17 Απρ 2012

Tο κρασί κάνει καλό στην υγεία με... αποδείξεις

Μέσα από διάφορες επιστημονικές έρευνες έχει καταδειχθεί ότι η με μέτρο κατανάλωση κρασιού βοηθά στην προάσπιση της υγείας μας. Η έμμετρη κατανάλωση εμπεριέχει το στοιχείο της υποκειμενικότητας, αλλά είναι γενικά παραδεκτό ότι καθορίζεται στα 2-3 ποτήρια του κρασιού ημερησίως.
Στη φλούδα των σταφυλιών βρίσκεται η ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή, εξουδετερώνει οξυγονούχες ρίζες και οξιδωτικές ενώσεις που παράγονται στους διάφορους ιστούς ή κυκλοφορούν στο πλάσμα του αίματος.
Στη φλούδα των σταφυλιών βρίσκεται η ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή, εξουδετερώνει οξυγονούχες ρίζες και οξιδωτικές ενώσεις που παράγονται στους διάφορους ιστούς ή κυκλοφορούν στο πλάσμα του αίματος.
Το 1992, οι γιατροί Renaud και De Lorgeril καθιέρωσαν με μία εργασία τους, στο Lancet (από τα πλέον έγκυρα ιατρικά περιοδικά), τον όρο «Γαλλικό παράδοξο» («French Paradox»). Από στατιστικές έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι οι Γάλλοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (ισχαιμικά επεισόδια) σε σχέση με άλλους Βορειοευρωπαίους, αν και καταναλώνουν περισσότερο κρέας και λιπαρές ύλες κατά κεφαλήν. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην ήπια μέχρι μέτρια κατανάλωση κρασιού που παρατηρείται στη Γαλλία.

Στη φλούδα των σταφυλιών βρίσκεται η ουσία ρεσβερατρόλη, η οποία παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή, εξουδετερώνει οξυγονούχες ρίζες και οξιδωτικές ενώσεις που παράγονται στους διάφορους ιστούς ή κυκλοφορούν στο πλάσμα του αίματος. Παρεμποδίζει την εναπόθεση της LDL χοληστερόλης στην αθηροσκληρυντική πλάκα, ενώ, παράλληλα, αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και τη δημιουργία θρόμβων.
Πειράματα με ρεσβερατρόλη σε πειραματόζωα, καθώς και διάφορες κλινικές έρευνες κατέδειξαν ότι είναι ισχυρή αντικαρκινική ουσία, με σημαντικό ρόλο στην αναστολή διεργασιών στην πρώτη φάση καρκινογένεσης (οξιδωτικό stress, φλεγμονώδεις καταστάσεις) και στη δεύτερη φάση καρκινογένεσης (με συσσώρευση μεταλλάξεων στο DNA) μέσω παρέμβασης στην έκφραση γονιδίων με την παραγωγή του ενζύμου σιρτουίνης 1. Το εν λόγω ένζυμο αποτελεί, ταυτόχρονα, και αντιγηραντική ουσία, η οποία βοηθά στη μακροζωία και στην καλύτερη ποιότητα ζωής.
Όπως είναι γνωστό, το κρασί περιέχει και αλκοόλη, η οποία σίγουρα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία. Σε μικρές ποσότητες, όμως, όπως αυτές καθορίζονται από τη με μέτρο κατανάλωση κρασιού, τότε ακόμα και η αλκοόλη επιδρά θετικά στην προάσπιση της υγεία μας, ακριβώς διότι: α) μειώνει τον ρυθμό με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα λεία μυϊκά κύτταρα, τα οποία αποτελούν παράγοντα αθηροσκλήρωσης, β) μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων με αιτιολογία το λίπος, και γ) αυξάνει την HDL.
Aκόμη, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί λειτουργεί και ως φυσικό ήπιο αγχολυτικό. Είναι το κατ’ εξοχήν ποτό της παρέας, το οποίο συνοδεύει, άριστα, το φαγητό μας. Ο σωστός συνδυασμός τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις μεγιστοποίησης της απόλαυσης και των δύο, διότι το ένα αρμονικά συμπληρώνει και αναδεικνύει το άλλο. Τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ψυχικής ευφορίας και θετικής διάθεσης, τα οποία αποτελούν απαραίτητα συστατικά για την προάσπιση τόσο της ψυχικής, όσο και της σωματικής μας υγείας, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονους και ψυχοφθόρους ρυθμούς. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες, οι οποίες είναι συστατικό του κρασιού, διαθέτουν αντιοξιδωτικές ιδιότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα οξιδωτικό στρες.
Είναι γενικά παραδεκτό ότι η μεσογειακή διατροφή είναι από τα πλέον υγιεινά διατροφικά πρότυπα, συντελεί τα μέγιστα στη διατήρηση της υγείας μας και αποτελεί παράγοντα μακροζωίας. Το κρασί αποτελούσε πάντοτε συστατικό της συγκεκριμένης διατροφής, γεγονός που εξ αντικειμένου καταδεικνύει τη σημαντικότητα της συμπερίληψής του στις διατροφικές μας συνήθειες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι, η μεγιστοποίηση των πιο πάνω ευεργετικών επιδράσεων επιτυγχάνεται με την κατανάλωση του κόκκινου κρασιού, ακριβώς διότι οι ουσίες οι οποίες δρουν με τρόπο ευεργετικό στην υγεία μας βρίσκονται στη φλούδα του σταφυλιού, η οποία προσδίδει το κόκκινο χρώμα στο κρασί.
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Λειτουργός Αμπελοοινικών Προϊόντων στο Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων
http://www.sigmalive.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More