2 Νοε 2010

Νέο «μαχαίρι» στις δημόσιες δαπάνες


Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί αύριο με συναδέλφους του στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των υπουργείων και του κρατικού προϋπολογισμού 2011.

Ο υπουργός θα συναντηθεί αύριο διαδοχικά με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο νέος προϋπολογισμός, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, θα κινείται στους όρους του μνημονίου για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και το 2011.

Άλλωστε η Eurostat αναμένεται, εντός του Νοεμβρίου, να οριστικοποιήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ, έναντι 13,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δυσχεραίνοντας την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του στην Κύπρο, ότι το 2011 η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από το -2,6% που προβλέπει το προσχέδιο, και να προσεγγίσει το -3%.

Με δεδομένη τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι δε θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα που θα πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιλογές του οικονομικού επιτελείου για τη μείωση του ελλείμματος θα εστιασθούν στον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αναμένεται να υπάρξουν νέες μεγάλες περικοπές, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στις μισθολογικές δαπάνες των ΔΕΚΟ, στις δαπάνες των νοσοκομείων, στις δαπάνες των ΟΤΑ και στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ θα εντατικοποιηθεί το σχέδιο για κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα και των δήμων, που θεωρείται ότι δεν παράγουν έργο και δημιουργούν ελλείμματα.

Στο σκέλος των φορολογικών εσόδων και με δεδομένο ότι στο10μηνο φέτος η «μαύρη τρύπα» ανέρχεται σε 2,05 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να καλύψει όλη ή έστω σημαντικό μέρος της υστέρησης των εσόδων μέσω των τελών κυκλοφορίας, της περαίωσης και της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Για το επόμενο έτος, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τις αλλαγές, μεταξύ άλλων, στους συντελεστές ΦΠΑ, την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης και την αύξηση της φορολογίας σε καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, ενώ άγνωστο είναι ακόμη το πότε εντός του 2011 θα γίνουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με δεδομένη την «καθίζηση» της κτηματαγοράς.

Το κλιμάκιο της τρόικας θα αφιχθεί εκ νέου στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Εκτός από τα μεγέθη του τρέχοντος και του νέου προϋπολογισμού, θα ελέγξει και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων).

Στη συνέχεια, θα συντάξει αναφορά, που θα σταλεί σε Ουάσιγκτον (ΔΝΤ), Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Φρανκφούρτη (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), προκειμένου να εκταμιευθεί στο τέλος Δεκεμβρίου η τρίτη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

Οι επαφές του κ. Παπακωνσταντίνου με τους άλλους υπουργούς άρχισαν σήμερα και στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε διαδοχικά με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More