18 Μαΐ 2012

Περισσότερη ζωή με καφέ;

Περισσότερη ζωή με καφέ;To ρόφημα «μπλοκάρει» σοβαρές ασθένειες και μειώνει τον κίνδυνο θανάτου
«Η ζωή είναι μικρή» αλλά αν πίνεις καφέ μπορεί να μεγαλώσει...

Μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι ο καφές έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Οσοι πίνουν 4-5 καφέδες ημερησίως φαίνεται ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη, λοιμώξεις ή επιπλοκές από τραυματισμούς και ατυχήματα. Υπάρχουν όμως και σκοτεινές πλευρές σε ό,τι αφορά την κατανάλωση καφέ αλλά και την ίδια την έρευνα.
Η έρευνα

Ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο και των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 400 χιλιάδων ατόμων επί 13 έτη. Επρόκειτο για 229 χιλιάδες άνδρες και 173 χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 50-71 ετών που παρακολουθούνταν από το 1995 ως το 2008.
Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με την ποσότητα του καφέ που έπιναν - υπήρξε και μια ομάδα που δεν κατανάλωνε καθόλου καφέ. Το ένα τρίτο των ατόμων που έπιναν καφέ κατανάλωνε καφέ χωρίς καφεΐνη - στη συγκεκριμένη ομάδα εθελοντών επικεντρώθηκαν και οι ερευνητές στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης.
Οπως λένε οι επιστήμονες, το γεγονός ότι με βάση τα ευρήματα ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ φάνηκε να αποτελεί «ασπίδα» για την υγεία και τη ζωή, μαρτυρεί ότι η θετική επίδραση του καφέ στον οργανισμό πιθανότατα δεν οφείλεται στην καφεΐνη  αλλά στο μαγνήσιο και ορισμένους αντιοξειδωτικούς παράγοντες που περιέχονται στο αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Γνωρίζουμε ότι ο καφές επιδρά στον εγκέφαλο και πιθανώς αυτό να παίζει κάποιο ρόλο ενώ παράλληλα φαίνεται να έχει οφέλη και για την υγεία των οστών» αναφέρει ο Νιλ Φρίντμαν επικεφαλής της έρευνας.
Οι αντιδράσεις
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πολλοί ειδικοί αναφέρουν ότι η μεθοδολογία της δεν είναι αξιόπιστη. Και αυτό διότι οι ερευνητές βασίστηκαν μόνο στην κατανάλωση καφέ που έκαναν οι συμμετέχοντες κατά την αρχή της μελέτης και δεν παρακολούθησαν εάν μετέβαλαν την κατανάλωση του ροφήματος στην πορεία της μελέτης.
Επίσης από την έρευνα προέκυψε ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με το κάπνισμα καθώς και τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος. Οταν ελήφθησαν υπόψη τους αυτοί οι παράγοντες τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί λοιπόν κενά στη μεθοδολογία της μελέτης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More