20 Σεπ 2011

Πώς θα γίνει η εκμίσθωση αγροτικής γης

Πώς θα γίνει η εκμίσθωση αγροτικής γηςΜε σύστημα μοριοδότησης θα εκμισθώνονται αγροτικές εκτάσεις σε πολίτες, όπως σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Όπως αναφέρει ο υπουργός, με την υπό έκδοση υπουργική απόφαση, θα εκμισθώνονται αγροτικές εκτάσεις σε πολίτες της χώρας που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα ή επιθυμούν να ασχοληθούν με γεωργικές δραστηριότητες, έναντι συμβολικού τιμήματος, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Για το σκοπό αυτό, υιοθετείται σύστημα μοριοδότησης, ώστε, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης να έχει πρόσβαση στη διαδικασία εκμίσθωσης των εκτάσεων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως εξηγεί ο κ. Σκανδαλίδης, στην υπουργική απόφαση θα προβλέπονται μόρια ανάλογα με την ιδιότητα του ενδιαφερομένου (νέος αγρότης, άνεργος, επαγγελματίας αγρότης κλπ), το είδος της δραστηριότητας, τον αριθμό στρεμμάτων προς εκμίσθωση κλπ. Ο υποψήφιος θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, είτε στο διαδίκτυο, είτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας, ενώ ο ίδιος θα μπορεί, άμεσα, να υπολογίζει το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει.
Όσον αφορά στο ζήτημα των καταπατημένων εκτάσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπεται η μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας του Δημοσίου, εφόσον ο κάτοχος δεν διαθέτει τίτλο, λόγω παραλείψεων ή λαθών της Διοίκησης κατά το παρελθόν και θα προβλέπεται και η εξαγορά εκτάσεων, εφόσον αποδεικνύεται κατοχή πριν από την 5.6.1993. Πάντως ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το σύνολο των καταπατημένων εκτάσεων. Αναφέρει, όμως, ότι βάσει των αιτήσεων εξαγοράς που ήδη εξετάστηκαν και αυτών που εκκρεμούν για εξέταση, οι καταπατημένες εκτάσεις υπολογίζονται σε τουλάχιστον 20.000 στρέμματα.
Το έγγραφο του υπουργού διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη, που είχε ζητήσει να ενημερωθεί με ποια συγκεκριμένα κριτήρια θα γίνεται η βαθμολόγηση των ενδιαφερομένων αγροτών και αν θα υπάρξουν και επιπλέον σταθμισμένα κριτήρια πριμοδότησης των ενδιαφερομένων παραγωγών. Ο βουλευτής είχε ζητήσει επίσης να ενημερωθεί ποια θα είναι η τύχη των δημοσίων αγροτικών γαιών που έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και αν η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας θα συμπεριληφθεί στις πιλοτικές περιοχές έναρξης του προγράμματος διανομής των δημοσίων αγροτικών γαιών.
Αντίστοιχη ερώτηση είχαν καταθέσει και οι βουλευτές Θανάσης Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι όμως επικαλούνταν δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η εκμίσθωση δημόσιας αγροτικής γης θα γίνει και σε "εποίκους".
Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι τα αναφερόμενα για απόδοση αγροτικών εκτάσεων σε εποίκους, που αλλοιώνουν την πληθυσμιακή σύνθεση περιοχών της χώρας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More