2 Νοε 2010

Υπάρχουν λέξεις που πληγώνουν τον εγκέφαλο!

"Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει", λέει η λαϊκή ρήση και κατά μία έννοια δεν έχει άδικο. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα απέδειξε πως το μοτίβο του πόνου στον εγκέφαλο, ενεργοποιείται όταν ακούγονται λέξεις που σχετίζονται με πόνο.

Ποιές είναι οι λέξεις που "πληγώνουν" τον εγκέφαλο!

Όταν το άτομο διαβάζει ή ακούει λέξεις όπως "λοιμός", "χολέρα", "αρρώστια", "κηδεία", "θάνατος", "νοσοκομείο", "χειρουργείο", "καρκίνος", "επάρατος", το τμήμα του εγκεφάλου που καταγράφει τραυματικές και επώδυνες μνήμες ερεθίζεται.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Γιένα στην Γερμανία Friedrich Schiller υπέβαλαν 16 άτομα σε μια δοκιμασία κατά την οποία διάβαζαν λέξεις συνδεόμενες με πόνο, ενώ συγχρόνως οραματίζονταν καταστάσεις που ανταποκρίνονταν σε κάθε λέξη.
Έπειτα επαναλάμβαναν την ίδια διαδικασία, αλλά τους αποσπούσε την προσοχή ένας ερεθιστής εγκεφάλου καθώς διάβαζαν τις λέξεις. Κατά την διάρκεια των πειραμάτων, συσκευές μαγνητικής φασματογραφίας σάρωναν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα.

Πού είναι το "τμήμα πόνου" στον εγκέφαλό μας

"Παρατηρήθηκε ενεργοποίηση του τμήματος πόνου που σχετίζεται με τις λέξεις φορτισμένες με πόνο", δήλωσε ο Δρας Τόμας Βαις. Το τμήμα πόνου είναι το σημείο του εγκεφάλου όπου αποθηκεύονται μνήμες του παρελθόντος από επώδυνες εμπειρίες, σαν αναμνηστικό αποφυγής παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Παρατηρήθηκε ότι υπήρξε ενεργοποίηση του μοτίβου πόνου στον εγκέφαλο από λέξεις που σχετίζονταν με τον πόνο.

Οι άλλες λέξεις δεν αφήνουν ίχνος στο"τμήμα πόνου"!

Οι ψυχολόγοι παρατήρησαν πως αρνητικές έννοιες λέξεων όπως "αηδία", "τρομακτικό", "απαίσιο" κλπ, δεν ενεργοποιούσαν τις ίδιες εγκεφαλικές περιοχές του πόνου. Το ίδιο παρατηρήθηκε και για ουδέτερες ή θετικές λέξεις χωρίς να αφήνουν ίχνος καταγραφής πόνου στο αντίστοιχο τμήμα του εγκεφάλου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More