30 Νοε 2021

Ο ιός πάντα αναζητά την επόμενη κίνησή του: γιατί η επιστήμη είναι σε εγρήγορση για νέες παραλλαγές

 ….ένα δημοσίευμα που αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και τις ανησυχίες κάποιων σοβαρών επιστημόνων, οι οποίοι εξακολουθούν ακόμη να σκέπτονται.

Επειδή το μιντιακό σύστημα στη χώρα και η πλειοψηφία των επαγγελματιών εκπροσώπων του, των δημοσιογράφων, δεν σταματούν – επί δυο σχεδόν χρόνια – να αναμασούν τα κείμενα, που τους στέλνονται μαζί με τις σχετικές οδηγίες, σαν μασημένη τροφή, από τα ντόπια και ξένα πρες ρουμς.

Επειδή τα «στημένα και κατασκευασμένα» κοινωνικά δίκτυα δεν υστερούν καθόλου, σε αυτή την εκστρατεία.

Επειδή από την άλλη, όσα δεν ανήκουν στην προηγούμενη κατηγορία, αναπαράγουν μια άχρηστη έως επικίνδυνη φλυαρία, υποδυόμενα ότι συμβάλλουν δήθεν σε έναν ελεύθερο δημόσιο διάλογο – ωστόσο χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς περιεχόμενο και χωρίς στόχο – και στην «αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.

Εμείς επιμένουμε να κρατάμε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη και διαφοροποιημένη από όλα αυτά, πορεία.

Δύσκολο εγχείρημα, που δεν βρίσκει εύκολα και συχνά ευήκοα ώτα και προπάντων συνεπείς και καθαρούς συνομιλητές.

Κι αυτό γιατί δεν χαϊδεύει αυτιά για να τα κάνει πιο ευήκοα και δεν ικανοποιεί ούτε τις κυρίαρχες, ούτε τις επικρατούσες απόψεις, ώστε να μπορεί να αποκτά συνομιλητές.

Μέσα σε αυτή τη δίνη της «εμβολιομαχίας», που η κυβέρνηση έσυρε το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, οι επιστήμονες σιωπούν.

Άλλοι από άγνοια, άλλοι από αδιαφορία, άλλοι από φόβο, άλλοι από σκοπιμότητες και προσωπικές φιλοδοξίες, άλλοι από ….

Όλοι όμως ή σχεδόν όλοι ΣΙΩΠΟΥΝ !!!

Έτσι, δυο χρόνια μετά από μια ασταμάτητη, χωρίς προηγούμενο πανδημία και σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά αντανακλαστικά, που αναπτύσσονταν σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους και έδιναν στην κοινωνία ανάσες και διέξοδο, χωρίς να διαθέτει τη σημερινή τεχνογνωσία και τη συσσωρευμένη συλλογική εμπειρία, βρισκόμαστε σήμερα άοπλοι και ανυπεράσπιστοι μπροστά σε αυτή την βιολογική απειλή, που η κυβέρνηση κατάφερε να την μετατρέψει σε υγειονομική κρίση.

Κυβέρνηση λοιπόν και επιστήμονες, είναι υπεύθυνοι για το ότι ο μέσος πολίτης έφθασε να κυκλοφορεί, σαν ζόμπι, χαμένος στη παραζάλη και τη σύγχυση που προκαλούν τα πολλαπλά, πολυσήμαντα, αντιφατικά και κυρίως «διπλά μηνύματα» που εκπέμπονται από κάθε κατεύθυνση και που του έχουν κάνει το μυαλό «κουρκούτι».

Σήμερα λοιπόν εμφανίζονται οι μπαχαλάκηδες της υγειονομικής κρίσης και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες.

Σήμερα μεταφράσαμε και σας παρουσιάζουμε το κείμενο που ακολουθεί και που διαβάσαμε δημοσιευμένο στους Financial Times και όχι σε blog αντιεμβολιαστών.

Προφανώς η συγκεκριμένη εφημερίδα, είναι από τους βασικούς πυλώνες του Συστήματος και μαζί με τη Wall Street Journal, βρίσκονται επικεφαλής των κυριότερων εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Δεν περιμένει λοιπόν κανείς να μάθει κάτι που δεν εξυπηρετεί το παγκόσμιο σύστημα συμφερόντων και διακυβέρνησης.

Αυτό όμως που περιμένει είναι να δει, πως ακριβώς και με ποιο κωδικοποιημένο τρόπο και ποια ιδιαίτερη χρήση γραφής ενημερώνει και προειδοποιεί την παγκόσμια ελίτ.

Σε αυτό το επίπεδο δεν έχουν θέση τα ψέμματα και οι ανακρίβειες.

Πρόκειται λοιπόν για ένα δημοσίευμα που αποκαλύπτει τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και τις ανησυχίες κάποιων σοβαρών επιστημόνων, οι οποίοι εξακολουθούν ακόμη να σκέπτονται.

