14 Μαρ 2012

Το κόκκινο κρέας κόβει χρόνια ζωής

Αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρδιοπαθειών και καρκίνου
Το κόκκινο κρέας κόβει χρόνια ζωής
Τη μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος καθώς φαίνεται ότι αποτελεί «βόμβα» για την υγεία και τη μακροζωία συστήνουν ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ



Το πολύ κόκκινο κρέας κόβει χρόνια ζωής, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Στη μελέτη περιελήφθησαν περισσότερα από 120.000 άτομα και όπως προέκυψε η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας καρκίνου αλλά και καρδιοπαθειών.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με 37.698 άνδρες και 83.644 γυναίκες. Τα στοιχεία ελήφθησαν από δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.

Σύνδεση μεταξύ κρέατος και πρώιμου θανάτου
Οι ερευνητές είδαν ότι κατά τη διάρκεια του μεγάλου διαστήματος που κάλυπταν οι μελέτες κατεγράφησαν 23.926 θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων 5.910 θανάτων εξαιτίας καρδιοπάθειας και 9.364 θανάτων εξαιτίας καρκίνου. Προέκυψε ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του πρώιμου θανάτου.
Συγκεκριμένα, η ημερήσια προσθήκη έστω και μιας επιπλέον μερίδας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (αντιστοιχούσε σε μερίδα μοσχαριού, αρνιού ή χοιρινού με μέγεθος όσο αυτό μιας τράπουλας όταν τα χαρτιά είναι μαζεμένα σε δεσμίδα) στη διατροφή φάνηκε να αυξάνει τον συνολικό κίνδυνο θανάτου κατά 13%, τον κίνδυνο θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου κατά 18% και του θανάτου εξαιτίας καρκίνου κατά 10%. Τα ποσοστά ήταν ακόμη μεγαλύτερα σε ό,τι αφορούσε το επεξεργασμένο κρέας: ο συνολικός κίνδυνος θανάτου αυξανόταν κατά 20%, ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας καρδιοπαθειών κατά 21% και ο κίνδυνος θανάτου εξαιτίας καρκίνου κατά 16%.
Στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine» σημειώνεται ότι «η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος φάνηκε να συνδέεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και από καρκίνο. Η σύνδεση παρατηρήθηκε τόσο σε ό,τι αφορούσε το μη επεξεργασμένο όσο και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αλλά ήταν πιο ισχυρή στην περίπτωση του επεξεργασμένου κρέατος».
Ξηροί καρποί της…  μακροζωίας
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρι, πουλερικά και φυτικές τροφές, φάνηκε να συμβάλλει στη μακροζωία. Ηταν χαρακτηριστικό ότι οι ξηροί καρποί μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%.
Οφέλη στη μακροζωία προσέφερε και η αποχή από το κόκκινο κρέας ενώ έστω και η μείωση της κατανάλωσής του κατά 50% φάνηκε να προλαμβάνει το 9,3% των θανάτων των ανδρών που συμμετείχαν στη μελέτη και το 7,6% των θανάτων των γυναικών. Όπως έδειξαν τα δεδομένα, ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος που καταναλώνει ένα άτομο σε 42 γραμμάρια την ημέρα (ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια μεγάλη μπριζόλα την εβδομάδα) θα μπορούσε να προλάβει έναν στους 10 πρόωρους θανάτους ανδρών και έναν στους 13 πρόωρους θανάτους γυναικών.
Τα ευρήματα αυτά φάνηκε να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επιδρούν στο προσδόκιμο ζωής όπως η ηλικία, το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα και το οικογενειακό ιστορικό νόσων.
Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Ταμείου για την Ερευνα στον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) συνιστούν την αποχή από το επεξεργασμένο κρέας και την κατανάλωση μόλις 500 γραμμαρίων κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.
Οι αντιδράσεις
Αντιδρώντας στα νέα αποτελέσματα η δρ Κάρι Ράξτον από το Συμβουλευτικό Πάνελ για το Κρέας, ένα σώμα ειδικών που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία κρέατος τόνισε ότι «αυτά προέκυψαν από μια μελέτη παρατήρησης και έτσι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και θανάτου». Η δρ Ράξτον σημείωσε ότι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος αποτελούν πηγές πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και η βιταμίνη D.
Από την πλευρά της η Βικτόρια Τέιλορ, διαιτολόγος από το Βρετανικό Ιδρυμα Καρδιάς ανέφερε ότι το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. «Εάν ένα άτομο καταναλώνει επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικα αρκετές φορές την εβδομάδα θα ήταν καλό να αντικαταστήσει αυτού του είδους τις τροφές με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, τα πουλερικά, τα φασόλια ή οι φακές».

