25 Απρ 2012

Τα 10 σημάδια μιας προβληματικής σχέσης

Παρακάτω περιγράφουμε μερικά σημάδια που ίσως ορίζουν μια προβληματική σχέση με στοιχεία συναισθηματικής κακοποίησης.


Δεν έχει σημασία πόσο όμορφο ή έξυπνο είναι ένα άτομο, καθώς πολύ συχνά, άνδρες και γυναίκες πέφτουν θύματα συναισθηματικής κακοποίησης. Παρακάτω περιγράφουμε μερικά σημάδια που ίσως ορίζουν μια προβληματική σχέση με στοιχεία συναισθηματικής κακοποίησης.
Σας απομονώνει από φίλους και οικογένεια

Εκείνοι που κακοποιούν συναισθηματικά, τα θέλουν όλα για τον εαυτό τους και κάνουν κάθε προσπάθεια για να το πετύχουν αυτό. Δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ζωή και έξω από τη σχέση -η οποία περιλαμβάνει την οικογένεια και τους φίλους. Είναι υγιές και φυσιολογικό να κάνετε παρέα με άλλους ανθρώπους και αν ο σύντροφός σας σας εμποδίζει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας συναισθηματικά προβληματικής σχέσης.
Λεκτική βία
Αν ο σύντροφός σας, σας μιλά υποτιμητικά, ακόμα και αν λέει πως το κάνει για πλάκα, μπορεί να έχει σκοπό να σας πληγώσει. Όσοι έχουν τέτοια συμπεριφορά, συχνά καλύπτουν τα λάθη τους κατηγορώντας εσάς, ή λέγοντάς σας ότι πρέπει να χαλαρώσετε ή ότι είστε πολύ ευαίσθητοι. Κι όμως δεν είστε πολύ ευαίσθητοι, αλλά ξέρετε καλά ότι δεν πρέπει να σας φέρονται έτσι. Όσοι κακοποιούν λεκτικά έχουν έναν τρόπο να κάνουν τους άλλους να πιστεύουν ότι αυτή η συμπεριφορά είναι φυσιολογική και ότι εσείς είστε που έχετε το πρόβλημα.
Κατηγορεί εσάς για τα δικά του/της προβλήματα
Αν ο/η σύντροφός σας, κατηγορεί πάντα εσάς, κάτι ή κάποιον άλλο, μπορεί να είναι ένα κακό σημάδι. Αν σας επιτίθεται φραστικά, μπορεί να πει ότι εσείς φταίτε γι’ αυτό. Δεν είναι σημάδι μιας υγιούς σχέσης, αν ο/η σύντροφός σας δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη ενός λάθους και ποτέ δεν παραδέχεται ότι φταίει για κάτι.
Αλκοόλ και ναρκωτικά
Δεν καταναλώνουν ναρκωτικά ή υπερβολικό αλκοόλ, όλοι όσοι ασκούν ενδοοικογενειακή βία στο σύντροφό τους, αλλά πολλοί το κάνουν. Ο εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστη και ανάρμοστη συμπεριφορά. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να είναι μια «πύλη» για την συναισθηματική κακοποίηση και για μια άρρωστη σχέση.
Σας προκαλεί φόβο
Εάν ο/η σύντροφός σας, σας κάνει να αισθάνεστε φόβο, υπάρχει πρόβλημα. Όσοι ασκούν συναισθηματική βία, μπορεί να προσπαθήσουν να σας επιβληθούν με διάφορους τρόπους, κάνοντάς σας να φοβάστε, όπως π.χ. βάζοντάς σας σε δύσκολες θέσεις ή απειλώντας σας.
Σας τιμωρεί για το χρόνο που περνάτε μακριά
Αυτό πηγαίνει μαζί με το θέμα της απομόνωσης, όπου ο σύντροφός σας σας θέλει μόνο για εκείνον/η. Αν δε μπορείτε να πάτε πουθενά και να κάνετε τίποτα χωρίς το σύντροφό σας, ίσως να παρουσιαστούν κι άλλα προβλήματα αργότερα. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί συναισθηματική βία, μπορεί να φωνάξει, να βρίσει, να απειλήσει ή και άλλα χειρότερα, επειδή απλά δεν κάνετε τα πάντα μαζί του/της.
Περιμένει να τον/την περιμένετε σαν υπηρέτης/τρια
Πολλά από τα άτομα που ασκούν ψυχολογική βία στους συντρόφους τους, περιμένουν να τους φέρεστε σα να είναι βασιλιάδες και επιθυμούν έναν υπηρέτη. Περιμένουν τα πάντα από εσάς, ενώ εκείνοι δεν κάνουν τίποτα.
Σας ζηλεύει υπερβολικά
Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όσων ασκούν συναισθηματική βία, είναι η ζήλια. Συχνά ζηλεύουν εσάς ή άλλα άτομα, ακόμα και τα όνειρα και τους στόχους σας. Η ζήλια και η οργή τους για άυλα πράγματα, όπως οι φιλοδοξίες σας, πηγάζουν από την έλλειψη ελέγχου που αισθάνονται σχετικά με αυτές τις πτυχές της ζωής σας.
Σας ελέγχει με τα συναισθήματά του/της
Οι ασκούντες ψυχολογική βία, συχνά σας χειραγωγούν και σας απειλούν ότι θα φύγουν και ότι θα σας τιμωρήσουν συναισθηματικά αν δε συμφωνείτε μαζί του/της. Ένα τέτοιο άτομο θα προσπαθήσει να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι κάθε φορά που θα ικανοποιείτε τη θέλησή σας και διεκδικείτε ό, τι είναι σωστό για εσάς. Μερικές φορές ο θύτης μπορεί να δείχνει αγάπη, αλλά αυτό δεν κρατά πολύ.
Σωματική βία
Αν είστε σε μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σας ασκηθεί και σωματική βία. Αρχικά, ο θύτης μπορεί να σας τραβήξει τα μαλλιά, να σας σπρώξει, ή να σας προκαλέσει μώλωπες. Αυτά μπορεί να είναι μόνο προειδοποιητικά σημάδια ότι τα πράγματα μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση.
Τόσο οι άνδρες όσο και γυναίκες μπορεί να πέσουν θύματα συναισθηματικής κακοποίησης
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ η συναισθηματική κακοποίηση συχνά θεωρείται ότι διαπράττεται από έναν άνδρα εναντίον μιας γυναίκας, συχνά ισχύει και το αντίθετο ή επίσης μπορεί να ισχύει και σε σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More