Δυστυχώς για μας, σήμερα λείπουν και τα δυο από την Ελλάδα. Τόσο η πραγματική αντικειμενική ενημέρωση, όσο και οι σκεπτόμενοι επιστήμονες με ευαισθησίες. Το πρώτο – η ενημέρωση – αποκρύπτεται επιμελώς, το δεύτερο, όσο γι αυτό κυκλοφορεί αφειδώς !!!!

Καλή ανάγνωση, τόσο στούς συνδρομητές που το διάβασαν, αλλά δεν το κατάλαβαν,όσο και στούς υπόλοιπους που θα το διαβάσουν :

The virus is always searching for its next move’: why science is alert to new variant

Οι ερευνητές που παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, αφιέρωσαν όλη αυτή την εβδομάδα στη μελέτη των λεπτομερειών μιας νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε αυτό το μήνα στη Μποτσουάνα. Έχοντας πάρει την Παρασκευή, την ονομασία Omicron από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορεί αυτή τη περίοδο, ως η τελευταία μετάλλαξη σε μια συνεχώς αυξανόμενη σειρά περισσότερων από 1.500 αναγνωρισμένων γενεαλογικών σειρών του ιού Sars-Cov-2, που έχουν ήδη εμφανιστεί από την έναρξη της πανδημίας.

Σε ένδειξη της ανησυχίας για την απειλή από τις νέες παραλλαγές, η Ε.Ε. , το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, προχώρησαν στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών, σε μια ομάδα χωρών της νότιας Αφρικής ως απάντηση στον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλάξεων που αφορούν την περιοχή της ακίδας, στο νέο στέλεχος B.1.1.529.

Αυτό που κρατά τους επιστήμονες και τους υπεύθυνους για τη Δημόσια Υγεία σε εγρήγορση, είναι το ερώτημα, εάν ένα πιο μεταδοτικό, πιο θανατηφόρο ή ακόμη και ανθεκτικό στα εμβόλια στέλεχος, θα μπορούσε να υπερκεράσει την επικρατούσα μετάλλαξη Delta, η οποία εμφανίστηκε στην Ινδία στα τέλη του περασμένου έτους.

«Τελικά έχει δοκιμάσει όλα τα κόλπα του ο Sars-Cov-2; Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ αφελής για να πιστέψει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Gavin Screaton, ανοσολόγος και επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο ιός αλλάζει συνεχώς: κάθε αντιγραφή επιφέρει νέα σφάλματα στην αλυσίδα των 30.000 νουκλεοτιδίων που συνθέτουν το γονιδίωμά του.

Συνήθως, οι μεταλλάξεις αυτές εξασθενούν, αλλά κάθε μία από αυτές συνοδεύεται από την ελάχιστη πιθανότητα ο ιός να γίνει πιο ανθεκτικός, επιτρέποντάς του ενδεχομένως να παράγει υψηλότερο ιικό φορτίο, να συνδέεται ευκολότερα με τα κύτταρα των αεροφόρων οδών ή να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού.

Πριν από την εμφάνιση της Delta, η μεγαλύτερη απειλή προερχόταν από την ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή Alpha, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δώδεκα στελέχη έχουν ταξινομηθεί ως μεταλλάξεις «ανησυχίας» ή «ενδιαφέροντος» από τον ΠΟΥ και στις οποίες έχουν δοθεί επίσημα ονόματα με το ελληνικό αλφάβητο.

Τον περασμένο μήνα, οι βρετανικές αρχές άρχισαν να παρακολουθούν μια υποπαραλλαγή της Δέλτα που θα μπορούσε να είναι περίπου 10 τοις εκατό πιο μεταδοτική. Δύο ακόμη παραλλαγές της Delta, που βρέθηκαν πρόσφατα στον Καναδά και την Ινδονησία, παρουσιάζουν ομοιότητες με το προαναφερθέν στέλεχος.

«Το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τότε που εμφανίστηκαν οι Alpha και Delta στο τέλος του περασμένου έτους, πέρασε χωρίς απρόοπτα», δήλωσε η Emma Hodcroft, που εξειδικεύεται στον τομέα της εξελικτικής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και η οποία ήταν μία από τις πρώτες που παρακολούθησαν τις μεταλλάξεις. «Παρά ταύτα ο ιός αναζητά πάντα την επόμενη κίνησή του». Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής εμφανιστεί μια ακόμη πιο επικίνδυνη παραλλαγή, αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού έχει συμβάλει στην επιβράδυνση των μεταλλάξεων.

Πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο, ο ιός είχε να αντιμετωπίσει ένα «απλούστερο ανοσολογικό τοπίο» στο οποίο σχεδόν όλοι ήταν ευάλωτοι και «η μεταδοτικότητα ήταν η πιο εύκολη νίκη», εξήγησε η Hodcroft. Σήμερα όμως, με την κάλυψη της πρώτης δόσης σε παγκόσμιο επίπεδο να ξεπερνά το 53% και με περίπου 30 εκατομμύρια εμβόλια να χορηγούνται παγκοσμίως κάθε μέρα, η επόμενη κίνηση του ιού ήταν «λιγότερο ξεκάθαρη». «Θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός ή να βρει τρόπους να αποφύγει την ανοσολογική μας αντίδραση – ή ακόμη να κάνει και τα δύο», τόνισε.

