10 Φεβ 2012

Μειώνονται 10% και οι συντάξεις του ΙΚΑ, από το Σεπτέμβριο


Παρά τις… μάχες που εμφανίζονται να έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα των δανειστών, για το ασφαλιστικό, οδηγεί σε μείωση των κύριων συντάξεων εντός του Φθινοπώρου κατά 10% στο ΙΚΑ, καθώς και σε άμεσο περιορισμό των επικουρικών συντάξεων πάνω από 150 ευρώ, μεσοσταθμικά κατά 15%. Παράλληλα, αναδρομικά από 1/1/2012 μειώνονται οι κύριες συντάξεις όχι μόνο στα λεγόμενα ευγενή ταμεία αλλά και στο ΝΑΤ.

Συγκεκριμένα, άμεσα μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν δραματικές περικοπές σε επικουρικές αλλά και κύριες συντάξεις, όχι μόνο των πρώην ευγενών ταμείων των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες αλλά και των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που αναμένεται να εγκριθεί εντός του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πίσω από τις γραμμές και ανεξάρτητα από τη… μερική διάσωση των επικουρικών κρύβεται η μείωση των κύριων συντάξεων του ΙΚΑ, μεσοσταθμικά κατά 10%, με στόχο την εξοικονόμηση εντός του Σεπτεμβρίου του 2012 και για τα υπόλοιπα χρόνια, 1,1 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες που περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο (2 μονάδες εντός του 2012 και άλλες 3 μονάδες για το ΙΚΑ από το 2013) θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών και κυρίως του μεγαλύτερου ταμείου που ασφαλίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, κατά 1,5 δισ. ευρώ. Περίπου 400 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας. Τα υπόλοιπα 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συμφωνίας, που κατέληξε η κυβέρνηση, θα πρέπει να καλυφθούν από την «προσαρμογή των συντάξεων» ώστε τελικά, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες να είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη». Αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση των συντάξεων που χορηγεί το ΙΚΑ κατά περίπου 10%, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχθηκαν μέτρα όπως η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας ή δεσμεύσεις για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής…
Όσο για τα άμεσα μέτρα ύψους περίπου 325 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες αυτά περιλαμβάνουν μείωση των συντάξεων στο ΝΑΤ, ώστε να εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος, μείωση των κύριων συντάξεων στα ταμεία των εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες κατά 80 εκατ. ευρώ, καθώς και μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ. Αυτό οδηγεί σε μέτρα ύψους περίπου 380 εκατ. ευρώ, που στην ουσία οδηγούν σε εξοικονόμηση περίπου 325 εκατ. ευρώ, καθώς στους υπολογισμούς δεν συμπεριλαμβάνονται ποσά που αφορούν στις απώλειες του ελληνικού δημοσίου από φόρους και εισφορές.
Και αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, είναι οι… μισές από τις περικοπές που ζητούσε η Τρόικα, καθώς, όπως υποστήριξε ποτέ δεν τέθηκε από τους δανειστές, διαζευκτικά η μείωση επικουρικών ή κύριων συντάξεων.
Στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν σχέδιο βάσει του οποίου οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα αφορούν στα ποσά άνω των 150 ευρώ, και μεσοσταθμικά θα φθάνουν το 15%.
Πηγή: www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More