16 Δεκ 2020

Τα παιδιά του Pornhub

Μάρθα Κίσκιλα

Το Pornhub είναι μια ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου που προσελκύει 3,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα, δηλαδή περισσότερες από το Netflix, το Yahoo ή το Amazon, συγκεντρώνοντας χρήματα από σχεδόν τρία δισεκατομμύρια εμφανίσεις διαφημίσεων την ημέρα. Σε κάποιες λίστες αναφέρεται μάλιστα, ως ο 10ος ιστότοπος με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.

https://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2020/50/330709-pornhub-stream_edited.jpg

Δυστυχώς όμως υπάρχει μια πολύ σκοτεινή μεριά του, καθώς δημιουργεί έσοδα από βιασμούς παιδιών, εκδικητική πορνογραφία, κατασκοπευτικά βίντεο, ρατσιστικό και μισογυνικό περιεχόμενο. Η αναζήτηση για «κορίτσια κάτω των 18» ή «14χρονες» οδηγεί σε περισσότερα από 100.000 βίντεο. Τα περισσότερα μπορεί να μην είναι παιδιά, υπάρχουν όμως και αρκετά ανήλικα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες. Ένα 15χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε στη Φλόριντα και η μητέρα της την βρήκε στο Pornhub, σε 58 βίντεο πορνό. Σεξουαλικές επιθέσεις σε ένα 14χρονο κορίτσι στην Καλιφόρνια δημοσιεύτηκαν επίσης στο Pornhub και αναφέρθηκαν στις αρχές, όχι από την εταιρεία αλλά από συμμαθητή που είδε τα βίντεο. Και στις δύο περιπτώσεις, οι παραβάτες συνελήφθησαν για τις επιθέσεις, αλλά το Pornhub διέφυγε από κάθε ευθύνη.

Το Pornhub έχει αρκετά κοινά στοιχεία με το YouTube, καθώς επιτρέπει στα μέλη του να δημοσιεύουν τα δικά τους βίντεο. Η μεγάλη πλειοψηφία των 6,8 εκατομμυρίων νέων βίντεο που δημοσιεύονται στον ιστότοπο κάθε χρόνο περιλαμβάνει συγκατάθεση ενηλίκων, αλλά πολλά απεικονίζουν κακοποίηση παιδιών και μη συναινετική βία. Επειδή είναι αδύνατο να είμαστε σίγουροι αν ένας νεαρός σε ένα βίντεο είναι 14 ή 18, ούτε το Pornhub ούτε κάποιος άλλος έχει μια σαφή ιδέα για το αν το περιεχόμενο είναι παράνομο.

Σε αντίθεση με το YouTube, το Pornhub επιτρέπει τη λήψη αυτών των βίντεο απευθείας από τον ιστότοπό του. Έτσι, ακόμη και αν καταργηθεί ένα βίντεο κατόπιν αιτήματος των αρχών, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά: Το βίντεο συνεχίζει να κοινοποιείται σε άλλους ή ανεβαίνει στο ίντερνετ ξανά και ξανά.

«Το Pornhub έγινε ο προαγωγός μου», ανέφερε στους New York Times η Cali με καταγωγή από την Κίνα. Λέει ότι υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία την αναγκάστηκε να εμφανίζεται σε πορνογραφικά βίντεο από όταν ήταν εννέα χρονών. Ορισμένα βίντεο της κακοποίησής της κατέληξαν στο Pornhub και επανεμφανίζονταν τακτικά εκεί.

Τώρα μπορεί να σπουδάζει σε πανεπιστήμιο και να ελπίζει να γίνει δικηγόρος, αλλά τα παλιά της βίντεο υπάρχουν ακόμα στο ίντερνετ. «Πληκτρολογείτε" Young Asian "και πιθανότατα μπορείτε να με βρείτε», πρόσθεσε. Το ζήτημα δεν είναι πορνογραφία, αλλά ο βιασμός. Το πρόβλημα με τον Bill Cosby, τον Harvey Weinstein ή τον Jeffrey Epstein δεν ήταν η επιθυμία για σεξ, αλλά η έλλειψη συναίνεσης και αυτό ισχύει και με το Pornhub.