Ένας ψηφιακός πίνακας προειδοποιεί σχετικά με μια ανησυχητική μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στο Μπόλτον, στη βορειοδυτική Αγγλία, τον Μάιο του 2021. Ορισμένοι λένε ότι η μεταδοτικότητα του ιού έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά της. Ο Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο R0 – ο αριθμός αναπαραγωγής σε έναν πλήρως εκτεθειμένο πληθυσμό – των ενδημικών κορονοϊών που κυκλοφορούσαν πριν από το Sars-Cov-2 έφτασε στο 7, μετά από δεκαετίες φυσικής επιλογής.

Δεδομένου ότι η Delta έχει R0 μεταξύ 6 και 7 – που είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού στελέχους που εμφανίστηκε στο Wuhan της Κίνας – η επικρατούσα μετάλλαξη μπορεί να μην έχει «πολλά περιθώρια να γίνει πιο μεταδοτική βραχυπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο Balloux προέβλεψε ότι ο Sars-Cov-2 θα ακολουθήσει ένα μοτίβο στο οποίο «θα εξελίσσεται αργά και θα παρακάμπτει το ανοσοποιητικό σύστημα» κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, αντί να κάνει «συνεχή άλματα όσον αφορά τη μεταδοτικότητα». Η ίδια, παρατεταμένη εξέλιξη μπορεί να παρατηρηθεί στη γρίπη και στους εποχικούς κορονοϊούς.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες εξακολουθούν να ανησυχούν για μια ξαφνική μετάλλαξη του ιού, που θα μπορούσε να βγάλει εκτός πορείας την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας και την προσπάθεια εμβολιασμού.

Το στέλεχος Omicron, το οποίο εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική καθώς και στη Μποτσουάνα, έχει προκαλέσει ανησυχίες για το λόγο αυτό, δεδομένου ότι πολλές από τις 50 μεταλλάξεις του – 32 από τις οποίες βρίσκονται στην εκτεθειμένη ακίδα – συνδέονται με την ικανότητά του να ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαπλώνεται ταχύτερα.

Ο Tulio de Oliveira, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημιών και Καινοτομίας στη Νότια Αφρική, δήλωσε ότι «ανησυχεί» για τη συγκεκριμένη παραλλαγή και ότι αυτή είναι η αιτία για το 90% των περίπου 1.100 κρουσμάτων του ιού που καταγράφηκαν την Τετάρτη στην επαρχία Gauteng της χώρας.

Όπως είπε, είναι ασυνήθιστο ότι το στέλεχος μπορεί να ανιχνευθεί με την ανάλυση των αποτελεσμάτων των συνηθισμένων δοκιμών PCR χωρίς τη χρήση γονιδιωματικής αλληλουχίας. «Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια ακριβώς είναι η επίδραση της μετάλλαξης στα εμβόλια», πρόσθεσε.

Ο Slawomir Kubik, ειδικός σε θέματα γονιδιωματικής έρευνας στη εταιρεία βιοτεχνολογίας Sophia Genetics με έδρα τη Γενεύη, τόνισε ότι η «ισχύς» μιας μετάλλαξης μπορεί να κριθεί μόνο από τον τρόπο με τον οποίο αυτή «εξαπλώνεται στον πραγματικό κόσμο». «Αυτό έχει σχέση με τα γονίδια, το περιβάλλον και σε κάποιο βαθμό με την τύχη . . . Εάν έχετε μια «πλεονεκτική» μετάλλαξη αλλά δεν τη μεταδώσετε ποτέ, δεν θα εξαπλωθεί ποτέ», δήλωσε. Ακόμη και αν η Omicron εξαφανιστεί, θα εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις.

Ο Venky Soundararajan, επικεφαλής επιστήμονας της Nference, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, εξέφρασε την ανησυχία ότι ένα από τα αποτελέσματα του εμβολιασμού, είναι ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τον ιό σε «γενετικά αδιέξοδα», δημιουργώντας μια «μετάλλαξη διαφυγής» ικανή να διαφεύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Τα εμβόλια είναι θεόσταλτο δώρο ως προς την ικανότητά τους να σταματούν τις λοιμώξεις και τις σοβαρές ασθένειες, αλλά παραδόξως αυξάνουν ταυτόχρονα την ανάγκη να παρακολουθούμε αυτές τις πολύ συγκεκριμένες, στοχευμένες μεταλλάξεις», ανέφερε. Ο Soundararajan προειδοποίησε ότι η άνιση κατανομή της τεχνολογίας αλληλούχισης δημιούργησε «κενά» στη γονιδιωματική επιτήρηση.

Περισσότερο από το 80% των 5,4 εκατομμυρίων γονιδιωμάτων Sars-Cov-2 που έχουν μεταφορτωθεί και βρίσκονται στη διεθνή βάση δεδομένων γονιδιακής επιτήρησης Gisaid προέρχονται από δύο μόνο ηπείρους: από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More