27 Απρ 2012

Ξυπνάει από τον λήθαργο η Ευρώπη

Ξυπνάει από τον λήθαργο η Ευρώπη Δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο μπαίνει η ανάπτυξη. Η γραμμή που χαράζει ο Φρ. Ολάντ και οι πιέσεις των χωρών του Νότου αφυπνίζουν τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Η πιθανή αλλαγή σκυτάλης στη Γαλλία και οι πιέσεις από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία ξυπνούν επιτέλους την Ευρώπη από τον λήθαργο σε ό,τι αφορά την αποτυχημένη συνταγή εξόδου από την κρίση.
Οι φωνές πληθαίνουν για να δοθεί έμφαση στην Ανάπτυξη, η οποία εισέρχεται δυναμικά στην κοινοτική ατζέντα και εξελίσσεται σε θέμα πρώτης προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους ηγέτες. Παράλληλα, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ αλλά και σε κοινοτικές πρωτεύουσες αρχίζει να κερδίζει έδαφος η πρόταση για να δοθεί επιπρόσθετος χρόνος προσαρμογής στις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνια, ώστε να πετύχουν τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων.

Μετά τον υποψήφιο των Γάλλων Σοσιαλιστών Φ. Ολάντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο οποίος έκανε λόγο για «Σύμφωνο Ανάπτυξης,» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε χθες ότι προτίθεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, πριν από το προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28-29 Ιουνίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή αυτής της Συνόδου, που θα έχει ως θέμα την τόνωση της ανάπτυξης, είναι η 25η Μαΐου. Βέβαια, ο Χ. Ρομπάι αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πάρουν χρόνο για να αποδώσουν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε ακόμη στα «σχιζοφρενικά» αιτήματα των αγορών που ζητούν «εδώ και τώρα» λιτότητα και ανάπτυξη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης ότι στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει συζήτηση για να δοθεί χρονική παράταση στις προσπάθειες των κρατών μελών τους για μείωση των ελλειμμάτων τους, ως επίδειξη αλληλεγγύης στα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας τα οποία έχουν κληθεί να εφαρμόσουν.
Οπως είναι φυσικό, επισήμως, η Κομισιόν αρνείται ότι διεξάγονται παρόμοιες διαβουλεύσεις, οχυρώνεται πίσω από τις αυστηρές διατάξεις των Μνημονίων και αποδίδει τα σχετικά σενάρια στις προεκλογικές συζητήσεις που διεξάγονται στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Στο ισχυρό «ευρωμέτωπο» υπέρ της ανάπτυξης που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωταγωνιστεί και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος χθες από τη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να πάψει να αποφεύγει την εφαρμογή πολιτικών που δίνουν την εντύπωση ότι η ανάπτυξη θα τονωθεί με επιφανειακό τρόπο».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως οι αλλαγές στην ιταλική αγορά εργασίας καθώς και στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων στις υποδομές και την ενέργεια.
Το ζητούμενο
Tα διστακτικά θετικά μηνύματα από τη Γερμανία αλλά και ο κίνδυνος απομόνωσης του Βερολίνου μετά την 6η Μαΐου καλλιεργούν σταδιακά ένα κλίμα αισιοδοξίας στις Βρυξέλλες ότι μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών και την επικράτηση του Φ. Ολάντ οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη θα τρέξουν με αυξημένους ρυθμούς.
Ωστόσο, ζητούμενο είναι το πώς θα συγκεκριμενοποιηθούν αυτές οι προθέσεις με μέτρα άμεσου αντικτύπου και κυρίως πώς θα συνδυαστούν με τις αδιέξοδες επιταγές του Δημοσιονομικού Συμφώνου.
Το βέβαιο είναι ότι έστω και καθυστερημένα οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται προκειμένου να εξέλθει η Ευρωζώνη από το τούνελ της ύφεσης. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε όμως η κατάσταση στην Ισπανία και την Ιταλία να φτάσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις και η κρίση να εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως μαρτυρούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ολλανδία.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More