19 Σεπ 2011

Aίμα & δάκρυα

Aίμα & δάκρυαΣε δραματικές αποφάσεις για τη σταθεροποίηση της οικονομίας προχωρεί σήμερα η κυβέρνηση. Θα προηγηθεί κρίσιμης σημασίας τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - τρόικας. Δρομολογούνται απολύσεις στο Δημόσιο και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων

Η αντίστροφη μέτρηση για οδυνηρές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στον στενό πυρήνα του ευρώ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία, έχει ήδη ξεκινήσει για την κυβέρνηση, που μέσα σε κλίμα πανικού επιχειρεί να επιλέξει τον κατάλληλο δρόμο για τις κρίσιμες επαφές με την τρόικα.
Ενα Σαββατοκύριακο ραγδαίων εξελίξεων, το ταξίδι στις ΗΠΑ που αναβλήθηκε, ένα μήνυμα με πολλά "τελεσίγραφα" από τους εταίρους και μία συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τα μέλη της οποίας βρέθηκαν ενώπιον του χειρότερου σεναρίου, σφράγισαν τη σειρά των δραματικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν τις τελευταίες ώρες μεταξύ του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργών του.
Η κυριακάτικη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν ήταν παρά η αρχή ενός νέου κύκλου σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που διεξάγονται υπό την απειλή επιβολής επαχθέστατων μέτρων σε ιδιαίτερα κοντινό χρονοδιάγραμμα. Πίσω από τις λέξεις και τις φράσεις που επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, για να περιγράψει την κατάσταση εν όψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας κρύβονται τα "καυτά" σημεία που θεωρεί η κυβέρνηση ότι μπορεί να προτάξει, προκειμένου να περιορίσει τις απαιτήσεις που προβάλλονται.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταίροι επισημαίνουν πλέον σε όλους τους τόνους (και ειδικά από το Eurogroup και μετά) ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει όλα όσα έπρεπε να έχουν γίνει... χθες απομονώνοντας παράλληλα φωνές και πολιτικές τακτικές του τύπου "δεν πληρώνω", "δεν εφαρμόζω" κ.λπ.
Aίμα & δάκρυα
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς του για τη δραματική "ταμπακέρα", ο Β. Βενιζέλος για όλα τα δεδομένα και τους νόμους που πρέπει να ψηφιστούν μέσα σε 15 μέρες για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Η εργασιακή εφεδρεία διευρύνεται σε μεγαλύτερες δεξαμενές του Δημοσίου (ευρύτερου και μη) και συνδέεται με απολύσεις, η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης έρχεται πιο κοντά, ενώ φτάνει και νέο "κούρεμα" σε μισθούς και συντάξεις. "Μήπως θα έπρεπε να αποφασίσουμε τώρα και να ανακοινώσουμε τώρα... τόσες χιλιάδες απολύσεις, πριν βρεθούμε προ τετελεσμένου;".
Το ερώτημα αυτό έθεσαν, έστω και με διαφορετική φρασεολογία, στη χθεσινή συνεδρίαση οι κ. Λοβέρδος, Ραγκούσης, Μόσιαλος, Παπακωνσταντίνου και η κυρία Διαμαντοπούλου, ενώ ο κ. Βενιζέλος ζητούσε επιμόνως την εφαρμογή των συμφωνηθέντων (μεσοπρόθεσμο κ.ά.) τονίζοντας (μαζί με τον πρωθυπουργό) την ανάγκη να επανέλθουν για την εξειδίκευση (σε νέα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής) μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με την τρόικα.
"Μείωση του κράτους και των δημοσίων δαπανών... χθες", πρότεινε ο Γ. Ραγκούσης.
Την ίδια στιγμή (αρκετοί από τους συμμετέχοντες) απέκλειαν το ενδεχόμενο εκλογών, παρότι υπουργοί όπως ο Κ. Σκανδαλίδης έθεσαν προς συζήτηση το θέμα πολιτικής νομιμοποίησης . "Δεν μπορεί να εμφανίζουμε ως νέα, μέτρα που έχουμε ήδη ψηφίσει. Το πρόβλημα είναι η αναποτελεσματικότητα εφαρμογής τους και η κοινωνία που δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα...", ισχυρίστηκε ο κ. Χρ. Παπουτσής.
Ολοι πάντως συμφώνησαν ότι θα εφαρμόσουν τις αναγκαίες αποφάσεις, που εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι οδηγούνται στο χειρότερο "σενάριο", λόγω των καθυστερήσεων και της πασιφανούς αναβλητικότητας...
ΣΙΩΠΗ ΓΙΩΡΓΟΥ
Διά της παρουσίας του στην Αθήνα, αλλά και της σιωπής του επέλεξε να αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέβαλε το ταξίδι του προς τις ΗΠΑ. Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή ζήτησε από τους κορυφαίους υπουργούς να τηρήσουν "σιγήν ιχθύος", ώστε να μην προκύψουν "παγίδες" πριν από την τηλεδιάσκεψη του Β. Βενιζέλου με την τρόικα. Το κλίμα βαρύ και στα όρια του πανικού - άπαντες όμως στο "κάδρο" των ευθυνών συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο "όποιο" σκληρό "διά ταύτα"... Το οποίο και θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ...

