9 Σεπ 2012

Μεσολογγίτης εργολάβος πίσω από τα ακατάλληλα σχολεία στη Ναύπακτο!

Δημοσίευμα αφημερίδας Εμπρός!
Κερασάκι στην... τούρτα των προβλημάτων του Δήμου το κτίριο του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου

Μετά το κτιριακό πρόβλημα του Επαγγελματικού Λυκείου Ναυπάκτου ΕΠΑΛ, που μας απασχόλησε για χρόνια και που φαίνεται να μας απασχολεί και στο μέλλον», «βγήκε στον αφρό» και πρόβλημα με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Ναυπάκτου.
Με έγγραφό της η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ναυπακτίας κρίνει ακατάλληλο το σχολικό συγκρότημα, γεγονός που φέρνει τα πάνω-κάτω στη νέα σχολική χρονιά που σε λίγες ημέρες ξεκινά.
Για μια ακόμα χρονιά μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, μπαίνουν σε περιπέτειες, καθώς το θέμα της στέγασης των μαθητών βρίσκεται στον αέρα με τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία να είναι άμεσες.

Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλους καλούνται Δημοτική Αρχή, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να βρουν τις λύσεις στο σύνθετο αυτό πρόβλημα που αφορά πρωτίστως το μέλλον των παιδιών.
Για την ιστορία...
Βεβαίως τα προβλήματα του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζονται το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Ναυπάκτου δεν είναι σημερινά, καθώς «οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» λίγο έως πολύ τα γνώριζαν, αλλά αρκούνταν στις «μακροσκοπικές επιθεωρήσεις», που δια γυμνού οφθαλμού έδιναν το «πράσινο φως» να γίνονται μαθήματα και να στεγάζονται μαθητές στα κτίρια αυτά, χρόνια τώρα.
Μέχρι πριν από έναν χρόνο τις αρμοδιότητες για τη σχολική στέγη, συντήρηση κ.λπ., είχαν οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, με αυτές να περνούν πλέον στους Δήμους της Χώρας, ελέω «Καλλικράτη».
Σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια στέκει στην περιοχή το σχολικό συγκρότημα και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα ενθυμούνται ότι ο φέρων  οργανισμός τους (κολόνες - μπετά - οπλισμός κ.λπ.) παρέμεναν ακάλυπτα για πολλά χρόνια καθώς οι εργασίες ανέγερσής του είχαν σταματήσει.
Έκτοτε, οι αρμόδιοι και μόνο γνωρίζουν αν έγιναν οι επιβαλλόμενοι έλεγχοι στα μπετά για ανθρακώσεις και όλα όσα προβλέπονται σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν πλέον έγινε η επανεκκίνηση των εργασιών για την αποπεράτωσή του.
Ποιοι υπέγραψαν τότε, ώστε να στεγάζονται σε αυτό εκατοντάδες μαθητές καθημερινά και ποιοι έδωσαν το «πράσινο φως» να λειτουργήσει το σχολικό συγκρότημα, είναι ένα θέμα σοβαρότατο που χρήζει διερεύνησης.
Έφθασαν και οι σεισμοί που έπληξαν τη Ναύπακτο και το όμορο με το συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου συγκρότημα του Επαγγελματικού Λυκείου και της Επαγγελματικής Σχολής Ναυπάκτου (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ).
Για το μεν δεύτερο συγκρότημα του ΕΠΑΛ, τα αποτελέσματα είναι γνωστά, με τη βορινή πτέρυγα να παραμένει κτίριο φάντασμα, ενώ μόλις προ μηνών να αποκαθίστανται τα προβλήματα στατικότητας στη νότια πτέρυγα όπου και σήμερα λειτουργεί.Δυστυχώς οι όποιες φωνές, ιδιαίτερα από τους Συλλόγους Γονέων, για την πιθανότητα ύπαρξης προβλημάτων στο πρώτο συγκρότημα σχολείων (2ο Γυμνάσιο - Λύκειο), ξεπεράστηκαν με «μακροσκοπικές επιθεωρήσεις» από πλευράς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τότε, που είχε και την ευθύνη για τις σχολικές μονάδες, και με τις δημοτικές αρχές της Ναυπάκτου να εφησυχάζουν.
Διαχρονικές οι ευθύνες τόσο των Νομαρχών Αιτωλ/νίας, όσο και αυτών των δημοτικών αρχών της Ναυπάκτου, αφού καλύπτονταν από τις υπογραφές των μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και από αυτές των Τεχνικών τους Υπηρεσιών, που ουδέποτε όμως δεν προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο για τη στατικότητα του σχολικού αυτού συγκροτήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More