7 Δεκ 2010

Bρέθηκε χαμένο χειρόγραφο του Ντα Βίντσι

Ένα μυστηριώδες χειρόγραφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που ήταν «χαμένο» για περίπου ενάμισι αιώνα μέσα σε δημόσια βιβλιοθήκη στην πόλη Ναντ, της δυτικής Γαλλίας ανακαλύφθηκε πρόσφατα και εντελώς τυχαία από δημοσιογράφο. 
Το έγγραφο είναι γραμμένο από τα δεξιά προς τα αριστερά, κλασσικό παράδειγμα "καθρέφτη", μια μέθοδο που ο Λεονάρντο χρησιμοποιούσε συχνότατα. Οπως αναφέρει το reuters, το χαμένο κείμενο του Ντα Βίντσι είχε παραχωρηθεί από έναν πλούσιο συλλέκτη, τον Πιέρ Αντουάν Λαμπουσέ, το 1872, στην γαλλική πόλη Νάντ μαζί με ακόμα 5.000 χειρόγραφα. Στην συνέχεια η τύχη του ήταν να μαζεύει σκόνη σε κάποιο από τα ράφια της δημόσιας βιβλιοθήκης μέχρι που κάποιος δημοσιογράφος, κατά τη διάρκεια έρευνας που διενεργούσε, το εντόπισε και κατάλαβε πως ήταν διαφορετικό από τα άλλα.
Για την ώρα παραμένει μυστήριο τί ακριβώς γράφει το συγκεκριμένο χειρόγραφο και οι ειδικοί πρέπει να αποκρυπτογραφήσουν τις λίγες καφετιές αράδες στο κιτρινισμένο έγγραφο.
Είναι το δεύτερο σπάνιο αντικείμενο που προέρχεται απο την συλλογή Λαμπουσέ, μετά την ανακάλυψη -το 2008- μιας παρτιτούρας του Βολφγκαν Αμαντέους Μότσαρτ που οι ειδικοί έβλεπαν για πρώτη φορά.
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452-1519) ήταν ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της Αναγέννησης: ζωγράφος, στοχαστής, επιστήμονας και εφευρέτης, έρχεται στο μυαλό των περισσότερων ως ο δημιουργός της περίφημης "Μόνα Λίζα", που κοσμεί το Λούβρο στο Παρίσι, έργο που προσελκύει εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More