9 Μαρ 2012

«Βαθύ κούρεμα» 196 δισεκατομμυρίων - Στο 85% η συμμετοχή

«Βαθύ κούρεμα» 196 δισεκατομμυρίων - Στο 85% η συμμετοχήΣε «βαθύ κούρεμα» ύψους 196 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι στόχου 206 δισεκατομμυρίων οδηγεί σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, η προθεσμία του οποίου έληξε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης. Το ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής έφθασε στο 85%, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικού στελέχους στο πρακτορείο Reuters.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί επισήμως στις 8 το πρωί από την ιστοσελίδα www.greekbonds.gr
Τα 177 δισ. διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, τα 7 δισ. είναι δάνεια προς τις ΔΕΚΟ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και τα 12 δισ. διέπονται από ξένο δίκαιο.
Κυβερνητικοί και τραπεζικοί κύκλοι δήλωναν ικανοποιημένοι μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για την πορεία του PSI, θεωρώντας ότι η χώρα αλλάζει οριστικά σελίδα. Μάλιστα ένας ακόμη αξιωματούχος της κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε στο δίκτυο CNBC ότι η συμμετοχή ξεπερνά το 90%.

Θετική εικόνα εξέπεμψε νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο o Ευάγγελος Βενιζέλος: «Πάει καλά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις» σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος.
Οσον αφορά την ενεργοποίηση ή μη των Ρητρών Συλλογικής Δράσης που θα υποχρεώσουν όσους κατόχους ομολόγων δεν συμμετείχαν στη συμφωνία, να συμμετάσχουν και αυτοί αναγκαστικά, η ελληνική κυβένρηση θα αποφασίσει τη στρατηγική της στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 3 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε, αν και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα μονομερούς ενεργοποίησης των Ρητρών, ωστόσο, «στην πράξη αναμένεται συνεργασία. Η ενεργοποίηση των CACs είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη».
Για το ίδιο θέμα το υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το PSI.
Παπαδήμος: Αναγκαία η μεγάλη συμμετοχή
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική μέρα τη σημερινή. Τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος και ανέφερε ότι η μέγιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος.

Πρόσθεσε πάντως ότι ένα σχετικώς περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδος και, παράλληλα, ενέχει κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές και, γενικότερα, για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.
Kατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε στις 7.00 το απόγευμα, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα κυβερνητικά στέλέχη για τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο PSI.
Στις περαιτέρω διευκρινίσεις που ζήτησε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε ότι συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτήθηκαν με 154 δισ. ευρώ από το 2008 μέχρι σήμερα από το κράτος.
ΔΝΤ: Ζητείται μεγάλη συμμετοχή
Τοποθέτηση για την εξέλιξη του PSI είχαμε και από από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Δια του εκπροσώπου του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε μεγάλη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο PSI προκειμένου να εγκρίνει τη δική του συμμετοχή στο 2ο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Το Δ.Σ του Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει -πιθανότατα- στις 15 Μαρτίου προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Στις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Ταμείου υπογράμμισε επίσης ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας ενέχει ακόμη κινδύνους αλλά ελπίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Αισιοδοξία Νταλάρα - Μόντι
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει «αβέβαιο» εάν το τελικό ποσοστό συμμετοχής θα φτάσει στο 90%.

«Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το γεγονός ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία εντός των προσεχών ωρών», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του IIF, χωρίς πάντως να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των πιστωτών που έχουν μέχρις στιγμής αποδεχτεί την ανταλλαγή, με τη διευκρίνιση ότι αρμόδια για τις σχετικές ανακοινώσεις είναι η ελληνική κυβέρνηση.
Με δηλώσεις του από τη Σερβία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχής» που «σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, πάνω από το 60% των ομολογιούχων έχει δείξει ενδιαφέρον για την ανταλλαγή».
Συμπλήρωσε: «Ο ιδιωτικός τομέας κινείται προς το 65%, κάτι που σημαίνει ότι η λύση είναι πολύ κοντά».
Βενιζέλος: Ιστορικού χαρακτήρα διαδικασία
Στην ολοκλήρωση του PSI αναφέρθηκε με δηλώσεις του από τη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια ιστορικού χαρακτήρα διαδικασία, μια πρωτοφανούς μεγέθους και πολυπλοκότητας επιχείρηση δραστικής μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αν όλα πάνε καλά, αύριο θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι ο ελληνικός λαός, το έθνος, οι επόμενες γενιές απαλλάσσονται από 105 δισ. χρέους, από 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ».
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας», συμπλήρωσε «ερχόμαστε ως κοινοβούλιο, ως κυβέρνηση, μαζί με τους θεσμικούς μας εταίρους και μειώνουμε το χρέος».
«Ιστορικά κάθε έτος λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ακόμα και φέτος, αυξανόταν το χρέος.
Και τώρα κάνουμε την αντίστροφη κίνηση και στην πραγματικότητα δίνουμε πίσω στη νέα γενιά, στις νέες γενιές αυτό που τους έχουμε πάρει με τον υπερβολικό δανεισμό. Ελαφρύνουμε τη χώρα, της επιτρέπουμε να μπει σε μια άλλη εποχή», κατέληξε ο υπουργός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More