Το Pornhub είχε έσοδα αυτό το φθινόπωρο από ένα βίντεο μιας γυμνής γυναίκας που βασανίστηκε από μια συμμορία ανδρών στην Κίνα. Το ίδιο συμβαίνει και με βίντεο με τίτλους όπως «Screaming Teen», «Degraded Teen» και «Extreme Choking». Όλα τους εμπεριέχουν κακοποίηση και βασανισμό, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα θύματα δεν έχουν καθόλου τις αισθήσεις τους.

Από τη μεριά της η ιστοσελίδα δήλωσε το εξής: «Το Pornhub έχει δεσμευτεί κατηγορηματικά για την καταπολέμηση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και έχει θεσπίσει μια ολοκληρωμένη, κορυφαία πολιτική εμπιστοσύνης και ασφάλειας για τον εντοπισμό και την εξάλειψη του παράνομου υλικού από την κοινότητά μας». Πρόσθεσε ότι «κάθε ισχυρισμός ότι η εταιρεία επιτρέπει βίντεο παιδιών στον ιστότοπο είναι ανεύθυνη και κατάφωρα αναληθής».

Η θλιβερή πραγματικότητα

Στα 14, η Serena K. Fleites άρχισε να κάνει παρέα με ένα αγόρι ένα χρόνο μεγαλύτερο της, ο οποίος της ζήτησε να τραβήξει ένα γυμνό βίντεο με τον εαυτό της. Λίγες μέρες μετά το αγόρι μοιράστηκε το βίντεο με τους φίλους του και κάποιος το δημοσίευσε στο Pornhub.

«Είναι αρκετά δύσκολο να είσαι έφηβη και οι συμμαθητές σου να διασκεδάζουν βλέποντάς σε γυμνό και, στη συνέχεια, να σε κοροϊδεύουν. Υπήρχαν πολλοί που μου έστελναν μήνυμα, να τους στείλω το βίντεο, αλλιώς θα το έδειχναν στη μαμα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η άτυχη κοπέλα άρχισε να απουσιάζει από τα μαθήματα επειδή δεν μπορούσε να αντέξει την ντροπή. Η μητέρα της έπεισε το Pornhub να αφαιρέσει τα βίντεο και της άλλαξε σχολείο. Αλλά οι φήμες ταξιδεύουν γρήγορα και σύντομα τα βίντεο ανέβηκε ξανά στο Pornhub και σε άλλους ιστότοπους. Η Fleites έκανε κάποιες απόπειρες αυτοκτονίαςκαι λίγο καιρό μετά εθίστηκε στα οπιοειδή, παράτησε το σχολείο και έγινε άστεγη. Στα 16 άρχισε να πουλάει γυμνές φωτογραφίες και βίντεο της. Ήταν ένας τρόπος να κερδίσετε λίγα χρήματα. Σκέφτηκε: «Δεν αξίζω τίποτα άλλο, γιατί όλοι έχουν ήδη δει το σώμα μου», είπε.

 

Αυτά τα βίντεο κατέληξαν επίσης στο Pornhub. Παρόλο που ζητούσε να αφαιρεθούν, λίγο καιρό μετά θα ανέβαιναν ξανά. Το γυμνό βίντεο από όταν ήταν 14 ετών είχε 400.000 προβολές, λέει, τονίζοντας πόσο δύσκολο ήταν να υποβάλει αίτηση για δουλειές σε φαστ φουντ, καθώς φοβόταν ότι κάποιος θα την αναγνώριζε.

Το πρόβλημα δυστυχώς είναι πιο γενικευμένο. Απεικονίσεις παιδικής κακοποίησης εμφανίζονται επίσης σε γνωστούς ιστότοπους όπως το Twitter, το Reddit και το Facebook. Ζητήθηκε από το National Center for Missing and Exploited Children να συντάξει τον αριθμό εικόνων, βίντεο και άλλου περιεχομένου που σχετίζονται με τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών κάθε χρόνο. Το 2015, έλαβε αναφορές 6,5 εκατομμυρίων βίντεο ή άλλων αρχείων, το 2017 20,6 εκατομμυρίων και το 2019 69,2 εκατομμυρίων.

