8 Φεβ 2021

Δηλητηριάζουν εν γνώσει τους βρέφη με βαρέα μέταλλα μεγάλες εταιρείες παιδικών τροφών στις ΗΠΑ

 http://www.katiousa.gr/wp-content/uploads/2021/02/210203162024-baby-eating-food-stock-restricted-super-169.jpg

Σύμφωνα με την έρευνα του Κογκρέσου, ανιχνεύθηκαν επικίνδυνα επίπεδα αρσενικού, μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου στις βρεφικές τροφές, πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας.

Μπορεί οι υπεύθυνοι της έρευνας που διεξήχθη από το Κογκρέσο να χαρακτηρίζουν “σοκαριστικό” το πόρισμα σύμφωνα με το οποίο τέσσερις κορυφαίες εταιρείες βρεφικών τροφών συνειδητά πουλούσαν προϊόντα με υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, στην πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να σοκάρεται κανένας με τις εγκληματικές πρακτικές των καπιταλιστών μπροστά στη διαφύλαξη και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, ανιχνεύθηκαν επικίνδυνα επίπεδα αρσενικού, μολύβδου, καδμίου και υδραργύρου στις βρεφικές τροφές, πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας. Τα στοιχεία αυτά ανιχνεύονται φυσικά στο έδαφος, οπότε δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς, αλλά σε κάποιες περιοχές είναι σε υψηλότερα επίπεδα, λόγω και της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων που περιέχουν μέταλλα και βιομηχανικής ρύπανσης. Τα βαρέα μέταλλα έχουν καρκινογόνες και νευροτοξικές συνέπειες, αλλά είναι ακόμα πιο επικίνδυνες για τα παιδιά, καθώς βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δεν έχει θέσει ακόμα επίσημα επίπεδα ασφαλείας βαρέων μετάλλων στην πλειονότητα των παιδικών τροφών, με εξαίρεση το όριο 100 μερών ανά δισεκατομμύριο ανόργανου αρσενικού στα παιδικά δημητριακά ρυζιού, όριο που ήδη θεωρείται υπερβολικά υψηλό από τους ειδικούς, με δεδομένο μάλιστα ότι στο εμφιαλωμένο νερό το αντίστοιχο όριο δεν υπερβαίνει τα 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Σύμφωνα με την Τζέιν Χούλιχαν, διευθύντρια της οργάνωσης Healthy Babies Bright Futures, τα νήπια που εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα ως την ηλικία των δύο ετών, μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, πτώση IQ και άλλα γνωστικά προβλήματα, ακόμα και εφόρου ζωής. Η συγκεριμένη οργάνωση έδωσε το έναυσμα για την έρευνα του Κογκρέσου, όταν το 2019 δημοσίευσε έκθεση στην οποία ανέφερε πως το 95% των βρεφικών τροφών που τυχαία συνέλεξε από σούπερ μάρκετ περιείχαν τοξικά μέταλλα, από πέντε ως και 177(!) φορές παραπάνω από τα όρια ασφαλείας. Αυτό ίσχυε τόσο για τα βιολογικά προϊόντα, όσο και για όσα παράγονται με μεθόδους συμβατικής γεωργίας.

Oι εταιρείες που εξτάστηκαν από την πλευρά τους αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και υποστηρίζουν πως τα προϊόντα τους παράγονται με βάση υψηλά υγειονομικά στάνταρ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τρεις ακόμα εταιρείες του χώρου αρνήθηκαν να συνεργαστούν πλήρως με την έρευνα του Κογκρέσου, ανάμεσά τους και η μεγάλη αλυσίδα Walmart.

Η έρευνα κλείνει με συστάσεις για υποχρεωτικό τεστ των συστατικών των τροφών πριν φτάσουν στο ράφι και αυτά να αντικαθίστανται αν ξεπερνούν τα όρια. Η έλλειψη της σχετικής νομοθεσίας είναι σαφές κλείσιμο του ματιού στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με τον επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου Κρισναμούρτι να “ελπίζει” πως οι εταιρείες θα συμμορφωθούν “εθελοντικά”, αν και παραδέχεται πως “χρειαζόμαστε νομοθεσία για να εξαναγκάσουμε σε συμμόρφωση με τα στάνταρ που πρέπει να θέσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων”.

Με πληροφορίες από CNN

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More