14 Μαρ 2020

Κορονοϊός: Επιτακτική η ανάγκη για μέτρα προστασίας στα σούπερ μάρκετ και σε άλλους χώρους

Ουρές σχηματίστηκαν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές λόγω του συνωστισμού. Ανάγκη υπάρχει και για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από την αισχροκέρδεια και τις ελλείψεις.
Ουρές σχηματίστηκαν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές λόγω του συνωστισμού. Ανάγκη υπάρχει και για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών από την αισχροκέρδεια και τις ελλείψεις.
http://www.katiousa.gr/wp-content/uploads/2020/03/super-market55.jpg
Το μεσημέρι, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ και σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η κατάσταση επανέρχεται σε φυσιολογικό επίπεδο», ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την επάρκεια προϊόντων. «Το λέμε από την πρώτη στιγμή, μην ανησυχείτε, υπάρχει επάρκεια και τα Σούπερ Μάρκετ θα είναι πάντα ανοιχτά», σημείωσε.
Αυξημένη προσέλευση παρατηρείται και στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Με αφορμή αυτή την κατάσταση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον εφοδιασμό με καύσιμα. «Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών εφοδιάζουν αδιάλειπτα τα πρατήρια χωρίς πρόβλημα, ενώ τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν κανονικά εντός των καθορισμένων ωραρίων. Δεν αναμένεται λοιπόν να υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς τα υγρά καύσιμα ούτε τώρα, ούτε αργότερα», σύμφωνα με το υπουργείο.
Για το ίδιο θέμα, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος τόνισε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, διότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων πανελλαδικά δεν πρόκειται να κλείσουν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας καυσίμων στην Ελληνική Επικράτεια.

Νέα κυβερνητική σύσκεψη

Η εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και η υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του, βρέθηκαν στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις σε χώρους των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών. Αποφασίστηκε επίσης να σταματήσουν όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία, ενώ ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο.
Σε σχέση με τα πολυδιαφημισμένα αλλά τουλάχιστον ανεπαρκή μέτρα για την «ενίσχυση» του ΕΣΥ, ούτε καν αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές και βρίσκονται «σε διαδικασία πρόσληψης» άλλοι 929, οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Πάντως, οι 2.000 προσλήψεις που θα γίνουν λόγω του κορονοϊού, είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση από τον Ιούλη του 2019, για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες που υπήρχαν τότε. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες αφορούσαν την πρόσληψη 2.500 εργαζομένων. Δηλαδή, σε συνθήκες πανδημίας, θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις σε σχέση με αυτές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση όταν δεν υπήρχε ο κορονοϊός.

Καυχιούνται για τα αυτονόητο και τροφοδοτούν την εργοδοτική ασυδοσία

Την ίδια ώρα που οι εξελίξεις διαψεύδουν πανηγυρικά τους θιασώτες της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και της «ελεύθερης αγοράς», αφού ο κορονοϊός κάνει επιτακτική την ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και αυξημένης κρατικής παρέμβασης για την προστασία της υγείας του λαού, η κυβέρνηση επιμένει να καλλιεργεί την έννοια της ατομικής ευθύνης.
«Κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό και μένουμε μέσα όσο περισσότερο μπορούμε. Ειδικά αν είμαστε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, προσέχουμε ακόμα περισσότερο. Προστατεύουμε τον εαυτό μας – προφυλάσσουμε την κοινωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης σε σχόλιο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε συνέντευξη του δε σε κυριακάτικη εφημερίδα («Πρώτο Θέμα»), δήλωσε πως για να περιοριστεί η διασπορά, και να μη γίνουμε Ιταλία και πέσουν όλα τα περιστατικά μαζί στις ΜΕΘ πρέπει όλοι να συμβάλουν, δεν φτάνει ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή την έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η οποία εξειδικεύει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που «κλείνει το μάτι» στην εργοδοτική ασυδοσία, υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς και σίγουροι, γιατί δίπλα τους βρίσκεται μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και παίρνει αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας συνολικά».
Οι σχετικοί κομπασμοί διατυπώθηκαν με αφορμή το γεγονός ότι στην εγκύκλιο συμπεριλήφθηκαν αυτονόητα και άκρως στοιχειώδη πράγματα που δεν υπήρχαν στην ΠΝΠ, όπως η σύσταση να απέχουν από την εργασία οι έγκυες και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
«Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’ οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους», αναφέρεται σχετικά.
Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να αναγκαστούν οι εργοδότες να εφαρμόσουν τις σχετικές προβλέψεις. Αντιθέτως, η αναστολή της υποχρέωσης αναγραφής στην «Εργάνη» κάθε μεταβολής στο ωράριο, στέλνει σήμα για μεγαλύτερη ασυδοσία στους επιχειρηματικούς ομίλους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More