Από τη μεριά του το Facebook κατάργησε 12,4 εκατομμύρια εικόνες που σχετίζονται με την εκμετάλλευση παιδιών σε περίοδο τριών μηνών φέτος. Το Twitter έκλεισε 264.000 λογαριασμούς σε έξι μήνες πέρυσι για συμμετοχή σε σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Αντίθετα, το Pornhub, όπως σημειώνει ότι το Internet Watch Foundation, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καταπολεμά τις εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ανέφερε μόνο 118 περιπτώσεις εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στον ιστότοπό του για σχεδόν τρία χρόνια. «Η εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου είναι μια συνεχής μάχη για κάθε σύγχρονη πλατφόρμα περιεχομένου και δεσμευόμαστε να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή», ανέφερε το Pornhub στη δήλωσή του.

Τι θα μπορούσε να γίνει

Θα βοηθούσε περισσότερη πίεση και λιγότερη ατιμωρησία. Ποιος είναι ο λόγος που οι μηχανές αναζήτησης, οι τράπεζες ή οι εταιρείες πιστωτικών καρτών πρέπει να ενισχύσουν μια εταιρεία που δημιουργεί έσοδα από σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά; Εάν το PayPal μπορεί να αναστείλει τη συνεργασία με το Pornhub, το ίδιο μπορεί να κάνει η American Express, η Mastercard και η Visa.

Υπάρχουν επίσης τρία βήματα που θα βοηθήσουν, όπως να επιτρέπεται μόνο σε επαληθευμένους χρήστες να δημοσιεύουν βίντεο, να απαγορεύεται η λήψη των βίντεο και να υπάρχει περισσότερη εποπτεία.

Το Pornhub περιορίζει τις μεταφορτώσεις και απενεργοποιεί τις λήψεις βίντεο

Το Pornhub πραγματοποίησε σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές περιεχομένου του μετά από το άρθρο των New York Times που περιγράφει λεπτομερώς τις ζημιές που προκλήθηκαν από μη συναινετικά βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα. Σε μια δήλωση σήμερα, το Pornhub ανακοίνωσε ένα νέο σύνολο πολιτικών που αποσκοπούν στη διατήρηση μη συναινετικών βίντεο εκτός του ιστότοπου. Η πλατφόρμα αποφάσισε ότι δεν θα δέχεται πλέον μεταφορτώσεις από μη αναγνωρισμένους χρήστες και σκοπεύει να ξεκινήσει μια ευρύτερη διαδικασία επαλήθευσης για τους τακτικούς χρήστες το 2021.

Επίσης, μετά τη μεταφόρτωση περιεχομένου, το Pornhub θα αποκλείσει τη λήψη περιεχομένου εντελώς, χωρίς να επιτρέπει πλέον στους χρήστες να εξάγουν περιεχόμενο από τον ιστότοπο, εκτός των λήψεων επί πληρωμή που ενεργοποιούνται μέσω του επαληθευμένου συστήματος της εταιρείας. Το PornHub έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει τον έλεγχο εποπτείας του περιεχομένου που βρίσκεται επί του παρόντος στην πλατφόρμα. Η εταιρεία δεσμεύτηκε μάλιστα να δημοσιεύσει την πρώτη της έκθεση διαφάνειας το 2021, αναφέροντας λεπτομερώς τα αποτελέσματα από το προηγούμενο έτος.

Στη δήλωσή του, το Pornhub αποδίδει τις αλλαγές σε μια ανεξάρτητη κριτική που ξεκίνησε τον Απρίλιο, με στόχο την εξάλειψη όλου του παράνομου περιεχομένου από την πλατφόρμα. Ωστόσο, η κίνηση έρχεται μόλις τέσσερις μέρες μετά από το άρθρο του Nicholas Kristof, που προκάλεσε σημαντική αντίδραση εναντίον της εταιρείας και των πρακτικών της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More