1 σχόλια:

Ο καθηγητής της Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας Βλαντιμίρ Μιρόνοφ ανακοίνωσε, όπως έκαναν και άλλοι στο παρελθόν, ότι μπορεί να κατασκευάσει συνθετικό κρέας, τις γνωστές κρεατόμαζες, αρκεί να βρει επενδυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το συνθετικό κρέας θα είναι 50% φθηνότερο από το κανονικό, πολύ πιο νόστιμο, πολύ πιό θρεπτικό και εγγυημένα χωρίς τις ασθένειες των τρελλών αγελάδων, των κοτόπουλων, των χοίρων, των ψαριών κτλ.


ο καθηγητής V. Mironov
Όπως δήλωσε, με το φτηνά παραγόμενο αυτό κρέας, θα μπορούν να τραφούν όλοι οι φτωχοί στην Αφρική και τον τρίτο κόσμο, αλλά και να σωθούν οι κάτοικοι του δυτικού κόσμου από τα περριτά κιλά.
Το σύνθημά του, είναι ότι "όλοι όσοι είναι εναντίον αυτής της ιδέας είναι απλώς ηλίθιοι''...
Ταυτόχρονα όπως υποστηρίζει, δεν θα επιναρύνεται το περιβάλλον και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχει κανένας κίδυνος για την υγεία μας.

ΠΡΟΣΕΞΤΕ:
1. Με την δυνατότητα δημιουργίας συνθετικού κρέατος, καταργείται ένα ακόμη ελεύθερο επάγγελμα, αυτό του κτηνοτρόφου, οπότε χτυπιέται η μεσαία τάξη.
2. Το συνθετικό κρέας θα κατασκευάζουν με τις θυγατρικές τους μόνο οι πέντε μεγάλες πολυεθνικές που ελέγχουν και όλους τους σπόρους υβρίδια και που ελέγχουν την γεωργία παγκόσμια.
3. Μέσα από το συνθετικό κρέας θα μπορούν να μας ταϊσουν ότι θέλουν και να ελέγχουν και την παγκόσμια υγεία και το χρόνο ζωής μας , αλλά και την θέλησή μας και την δυνατότητα αντίστασής μας σε όσα προωθούν παγκόσμια.
4. Για να προωθηθεί το κρέας αυτό, προώθησαν τις τεχνητές ασθένειες όλων των ζώων που εκτρέφονται. Γελάδες, πρόβατα, γουρούνια, κοτόπουλα, και ψάρια προωθώντας έτσι μία τρομοκράτηση του παγκόσμιου πληθυσμού.
5. Σύμφωνα με νόμους που ήδη έχουν προωθηθεί, απαγορεύεται η εκτροφή οικοσίτων ζώων, ώστε κανείς να μην μπορεί να έχει την δυνατότητα απεξάρτησης από το σούπερ μάρκετ για να πάρει κρέας.
6. Προώθησαν την προπαγάνδα για το ότι δήθεν μία αγελάδα μολύνει το περιβάλλον περισσότερο και από ένα τζιπ.
7. Σκοπός του φθηνού και δήθεν πιο υγειούς κρέατος θα είναι να μην μπορεί να προμηθευτεί κανείς κόκκινο κρέας, κοτόπουλα και ψάρια, από πουθενά αλλού παρά από τα οργανωμένα σούπερ μάρκετ, από όπου ήδη αγοράζουμε και κάθε άλλο είδος διατροφής.
8. Θα μπορούν από τα σούπερ μάρκετ αυτά να ψωνίζουν μόνο οι διαπιστευμένοι πολίτες,αυτοί δηλαδή που θα έχουν την ηλεκτρονική κάρτα πληρωμής αρχικά και αργότερα το μικροτσίπ.

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More