μπαχαρικών και
ιδιαίτερα της κανέλας. Γίνεται με κόκορα, αλλά και με μοσχάρι και στις δύο
περιπτώσεις είναι εξαιρετική.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More