Οι 48 ώρες που συγκλόνισαν την κυβέρνηση
Σε ατμόσφαιρα νευρικής κρίσης

Με το ερώτημα εάν ο κ. Παπανδρέου επαναφέρει την πρόταση συνεργασίας προς τον κ. Σαμαρά να πλανάται στην ατμόσφαιρα, η κυβέρνηση ζει σε καθεστώς υψηλών φορτίσεων και ασφυκτικών διλημμάτων.
Τι συνέβη όμως για να φτάσουμε μέχρι εδώ; Πριν ο κ. Παπανδρέου αναβάλει το ταξίδι του στην Αμερική, ο υπουργός Οικονομικών είχε εισπράξει τους κραδασμούς μιας κορυφαίας (απρόσμενης;) μετωπικής σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους στην Πολωνία. Το ίδιο διάστημα πρωθυπουργικοί συνεργάτες αναζητούσαν επιχειρήματα για να εκπέμψουν μηνύματα ψυχραιμίας στο υπουργικό συμβούλιο, που εμφανιζόταν στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης.
Οποιος επιχείρησε να διασταυρώσει πληροφορίες μέσα στο δίωρο που ακολούθησε την είδηση για την αναβολή του ταξιδιού στις ΗΠΑ, σαφώς και δεν έγινε σοφότερος. Οπως δεν έγινε και την προηγούμενη μέρα, στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup και κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ευ. Βενιζέλος βρέθηκε μόνος με τους ομολόγους του να περιγράφουν με μελανά χρώματα τη μετρήσιμη πρόοδο που εμφανίζει η Ελλάδα - και να επιδεικνύουν πρωτόγνωρα υψηλό βαθμό δυσπιστίας.
Τι έχετε κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι έχετε κάνει με τη μείωση του κράτους και των δαπανών; Τι έχετε να πείτε για τις φωνές στη χώρα σας που προειδοποιούν ότι δεν θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις σας; Πολλά "γιατί" και λιγότερα πειστικά "διότι" αντηλλάγησαν μεταξύ των εταίρων και της ελληνικής αντιπροσωπείας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεν απέφυγε στη δημόσια δήλωσή του να προειδοποιήσει στην ουσία για νέα ενδεχόμενα μέτρα, προκειμένου να σωθεί η παρτίδα.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε αναλυτικά για τα νέα δεδομένα και τη μέγγενη της τρόικας τον πρωθυπουργό, ο οποίος ήδη βρισκόταν σε φάση επανεκτίμησης της κατάστασης και της αναγκαιότητας να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος μίλησαν αρκετή ώρα τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για να ακούσει, να "χτενίσει" και να συναποφασίσει για τη "γραμμή" του Σόιμπλε, των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, εν όψει της 6ης δόσης.
Από τη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ - Σαρκοζί - Παπανδρέου μέχρι τη σημερινή του Β. Βενιζέλου με τους τροϊκανούς, το μήνυμα δεν άλλαξε. "Κάντε τώρα όλα όσα υπόσχεστε, αλλιώς...", προειδοποιούν οι εταίροι που βάσει πληροφοριών θα επαναλάβουν σήμερα στο ακουστικό του κ. Βενιζέλου ότι... λεφτά δεν υπάρχουν, αν δεν δουν δείγματα γραφής για την εφαρμογή των μέτρων. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι επί δίωρο το Σάββατο το απόγευμα σημειώθηκε μίνι μπλακ-άουτ στην ενημέρωση, με όλους τους καθ' ύλην αρμοδίους να αναζητούν ασφαλή πλεύση επιχειρηματολογίας για την αναβολή του πρωθυπουργικού ταξιδιού...
ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά από ΝΔ, ΛΑΟΣ και Αριστερά

"Παραλήρημα" χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
"Αν, νομίζει ο κ. Βενιζέλος ότι κάθε φορά που επικοινωνεί με τον κ. Σαμαρά θα εξασφαλίζει τη σιωπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζει σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα", τόνισε ο κ. Μιχελάκης. "Η κυβέρνηση παραπαίει, ο κ. Βενιζέλος μαινόμενος βρίζει, ο κ. Παπανδρέου κρύβεται πίσω από τον αντιπρόεδρό του και ο κόσμος αποσβολωμένος δεν πιστεύει σε αυτά που βλέπει και ακούει", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Για ωμό εκβιασμό μίλησε το ΚΚΕ, που επεσήμανε ότι στις απειλές και στη νέα πρόκληση ο λαός έχει χρέος να μην υποκύψει, καθώς οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε ούτε ένα ευρώ.
"Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προφανώς κινείται και ομιλεί κάτω από μεγάλο στρες. Μερικά από αυτά τα οποία λέει δεν αντέχουν σε πολιτική ανάλυση, αλλά σε ανάλυση άλλων ειδικοτήτων", επεσήμανε ο ΛΑΟΣ, ενώ με τη φράση "δεν πάει άλλο" το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "πρέπει τώρα να φύγουν, είναι επικίνδυνοι".
Φώφη Γιωτάκη

ΕΝΤΑΣΗ
Επεισόδια στο Σύνταγμα

Ενταση προκλήθηκε χθες το απόγευμα στο Σύνταγμα, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό με συνθήματα σε μια κολόνα της ΔΕΗ. Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στην περιοχή δεν τους το επέτρεψαν και εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον τους με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να καταφύγουν στην πλατεία. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας διαδηλωτής σοβαρότερα τραυματισμένος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More