21 Αυγ 2011

Αγία Τριάδα Μεσολογγίου: Το καλύτερο σπα της Ευρώπης

Και ενώ οι ανά τον κόσμο αισθητικοί προβάλλουν ως πρώτη ύλη για την «επιδιόρθωση» σωματικών ατελειών, τη λάσπη -από τη Νεκρά Θάλασσα, τις θερμές πηγές της Μεσογείου ή τα διάσημα λουτρά του...
Μπαθ στη Μεγάλη Βρετανία, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έρχεται να προσθέσει κάτι διαφορετικό στα μέχρι σήμερα δεδομένα! Για πρώτης τάξης θεραπευτική λάσπη δεν χρειάζεται να πάμε μακριά, ούτε να πληρώσουμε πολλά. Αρκεί μια βόλτα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Τα μεσημέρια του καλοκαιριού στη στενή λωρίδα παραλίας της Αγίας Τριάδας στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο ελεύθερο. Οι λουόμενοι καταφθάνουν ακόμα και με πούλμαν από γειτονικές πόλεις προκειμένου να «εμβαπτιστούν» στα ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας και να καλυφθούν με τον ιαματικό πηλό των βυθών της.

Η Αγία Τριάδα, δημοφιλής προορισμός λασποθεραπείας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, αποτελεί ένα χωμάτινο μονοπάτι μέσα στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου (περίπου 2 χλμ. νοτιοανατολικά του κέντρου) και ενώνεται με έναν μακρύ δρόμο που βγάζει στο νησί της Τουρλίδας και τον Πατραϊκό κόλπο. Την Αγία Τριάδα προτιμούσαν διαχρονικά για το μπάνιο τους οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, αφήνοντας την πιο μοντέρνα Τουρλίδα στη νεολαία - αν και τα δεδομένα φαίνεται πλέον ν' αλλάζουν. Σήμερα στην Αγία Τριάδα δεν προστρέχουν μόνο συνταξιούχοι με ρευματισμούς, αλλά και παρέες κοριτσιών για... πίλινγκ.

Λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, κοντά στο Αιτωλικό, βρίσκεται η «Άσπρη Αλυκή», που από τους κατοίκους των δύο πόλεων θεωρείται «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Ευρώπης»: δίπλα στους τεράστιους σωρούς με τ' αλάτι οι ντόπιοι κάνουν λασπόλουτρα και αλατόλουτρα, επιπλέοντας στα αβαθή, αργιλώδη νερά του καναλιού της Φοινικιάς.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέρθηκε το Εργαστήριο Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών -αφού παρατήρησε τη μεγάλη επισκέψιμότητά τους- και εκπόνησε μια μελέτη προκειμένου να διερευνήσει τους ιαματικούς, φυσικούς πόρους της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

«Η μελέτη δεν διαπιστώνει την ιαματικότητα των νερών ή της λάσπης, αλλά τα ανόργανα και τα οργανικά άλατα, καθώς και άλλα στοιχεία που υπάρχουν στη σύσταση αυτών. Μιλάμε για πηλούς που εντάσσονται σε φυσικούς, ιαματικούς πόρους», εξηγεί ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρογεωλογίας που εκπόνησε τη μελέτη, Νικόλαος Λαμπράκης. «Άλλωστε, στις ιδιότητες αυτών των στοιχείων οφείλεται η ιαματικότητα, η οποία ουσιαστικά διαπιστώνεται στην πράξη - από τον άνθρωπο που θα περάσει χρόνο καλυμμένος με τον πηλό και θα πιστοποιήσει ότι νιώθει καλύτερα στην υγεία του».

Η δημοτική Αρχή του (Καλλικρατικού, πλέον) δήμου Μεσολογγίου έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες επικυροποίησης της μελέτης του Εργαστηρίου Υδρογεωλογίας, προκειμένου να επιταχύνει τις δράσεις για αξιοποίηση των ιζημάτων της λιμνοθάλασσας.

Λασπόλουτρα για:
* ορθοπεδικά τραύματα (διαστρέμματα, κατάγματα, αιματώματα)
* προβλήματα αρθρώσεων
* πόνους στον αυχένα, στα χέρια, στα γόνατα
* μυοσκελετικούς πόνους
* καταπολέμηση της χαλάρωσης του δέρματος
* καταπολέμηση της κυτταρίτιδας
* αδυνάτισμα και ευεξία.


Dete

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More