Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ολικής άλεσης, είναι το μυστικό της υγείας της καρδιάς και της μακροζωίας, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία αρτηριακής πίεσης και άλλοι µηχανισµοί οξείδωσης των λιπών στον οργανισµό, αποτελούν βασικές αιτίες εµφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Δείτε ποια τρόφιμα αποτελούν «ασπίδα» για την υγεία της καρδιάς:
Αμύγδαλα
Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που περιέχονται στα αμύγδαλα, τα καθιστούν (μια χούφτα ή περίπου 1/4 φλιτζάνι την ημέρα) ευεργετικά για την καρδιά και τη διάθεσή μας. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο, βοηθούν επίσης στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης. Ο ψευδάργυρος έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις του στρες, ενώ η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται με το στρες και τις νόσους της καρδιάς. Είναι το ιδανικό σνακ -πολύ καλύτερο από ένα σακουλάκι τσιπς- και μπορείτε να τα προσθέσετε μαζί με τα δημητριακά σας, στο πρωινό σας. Αγοράστε ψημένα και ανάλατα αμύγδαλα χύμα κι όχι συσκευασμένα.
Σπαράγγια
Αγοράστε τα φρέσκα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού και αποφύγετε τις κονσέρβες.
Φασόλια
Αυτά τα… ευέλικτα όσπρια, περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες από οποιαδήποτε άλλη φυτική τροφή -μόνο ένα φλιτζάνι παρέχει το 1/4 της ποσότητας που χρειαζόμαστε κάθε μέρα. Επίσης παρέχουν τις ωφέλιμες για την καρδιά και το στρες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και το πολύ σημαντικό ασβέστιο. Τα φασόλια είναι το φυσικό «καθαριστικό» του οργανισμού μας: μια μερίδα 15 γρ. φυτικών ινών περνά από τα έντερα και απομακρύνει τη χοληστερόλη. Μπορείτε να απολαύσετε τα φασόλια σε σούπα ή σαλάτες, ή να τα συνοδεύσετε με άλλα φαγητά. Τα ξερά φασόλια είναι πάντοτε πιο οικονομικά από τις κονσέρβες, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν.
Μαύρη σοκολάτα
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φολικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους, του πανικού, ακόμη και της κατάθλιψης. Μαγειρεμένο ελαφρά στον ατμό, αποτελεί μια ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή. Προσθέστε χυμό λεμονιού και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και θα δημιουργήσετε την τέλεια σαλάτα.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Σολομός και άλλα ψάρια
Τα περισσότερα είδη ψαριών είναι γεμάτα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως Β6 και Β12. Η Β12 είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες όσον αφορά στην παραγωγή σεροτονίνης -η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο σολομό και τον τόνο -ακόμη και στις κονσέρβες.
Άπαχο βοδινό κρέας
Καρύδια
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου